Istoria fata in fata cu modernizarea

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
La Hotelul Capsa a avut loc ieri o discutie numita "Piata Revolutiei - intre vechi si nou", organizata de Jurnalul National, la care au participat cei implicati in proiectul de "modernizare" a Pietei Revolutiei, atat sustinatori, cat si contestatari ai ideii.Este un proiect care doreste remodelarea totala a pietei, prin constructia unor cladiri si a unor parcari subterane. Controversele au pornit de la argumentul ca acestea vor umbri cladirile istorice de acolo: Ateneul, Palatul Regal, BCU si ca lucrarile vor afecta structurile de siguranta ale acestora, exact ca in cazul Bisericii Armenesti, care este deja fisurata in urma construirii unei cladiri de beton si sticla langa ea. Ceilalti spun ca este vorba doar de o revitalizare si de modernizare, nu de distrugere si ca planul urbanistic este justificat.

Ideea nu este deloc una noua problema fiind pusa in discutie incepand cu anul 1995. Diferenta este ca atunci se propunea doar constructia unor parcari subterane, menite sa fluidizeze traficul in zona, nu si a unor constructii in suprateran.


Hurduc explicandu-si ideile

Viorel Hurduc, arhitect si seful echipei care a castigat proiectul remodelarii Pietei Revolutiei, spune ca ideea constructiilor a venit ca urmare a constatarii ca piata este momentan... un loc mort, inert si ca este nevoie ca ea sa devina un spatiu eficient si dinamic...

Insa ne intrebam noi, nevinovat, oare nu exista alta solutie de dinamizare a Pietei Revolutiei decat trantirea unor cladiri inalte, cu mall-uri, galerii comerciale, sali de concert samd? Asta in conditiile in care sunt atatea locuri parasite si daramate in Bucuresti, chiar in centru, carora nu le-ar strica deloc o redesenare?

Amintim si faptul ca dl Hurduc este el insusi controversat si ca nu a mai fost ales presedinte al Ordinului Arhitectilor din Romania, colegii dansului fiind impotriva proiectului cu Piata Revolutiei si acuzandu-l chiar ca a copiat idei din alte proiecte.


Ia ghici unde e BCU, de exemplu

La intrebarea la ce vor folosi, in mod concret, cladirile proiectate, arhitectul a fost evaziv si a dat un raspuns general: galerii, mall, magazine, birouri... precum si o sala de concerte de 1500 de locuri de care este nevoie, de exemplu, pentru organizarea Festivalului Enescu si deoarece Sala Ateneului este neincapatoare pentru atatia doritori de muzica clasica...

In timp ce declaratiile si scopurile sunt confuze un singur lucru este cert: se vrea constructia acelor cladiri acolo!


Cum s-ar vedea Ateneul din umbra mall-ului

Adresandu-se lui Hurduc, Victor Roncea de la Ziua a spus: Daca Ceausescu v-ar fi avut arhitect sef si ati fi facut acest proiect, unde ar fi avut loc Revolutia?

Dincolo de tonul de gluma, totusi, acesta e locul reprezentativ al Revolutiei Romane si are o valoare istorica de necontestat. Tot acesta a amintit ilegalitatile care au dus la proiectul de constructie al cladirii de langa Catedrala Sfantul Iosif si a pus problema ce s-ar putea intampla aici, avand in vedere amploarea lucrarii.

Fostul ministru al Lucrarilor Publice, Nicolae Noica, a facut un pic de istorie, povestind despre despre arhitectul Davidescu, care a modelat zona in perioada interbelica, precum si de modificarile aduse de comunisti iar academicianul Berindei a vorbit de necesitatea readucerii statuii lui Carol I in acel loc.Adrian Videanu, prezent la dezbatere, nu a avut nici el o pozitie foarte clara, mentinand o atmosfera de confuzie si de pasare a responsabilitatii. Practic, el insusi parea confuz: ba ca e vina masinilor prea multe si e nevoie de pasaje si parcari subterane (lucru cu care suntem perfect de acord, dar nu in acest fel), ba ca ansamblul actual nu pune in evidenta arhitectura, ba ca MNAR (Muzeul de Arta) nu este vizitat datorita zonei aglomerate de masini...

De asemenea, nici cu banii situatia nu e foarte clara, vorbindu-se de un parteneriat public-privat, solutie ambigua ce in ultima vreme in Romania pare reteta universala pentru proiecte initiate de institutii publice si cu sanse mici de reusita.

In plus, primarul a facut niste afirmatii care pe noi ne-au mirat, vorbind de faptul ca timp de 16 ani nu am avut dezbateri publice si acum, cand avem, sarim toti sa criticam, cand puteam foarte bine sa ne trezim cu proiectul gata facut. 

Cu alte cuvinte, un fel de "fiti multumiti ca va bagam si pe voi in seama ca noi tot dupa cum stim noi facem." Noua ni se par normale dezbaterile publice si consultarea mai multor specialisti si nu credem deloc ca organizarea lor e un motiv de lauda, ci doar un semn de normalitate si, pana la urma, de democratie.

Oricum, o veste buna este ca in scurt timp va avea loc un sondaj, chiar in Piata Revolutiei, unde bucurestenii vor putea spune daca sunt sau nu de acord cu acest proiect. Pana atunci, daca nu va place, aveti posibilitatea sa semnati o petitie impotriva acestei initiative aici.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera