Jobul saptamanii: Calator (globe trekker)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Ai mancat vreodata furnici doar ca sa vezi ce gust au?
Stii care este capitala Cambodgiei?
Esti in stare sa traversezi Asia pe spatele unui cal, innoptand in iurta?
Preferi batranul cort in defavoarea unui hotel de patru stele cu piscina si cocktailuri cu umbreluta?
Cand pleci intr-o calatorie iti anunti dinainte prietenii ca daca nu raspunzi, inseamna ca ai ajuns intr-un loc unde n-ai semnal la telefon? Si, cel mai important: te simti bine in fata camerelor de filmat?


Daca ai raspuns cu "da" la toate aceste intrebari, s-ar putea sa ai stofa de calator.

Normal, tuturor oamenilor le plac calatoriile. Si muzica. Si dansul. Si, eventual, cartile. Dar ca sa faci din asta un job e nevoie de ceva mai mult. Un telefon la agentie, cateva sute de euro bine plasati intr-un cont si doua saptamani de concediu nu sunt suficiente pentru a te transforma intr-un calator adevarat. Discovery stie asta si, atunci cand isi alege oamenii pentru emisiunile de pe Travel & Living, are grija ca ei sa fie cu adevarat niste aventurieri. 

In principiu, nu ai nevoie de o pregatire speciala pentru a obtine un astfel de job, indiferent de postul de televiziune (si romanii au emisiunile lor de calatorii). Megan McCormick este o fosta balerina care a terminat, printre altele, o scoala de stiinte politice si a predat engleza liceenilor japonezi. Ian Wright a fost pictor, curier si a predat teatru copiilor intre 5 si 12 ani.

Ceea ce au in comun ambii "globe trekkeri" este faptul ca, inca dinainte de a le trece prin cap ca vor ajunge sa fie platiti de Discovery pentru a calatori prin toata lumea, au facut ceva globe trekking pe cont propriu. Asadar, prima conditie este sa fi calatorit destul de mult inainte. Eventual, fara ajutorul vreunei agentii.

Dar nici asta nu este suficient, pentru ca jobul implica si o camera de filmat in fata careia trebuie sa te desfasori. Asta inseamna ca trebuie sa fii cat mai natural cu putina, sa te simti in largul tau in orice situatie si sa fii in stare sa iti convingi audienta de veridicitatea calatoriei.

In plus, trebuie sa ai o fire sociabila, pentru a putea comunica cu oamenii pe care ii intalnesti, chiar daca nu vorbiti aceeasi limba. Si, da, daca ti se ofera la cina intestine de peste, supa de caine sau jeleu de bere reactia corecta nu este "ewwww!" ci "multumesc frumos".

Nu cred ca este atat de usor sa fii calator precum se crede. La urma urmei, gandeste-te ca trebuie sa fii plecat de acasa aproape mereu. Asta inseamna ca, la un moment dat, s-ar putea sa te simti dezradacinat. Partea buna e ca, pentru a prinde din nou radacini, o sa ai mult mai multe variante :) Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera