Istoria televizorului, de la cutia de lemn la LCD si HDTV

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Televizorul s-a dovedit a fi o tehnologie cu o putere formidabila asupra existentei omului, care nu-l mai scapa din ochi.

baird 1928

Cum universul electronic se afla intr-o continua dezvoltare, televizoarele au o istorie care dateaza din 1884 si ajunge in zilele noastre cu aparaturi tot mai sofisticate, cu siluete tot mai slim si cu senzori aproape umani.


tv1928

Cercetatorul german Paul Gottlieb Nipkow a creat prina masinarie numita televizor electromecanic, dar scotianul John Logie Baird este cel care a revolutionat televizorul si implicit a creat pista principala pentru aparitia televiziunii. El a afisat pentru prima oara imagini in miscare la Londra, in 1926.

baird 1936

Televiziunea s-a nascut in momentul in care Baird a reusit sa trimita un semnal TV la distanta de 705 km prin linia telefonica dintre Londra si Glasgow. De aici a fost un singur pas pana la infiintarea Baird Television Development Company Ltd., companie care a realizat si prima transmisie televizata transatlantica - Londra-NY - si primul program pentru BBC.

Americanii au inceput sa fabrice si ei modele de televizoare in 1928, francezii in 1929 si rusii in 1934.

GE 1939

In perioada interbelica, televizoarele au devenit din ce in ce mai performante, nu aveau ecrane LCD si rezolutii fantastice, dar erau deja electrice in totalitate. Intre timp au intrat pe piata televizoarelor nemtilor si ale olandezilor.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial aproape toate televiziunile au incetat sa mai transmita, dar au exista si cateva exceptii. Toate televiziunile britanice au fost inchise, in schimb, catorva dintre retele din SUA li se permitea in continuare semnalul.

De exemplu, intre 1942-1944, germanii transmiteau din Paris prin Turnul Eiffel, iar intre anii 1942 si 1945, USA experimenta cu rachete ghidate prin TV si trimise spre Pacific.

Imediat dupa sfarsitul razboiului, a avut loc si o reinviere a televizorului. Oamenii au inceput sa cumpere tot ce le era interzis in timpul razboiului, iar unul dintre "must have"-urile perioadei era televizorul. Boom-ul pe piata televizoarelor din SUA a avut loc intre '48 si '49 si in Anglia s-a intamplat cativa ani mai tarziu.

1949 baird

In anii '50 si alte natiuni au devenit tehnologice, astfel ca, televizoare au inceput sa faca si brazilienii, canadienii, cehii, olandezii si danezii, italienii si japonezii.

german 1958

In aceeasi perioada au aparut primele show-uri TV ca I Love Lucy sau Today Show.

Televizoarele alb-negru au impanzit deja lumea, dar incet-incet si-au facut aparitia si televizoarele color, mult mai scumpe. In preajma anilor '50 au fost fabricate si telecomenzile, care insa aveau preturi piperate, in jur de 400-500 $ bucata.  Oamenii asistau la maturizarea televizorului.

zenith 1979

Intre 1960 si 1980, televizorul devenise deja o obisnuinta in casele oamenilor si tot mai multe tari se bucurau si de canale de televiziune. Intre timp au fost create si video-casetofoanele.

Dupa 1980 deja ne amintim de televizoarele pe care le aveau bunicii nostri, mult mai moderne si mai normale decat cele din perioada interbelica. Acum, oamenii isi perimteau sa-si cumpere si telecomenzi carora le mai scazuse pretul. 

zenith 1981

La inceputul anilor '90 ne luau ochii televizoarele cu carcasa de plastic neagra sau argintie si cu ecran mare, in genul celor ca Sony Trinitron din '91.

Cat de repede s-au extins televizoarele atunci cand au devenit mai accesibile se vede din cifra cumparatorilor la nivel mondial, peste un miliard de televizoare in toata lumea in anii '90. 

Intre timp in '97 a aparut in public prima Plasma TV, realizata de cei de la Pioneer, un pas important intr-o era in care TV-ul nu mai reprezenta doar o necesitate, ci un moft la moda.

sony tv history

Producatorul Sony si-a strans la comun modele TV de referinta din istoria sa (click pe poza pentru imaginea mare).

sony2008

In anii 2000, televizoarele sunt alese dupa design si dupa multitudinea de caracteristici care mai de care mai sofisticate. Ecrane mari, cu diagonale pana la 108 cm, cu rezolutii incredibile care te fac parca sa traiesti live experienta vizuala prin LCD-uri si HDTV-uri.

In ton cu mobila si destul de mari incat sa acopere un perete gol, televizoarele tin pasul cu moda si cu schimbarile tehnologice atat de intempestive.

Mai mult despre "istoria televizorului" aici si aici.

Surse foto aici si aici1 comentariu vrei sa comentezi?

Istoria televizorului, de la cutia de lemn la LCD si HDTV
silviu
#1 -

holograma

s-a ajuns deja la led tv 3d.viitorul e holograma care e in faza de testare.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera