Jean Michel Jarre, magician la Sala Polivalenta

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Daca mi-ar fi spus cineva ca intr-o luni seara un artist ca Jean Michel Jarre (cunoscut popular drept "ala care canta muzica de-aia ciudata") o sa umple Polivalenta si o sa dea un dublu bis pentru oamenii care nu mai voiau sa plece acasa, n-as fi crezut. Insa pe scurt, cam asta s-a intamplat.

jmj

Jean Michel Jarre la conferinta de presa

Sprintar la 60 de ani mai ceva ca unul la jumatate din varsta asta, aratand mai degraba de 40 si ceva, Jarre a ales sa-si castige publicul nu doar prin muzica pur si simplu. A stiut ca e destul de greu de digerat pentru cei nefamiliarizati cu genul si ca multi dintre spectatori venisera din curiozitate sau datorita promisiunii unui mega-spectacol de lumini.

jmj

foto: Diana Iurkiewicz

Asa ca si-a ales drept instrument de cucerire a publicului sarmul lui personal. Pentru ca de la inceput pana la sfarsit, muzicianul francez a vorbit cu oamenii (de altfel, concertul a fost deschis de un mic discurs), a zambit, a fugit de la o clapa la alta, a vorbit in trei limbi, a batut palma cu fanii din primele randuri si a multumit de o mie de ori publicului care l-a sustinut.

jmj

foto: Diana Iurkiewicz

A fost incadrat aproape tot timpul de clape. Cu concentrarea si patosul unui violonist care interpreteaza bucata lui preferata pe o vioara Stradivarius, cand nu canta la clape, canta la niste instrumente pe care nu le mai vazusem niciodata. Un exemplu este tereminul, dupa cum am aflat mai tarziu ca se numeste, care scoate sunete modelate de mana muzicianului fara a fi atins.

Concertul a durat o ora si jumatate (cu tot cu bis) si a fost impresionant si prin faptul ca piesele au fost interpretate fara ajutorul vreunui computer, pe instrumentele analogice pe care a fost inregistrat albumul Oxygene acum 30 de ani, "batrane doamne care trebuie incalzite", dupa cum le-a caracteriat Jarre. Pe Oxygene 6 a fost proiectata pe scena chiar imaginea de pe coperta albumului, destul de impresionanta pe fundalul sonor al melodiei si la dimensiunile la care a aparut.Insa daca dam la o parte proiectiile si oglinzile, spectacolul de lumini nu a fost chiar asa grozav cum ni s-a promis (cam ca aici). Ceea ce nu e in niciun caz un minus al show-ului, ci mai degraba ne-a facut sa ne dorim mai mult sa se intoarca anul viitor, pentru un show la Palatul Parlamentului, asa cum a anuntat ca-si doreste. Nu de alta, dar comparativ cu ce face de obicei Jean Michel Jarre la concerte, ceea ce am primit la Polivalenta a fost in portie mica, sa nu ni se aplece.

jmj

foto: Diana Iurkiewicz

Mai putin placut a fost ca s-a intrat in sala cu mult dupa ce se anuntase initial ca se vor inchide usile. Adica inclusiv la 9. Ceea ce ma face sa ma intreb: daca tot ti-ai luat un bilet de 300 de lei la un concert, de ce nu vii macar la timp? Asta e marele dezavantaj al unor sali cu scaune: foiala celor din fata ta poate sa iti strice tot cheful. Mai ales cand se aseaza in fata ta, in picioare, studiindu-si biletele pe intuneric in cautarea locului, facandu-i pe toti cei din spate sa-si lungeasca gaturile.

jmj

foto: Diana Iurkiewicz

Oricum, concertul a fost prea misto ca sa las micile probleme de organizare sa-mi strice buna dispozitie. Iar cand am iesit din Sala Polivalenta (am si acum Oxygene 4 in cap) si ma indreptam, la fel ca multi altii, spre metrou, m-am bucurat tare mult sa aud oamenii vorbind intruna despre ce vazusera. Cei care venisera de curiozitate fusesera cam dezamagiti de show, dar le placuse artistul. Altii, cu ceva experienta de ascultatori de muzica electronica ajunsesera deja la discutii despre Vangelis, Tangerine Dream sau Krafwerk.

jmj

foto: Diana Iurkiewicz


Asa ca as vrea sa ii contrazic pe cei doi din fata mea care au tras concluzia: "Asta n-are ma, fanii lui, asta are fani de la toti ceilalti". Not true. Asa cum unii asculta rock, iar altii asculta manele, tot asa exista oameni care asculta good old-fashioned electro si au venit la concert pentru ca pur si simplu le place Jean Michel Jarre.2 comentarii

Jean Michel Jarre, magician la Sala Polivalenta
mihai
#1 -

jarre

Imi pare nespus de rau ca nu am vazut concertul lui Jarre, mi-l doream, dar nu limitat doar la "Oxigene" si nu la Sala Polivalenta, prost sonorizata si cu scaune incomode !
Il vedeam in septembrie, undeva in aer liber cu multe efecte si jocuri de lumini si un foc imens de artificii la sfarsit...Chiar si asa, dupa ce-am citit articolul, mi-a fost ciuda ca l-am ratat deliberat ! Poate la anul, in alta locatie, cu piese mai variate...

Jean Michel Jarre, magician la Sala Polivalenta
doctor beetle
#2 -

inca un vis implinit

DA, este un vis implinit: sa il vad pe Jarre live in concert, chiar daca a fost la sala polivalenta, chiar daca nu a fost asa de glamorous cum ne-a obisnuit. A fost un experiment interesant si reusit. Mi-a placut enorm si abia astept sa revina.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera