Jobul, examenele si experienta. Unui student.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Citim ca "Un student din doi ramine restantier pe motiv ca are un job, iar universitatile fac tot posibilul sa-si tina studentii in amfiteatre."

Profesorii sunt ingrijorati ca studentii muncesc prea mult si ca nu au timp sa invete. Ne-am gandit sa intrebam cativa studenti de ce lucreaza, de cand au job, daca acest lucru le afecteaza situatia scolara si in ce masura scoala ii pregateste in mod concret pentru a face fata cerintelor practice ale unui job.

Mihai C., anul 5, Politehnica lucreaza din anul doi. Primul job l-a avut din pasiune si nu avea legatura cu domeniul in care se pregateste, al doilea a fost in domeniu, lucrand la programator la o firma de soft. S-a angajat in primul rand pentru ca stia ca are nevoie de experienta, atat pentru CV, cat si concret. Bineinteles ca au contat si banii. Considera ca l-a ajutat ca a facut Calculatoarele, ca a invatat multe, dar in special lucruri teoretice. In mod direct si practic, recunoaste ca facultatea nu l-a pregatit. Nu regreta in nici un caz ca a facut facultatea, dar a preferat sa fie mai mult autodidact. Jobul i-a afectat situatia scolara, dar nu atat de mult incat sa nu se descurce cu restante sau examene.

Alina, anul 3, Limbi Straine lucreaza inca de la jumatatea anului I. Este din provincie si parintii nu o pot ajuta foarte mult cu banii. La inceput, lucra ce gasea, de la babysitting la call center. Acum lucreaza la o firma de traduceri. Spune ca in momentul in care va vrea sa se angajeze intr-un loc serios, cum ar fi traducator la o editura, va conta facultatea, dar crede ca experienta va fi un plus major. "Munca mi-a dat seriozitate, am invatat ce-i ala deadline, am experienta", spune ea. Facultatea o ajuta in masura in care isi alege cursurile la care merge, cele care ii plac si i se potrivesc. A avut mici probleme, cateva restante, dar s-a descurcat.

Irina, anul 3, Jurnalism a lucrat la inceput ca fotograf pentru un site cu poze din cluburi, desi nu avea nici o legatura cu domeniul in care se pregatea. Nu-i afecta viata scolara, pentru ca lucra mai mult in weekend. O pasioneaza fotografia, nu o interesau banii si spune ca nu o ajuta deloc ce face la scoala. Prin oamenii pe care i-a cunoscut, a ajuns copywriter. "Facultatile in general sunt mult prea ocupate cu bagatul in cap de poezii, nu cu lucruri practice, sunt putini profi care iti cer o lucrare practica, majoritatea vor esee."

Mihai M., anul 4, Politehnica: La inceput si-a luat un job pentru vara, ca programator de jocuri pentru telefoanele mobile, ca sa aiba bani de mare. I-a placut, a ramas si in sase luni a ajuns project manager. Spune ca in acest timp a invatat mai mult decat se invata in toata facultatea. Castiga foarte mult, nu vrea sa renunte la job, desi are probleme mari cu scoala, e la limita cu restantele. Considera ca "banii pe care ii are si experienta pe care o acumuleaza merita sa se chinuie cu profii nebuni sa-l treaca". Unul dintre ei, spune Mihai, i-a dat 5 la Java, desi el in asta lucreaza, pentru ca a folosit tehnici mai avansate decat ce preda profesorul la scoala.

Corina, anul 4, Stiinte Politice lucreaza de un an in aceeasi companie intr-un post de client service, ceea ce nu are legatura cu domeniul stiintelor politice. "La inceput mi-au oferit un salariu extrem de mic pentru ca eram studenta. Dupa cateva luni, au vazut ca totul merge bine si au mai crescut. Nu e deocamdata cat as vrea, dar e inspre bine". Lucreaza in primul rand pentru ca vrea sa nu mai depinda de parinti si sa fie independenta. Nu stie daca doreste o cariera in domeniul in care se pregateste, dar nu exclude posibilitatea. La scoala, spune ea, profesorii sunt bine pregatiti, dar lucrurile sunt prea abstracte.

Ce ar fi de zis? In primul rand, ca jobul nu-i prosteste chiar asa mult pe studenti - dimpotriva. Unii dintre ei lucreaza pentru bani, fiind constienti ca daca ar invata nu ar avea nici o sansa sa se intretina din bursa. Altii lucreaza din pasiune si pentru a capata experienta.

Multi dintre ei considera ca scoala te invata prea multa teorie, "poezii" cu care nu ai ce face cand te duci la interviu cu un angajator pragmatic. Care de obicei te intreaba de experienta. Daca nu ai, te trezesti la finalul facultatii cu un salariu mic din care trebuie sa te intretii singur. De multe ori, angajatorul foloseste pretextul lipsei de experienta pentru a iti oferi un salariu mult sub munca pe care o faci. In plus, a lucra din timpul facultatii iti ofera o anumita independenta si libertate, chiar daca poti avea probleme la scoala.

Pe de alta parte, in momentul in care alegi sa faci o facultate, trebuie sa te gandesti ca diploma nu e totul. Trebuie in primul rand sa-ti placa si sa nu mergi acolo doar pentru ca mama, tata au hotarat ca e "de viitor".

Care ar fi solutia de mijloc, atunci cand nu te preseaza banii, dar vrei sa castigi experienta? Sa lucrezi pe proiecte, in colaborare, sa mergi la internshipuri si sa te faci vizibil in domeniul care te intereseaza. Intr-adevar, experienta conteaza, atat pentru un viitor angajator, dar mai mult pentru tine, sa nu te trezesti ca ai un task pe care stii sa-l rezolvi... teoretic si incet.

Apropo de asta, inainte sa dam publish gasim via Zoso un comentariu pertinent fix pe aceeasi tema al lui Dragosh.
1 comentariu

Jobul, examenele si experienta. Unui student.
markoff
#1 -

:-?

nu pricep titlul... makes no sense.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera