Jurnal de ghid de Bucuresti, ep. 2 - Piata Revolutiei, la Statuia lui John Cleese

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Turistii nu sunt turisti. Adica da, evident, sunt niste oameni care au plecat dintr-un loc in alt loc, in vacanta, cu ceva calabalac dupa ei, sa se distreze, sa se relaxeze, sa mai afle ce-a fost cu "Ceaucescoo, how do you pronounce it", asta, sa "wooow this building is really huge" sau sa "d..d..did this guy really impale people" sau sa "how it’s with the gypsies nowadays".

Turistul e, pentru ghid, locul de unde vine.

E din Rio de Janeiro? Perfect. In fata ochilor mi se deruleaza imagini cu tineri jucand fotbal pe Copacabana, capoeira, berimbao, bossanova, siudagigi deusi, tropa gi eliti, favellas, Comando Vermelho, Snoop si Pharell.

La fel cum politistii pun la pamant un narcotraficante burdusit cu cocaina, tot asa si eu, burdusit cu zeci de compilatii cu funk brazilian, sunt pus la pamant de raspunsul unei turiste venite tocmai din patria lui Pele, plictisita de palmieri, apa de culoarea safirului si paduri de culoarea smaraldului,  dar vadit interesata de cladirile moderniste carora noi le spunem, cu rautate, "cutii de chibrituri".

"Urasc  funk-ul brazilian", spune ea.
"N-ai auzit de Azy…m…uth?", raspund eu.

Liniste.

Dezolare totala. O noua glaciatiune. Ostap Bender plange pe undeva pe malul Dambovitei.

"Dar stii, melodia aia, ai seu te pego, a fost foarte populara in Brazilia."E din Kazan, Tatarstan, Rusia? Oau, dar aveti minunatul templu al religiilor, cladirea aceea care include elemente de biserica ortodoxa, minarete si o sinagoga, toate intr-una singura, uimitor !

"Da, dar e vandalizata in fiecare an, si din cauza asta, intr-o constructie perpetua", zice rusoaica, uitandu-se, deloc impresionata, la Casa Poporului.
"Auzi, stii un loc in Bucuresti unde pot sa beau o vodca buna?", ma intreaba.

Ma inclin asemenea unui mujic la vederea tarinei.
As fi vrut sa zic "stii, am avut si noi un antrenor roman care a facut ceva performanta la Rubin Kazan, Dan Petrescu, a jucat si la Chelsea, pana s-o cumpere Ab…Abramo…vici", dar, cu glasul unei trestii de Volga aplecata peste stufarisul din Lacul Morii, am rostit, fara sa-ndraznesc a privi mai departe de etajul doi al Parlamentului:

"Nu, dar avem tuica. Nu-i ca vodca, da’…".

Turistul e scund, cu ceva burta, cu o chelie cat Golful Hudson si e new-yorkez? Prietena sa e bruneta, poarta ochelari de soare, are o fusta pana la calcaie si e usor nevrotica? Nu pot fi decat George Costanza si Elaine Benes!

"Serenity now!" rostesc catre cei doi, incercand sa apropii cele doua maluri ale Atlanticului, dar cei doi ma privesc seren ca Statuia Libertatii reflectata in geamurile unor zgarie-nori.
"Ha?"
Ok, ok, dar ati vazut Marele Gatsby, e Jay-Z pe coloana sonora, Beyonce, Andre 3000…?
"Nnnuuuuu prea ne place Jay –Z".

Ce sa fac, a mai ramas doar Frank Sinatra.

Chiar cand ma gandeam sa-mi arunc toate casetele cu Public Enemy pe fereastra, o suedeza (inalta, blonda, ochi albastri) se apropie si ma intreaba:  "Cine e statuia aia de-acolo?"
"E Iuliu Maniu, unul dintre tipii care a luptat impotriva comunistilor, stii, au fost multi oameni care au fost inchisi si torturati…", zic fara multa speranta.

"Te-ntrebam pentru ca am crezut ca aveti o statuie cu John Cleese".

Articol scris de Razvan Alistar, voluntar ghid turistic la turul gratuit “Guided Bucharest”. Turul incepe in fiecare zi la ora 10.00, dimineata si 18.00, dupa amiaza, cu pornire de la ceasul din Parcul Unirii.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera