Interviu: scriitorul Luis Miguel Rocha, autorul cartii "Ultimul papa"

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Luis Miguel Rocha este autorul unei carti ce contine informatii revelatoare despre asasinarea Papei Ioan Paul I, scriitorul portughez colaborand chiar cu ucigasul papei la epilogul romanului "Ultimul Papa". Un mixt intre adevar si fictiune, cititorul este provocat sa descopere care sunt aspectele reale si cat este fictiune.

Pentru a oferi un indiciu, autorul spune ca in mare parte actiunea prezenta este fictiune iar capitolele de istorie sunt adevar. Cartea a fost asemanata cu Codul lui Da Vinci, dar spre deosebire de acesta, desi oamenii Vaticanului au citit cartea, nu au facut niciun comentariu, nici n-au cerut dovezi asupra celor scrise.

Autorul isi lanseaza cartea in Romania pe 4 iunie, dar va merge si la Sibiu la Festivalul de Teatru pe 5 iunie. Continuarea cartii "Ultimul papa", prima scrisa de Rocha, este romanul "Glontul sfant". Rocha pregateste o carte cu informatii si mai spectaculoase pentru anul 2010.

ultimul papa

De ce ati ales tocmai acest subiect delicat pentru a construi un thriller?


De fapt, eu nu a trebuit sa fac nimic ca sa obtin aceasta informatie. Pot spune ca stateam la locul meu, imi vedeam de treaba mea si povestea m-a gasit pe mine. Nu a trebuit sa misc niciun deget. Povestea mi-a fost spusa intr-o noapte de aprilie din 2005. As fi scris romanul chiar daca ma bazam doar pe ce am auzit in acea seara. Dar mai tarziu, am inceput sa primesc documente care deseneau adevaratul scenariu al celor povestite. Date fiind acestea, nu voi spune ca romanul meu se bazeaza pe fapte reale, ci chiar este realitatea.


Cum stiti cu siguranta ca epilogul este scris chiar de asasinul Papei Ioan Paul I?

Pentru ca il cunosc personal si sunt sigur de asta.


Cum va asteptati sa primeasca publicul din Romania inca un roman despre secretele Vaticanului, dupa seria lui Dan Brown?

Ei bine, intamplarile petrecute in cartile lui Dan Brown nu pot fi dovedite ca fiind adevarate. In schimb, ceea ce se intampla in romanul meu este realitatea.


Care a fost reactia Vaticanului la citirea romanului dvs.?

Oamenii de la Vatican au reactionat la aparitia cartii mele. Stiu, din surse neoficiale, ca ei considera ca romanul dezvaluie adevarul a ceea ce s-a intamplat cu Papa I. Motiv pentru care ei au pastrat linistea si au preferat sa nu comenteze nimic, fata de reactia pe care au avut-o la cartile lui Dan Brown, care nu contineau realitatea. Totusi, nici ei nu pot controla dovezile.


Prin ce credeti ca atrage cel mai mult cartea dvs publicul?


Cred ca sunt mai multe trasaturi ale romanului care-l fac atractiv pentru public. Totusi, daca as fi obligat sa aleg doar una, as spune ca este Albino Luciani. Un personaj real, un om extraordinar, un mare Papa pe care mi-ar fi placut sa-l intalnesc.


Cititorii nu vor cunoaste limita dintre fictiune romanului si realitatea de la Vatican. Nu ar fi trebuit sa existe anumite explicatii care sa delimiteze cele doua parti?

Pe parcursul lecturii va veti da seama ca fiecare parte este foarte bine delimitata.


Va asteptati ca pe viitor romnul "Ultimul Papa" sa fie ecranizat cum s-a intamplat in cazul cartilor lui Dan Brown?


Probabil ca se poate intampla si asta pe viitor. Nimic nu e sigur.


Care este mesajul cartii "Ultimul Papa"?

Sa fii sceptic tot timpul. Sa nu crezi mereu in tot ce auzi sau citesti, ci sa gandesti cu propria minte lucrurile care se intampla in jurul tau. Romanul iti aminteste sa nu lasi pe nimeni altcineva sa gandeasca pentru tine, ci sa fii logic si rational si sa nu te lasi indus in eroare.


Si la ce sa ne asteptam de la continuarea acesteia, The Holy Bullet?

La mai multe revelatii despre Vatican care nu au fost niciodata facute publice pana acum.


In spatele a ceea ce regasim in roman se ascunde si parerea dvs personala cu privire la moartea Papei si conspiratiile ce guverneaza lumea?

Desigur, nu ma ascund in fictiune. Papa Ioan Paul I a fost ucis. Ar fi fost cel mai bun Papa al tuturor timpurilor.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera