Interviu: Tica Darie - "Am filmat de dimineata pana seara adevarata fata a companiei RMGC"

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tica Darie a parcurs distanta dintre Copenhaga si Rosia Montana pe bicicleta si a facut acest lucru pentru Salvarea Rosiei Montane. Nu s-a oprit aici, pe 20 august a realizat un filmulet care avea sa ne deschida ochii in legatura cu adevarata fata a companiei RMGC si a coruptiei din jurul acestui proiect.

Mai mult ca sigur, filmarea sa i-a convins pe multi sa iasa din casa si sa protesteze impotriva exploatarii de la Rosia Montana.

Am vrut sa-l cunoastem mai bine, asa ca l-am rugat sa ne raspunda la cateva intrebari.


sursa foto

Cine ești și de ce te fugărește Goldu’ prin Roșia Montană?

Salut! Sunt Tică Darie, născut în Suceava, am studiat în Copenhaga Multimedia Design, iar din Septembrie 2013 locuiesc în Roșia Montană. Totul a început pe 20 august când a venit Comisia UNESCO la Roșia și am filmat de dimineața până seară adevărata față a companiei RMGC. Video aici.

Cum scrie și Mihai Goțiu în cartea “Afacerea Roșia Montană” – e filmul care a spart blocada mediatică, a ajuns peste tot și îți dai seama că nu puteam să fiu primit cu îmbrățișări de cei de la companie când m-am întors în Roșia.

Tu ești din Suceava, de ce te-ai mutat în Roșia Montană?

Am ajuns să mă mut în Roșia după ce am parcurs de două ori traseul Copenhaga – Roșia Montană pe bicicletă în 2012 și vara trecută. Pe lângă aceste două călătorii pe bicicletă am alergat câteva maratoane, 84 km, 101 km, de la Alba Iulia la Roșia Montană fiind motivat de acest loc minunat.

M-am conectat îndeajuns cât să mă mut în Roșia. Cred în Roșia Montană de mâine, fără munți dinamitați, fără un lac de cianură, cu cetățeni uniți, curajoși, încrezători și respectuoși.

De când sunt aici, am reușit împreună cu 20 de copii, 7 adulți și prin sprijinul localnicilor să deschidem un centru local de cercetași. Alaturi de ceilalți voluntari adulți din țară din cele peste 70 de centre din cadrul Organizației Naționale Cercetașii României vrem să contribuim la o lume mai buna  prin dezvoltarea personală a copiilor și a tinerilor din România,  fizic, intelectual, social și spiritual.


sursa foto

Ai mers pe bicicletă din Copenhaga până în Roșia Montană. De ce tocmai până în Roșia Montană?

Am simțit de la început că dacă parcurg atâția km trebuie să susțin și o cauză, iar până să ajung la Roșia Montană am căutat pe google tot felul de cauze, dar mi-a fost greu să mă decid. Am abandonat căutările, iar într-o seară îmi apare o postare de la pagina Roșia Montană în UNESCO. 

Eram cât de cât la curent cu ce se întâmplă cu Roșia Montană și o vizitasem o singură dată în 2007. Imediat mi-a venit în minte “De ce nu Roșia Montană?”. În câteva cuvinte pentru că îmi pasă.

Din filmările tale am văzut că era s-o pățești de multe ori prin Roșia Montană, ai fost înjurat, amenințat, alergat. Care a fost momentul în care ți-a fost cel mai frică?

Cred că era 2 noaptea, singur în bârlogul meu și editam filmulețul din ziua în care a venit Comisia Parlamentară la Roșia. Știind ce material am, ce impact va avea filmulețul, îmi era teamă să nu mi se strice laptopul sau să intre cineva peste mine în timpul editării.

M-am obișnuit cu acești oameni de la companie care au încercat să mă sperie crezând că voi pleca din Roșia. N-am nimic cu dumnealor, prin urmare salut de fiecare dată când ne vedem pe stradă. Dacă ar fi fost un proiect bun, curat ar fi început și cu prezența mea în Roșia și a celor care protestează în stradă.


sursa foto

Se tot spune că oamenii din Roșia Montană nu știu să facă altceva decât minierit. Tu locuiești acolo, e adevărat, o să moară de foame dacă RMGC nu începe exploatarea?  (am văzut că ai început un „serial” foarte frumos despre locuitorii din Roșia Montană)

Poate o să moară de foame dacă localitatea va fi în continuare declarată zonă monoindustrială. Dacă proiectul nu va începe și mai mult ca sigur nu va începe, noi trebuie să profităm de toată reclama pe care o are acum Roșia Montană la nivel național, internațional și să o dezvoltăm din punct de vedere al turismului. Să o scoatem din zona monoindustrială și să o includem pe lista tentativă UNESCO.

Una dintre filmările tale a ajuns parte dintr-un reportaj Realitatea TV, ai mai fost abordat și de alte televiziuni sau publicații care să dorească să folosească materialele tale pentru a arăta românilor cum stă treaba de fapt în Roșia?

Pe cei de la Realitatea TV i-am ajutat cu mai multe cadre pentru reportaj, iar filmulețele pe care le-am făcut am auzit că au fost arătate la mai multe televiziuni, dar și într-un reportaj făcut de Kanal D. Cei de la Al Jazeera English mi-au cerut mai multe filmulețe pentru un reportaj, dar și cei de la Nașul Tv.

Sâmbătă, 2 noiembrie, ora 21:00 la Realitatea TV a fost difuzat un reportaj pe care mi-am pus și eu amprenta la partea de filmare, despre cum au ajuns morţii să fie strămutaţi din cimitirele din Roşia Montană.

Ai luat parte la protestele din București sau alt oraș? Cum ți s-au părut?

Da, am fost la Constanța, București, Brașov, Suceava, Câmpeni și a fost uimitor. Nu știu dacă am mai simțit vreodată atâta energie pozitivă în jurul meu. Oamenii au început să realizeze că punctul lor de vedere contează.

Faptul că aceasă Comisie Speciala a Parlamentului a respins proiectul de lege, la fel și Senatul a contrazis vorbele unor oameni care spuneau că noi cei din stradă care protestăm nu contăm. Presiunea oamenilor care au ieșit pe străzile din România, dar și din multe alte țări i-au făcut pe politiceni să conștientizeze că această țară totuși are locuitori care nu pot fi batjocoriți.


sursa foto

Care sunt cele mai mari minciuni vehiculate în presa despre Roșia Montană?

Sincer să fiu nu urmăresc atât de mult ce se discută la televizor și nici nu urmăresc presa online. Am rămas stupefiat de atitudinea cu care guvernează aceasta țară o mare parte dintre politicieni.

Pentru ce altă cauză ai parcurge din nou distanța Copenhaga – Roșia Montană?

Nu știu dacă o voi mai parcurge, poate alergând, haha. Până nu văd că dau roade semințele pe care le plantăm în Roșia, ma refer la centrul de cercetași, nu voi pleca în nici o aventură.

Ce planuri de viitor ai? Te vezi locuind în Roșia Montană și peste 5, 10 ani?

Să alerg în jurul lumii cu plecare de la Roșia, iar întoarcerea peste câțiva ani tot în Roșia. Orice e posibil, chiar nu credeam că dupa ce îmi termin studiile în Copenhaga mă voi muta la Roșia Montană.


sursa foto

Un mesaj pentru cei care cred că proiectul RMGC este unul bun pentru România.

Să caute definiția cuvântului bun, iar apoi să-l asocieze cu dinamitarea a patru munți, galerii dacice, romane de zeci de km, un lac de cianură peste biserici, cimitire, peste un sat, distrugerea unor comunități. E bun?

Minerii RMGC și Comisia Parlamentară UNESCO - NECENZURAT

22 comentarii

Interviu: Tica Darie - "Am filmat de dimineata pana seara adevarata fata a companiei RMGC"
kla2005
#1 -

cele mai importante intrebari nu le-ati pus!

si anume:
Din ce traiesti daca spui ca locuiesti la Rosia Montana?
Esti angajat Fundatia Culturala Rosia Montana?
Esti atat de slab in meserie incat a trebuit sa te repatriezi din Danemarca?
Nu ai fost capabil sa iti gasesti un serviciu in Danemarca, iar aici in Rosia Montana traiesti fara niciun venit???

Interviu: Tica Darie - "Am filmat de dimineata pana seara adevarata fata a companiei RMGC"
#2
#2 -

Comentariu nou

#1, avand conexiune la internet poate sa lucreze cam orice atata vreme cat nu e munca fizica( nu prea poti sapa fizic o groapa on-line)
In loc sa spui 'bravo' il ataci, you naughty little man...

Interviu: Tica Darie - "Am filmat de dimineata pana seara adevarata fata a companiei RMGC"
dan
#3 -

Comentariu nou

Tica a facut multimedia design in Danemarca, asa ca are dreptate #2, nu trebuie sa dea cu tarnacopul sau lopata la RM ca sa-si castige existena.

Interviu: Tica Darie - "Am filmat de dimineata pana seara adevarata fata a companiei RMGC"
Facaldo
#4 -

Tica actorul salvatorilor !

Tica este un actor care joaca pe bani grei care vin in valuta (forinti),sa-i spuna la mutu ca sta pe banii lui in Rosia Montana. Inregistreaza filmulete si scoate pasaje din context astfel incat sa iasa ce-si doreste din material. E josnic si primitiv, sunt materiale care arata realitatea declaratiilor nu actoria practicata de acest pitic sponsorizat de activisti. Cred ca cel mai tare il deranjeaza indiferenta localnicilor, ar fi vrut sa para un erou batut si fugarit de mineri, din nefericire pentru el acestia ii arata indiferenta.

Interviu: Tica Darie - "Am filmat de dimineata pana seara adevarata fata a companiei RMGC"
Radu Andrei
#5 -

@Facaldo si kla2005

De ce nu semnati cu numele, vitejilor?

Interviu: Tica Darie - "Am filmat de dimineata pana seara adevarata fata a companiei RMGC"
Radu Tanasescu
#6 -

@Facaldo

Nu prea inteleg in ce context ar putea sa stea niste injuraturi ca sa nu fie ceea ce par in video. Si m-a saturat de nebunia teoriilor conspiratiei.

Care activisti il platesc vere pe Tica? Eu sunt unul din oamenii care au iesit in strada si nu i-am trimis nici un ban. Cum nici mie nu mi-a dat nimeni nici un ban.

Mi-e scarba de faptul ca in Romania oamenii s-au injosit atat de mult incat nu pot sa creada ca cineva face un lucru bun pentru simplu motiv ca trebuie facut. Suntem atat de slabi incat credem ca nimeni nu face nici un efort pe gratis, indiferent de cat de nobila este cauza pentru care lupta.

E trist.

Interviu: Tica Darie - "Am filmat de dimineata pana seara adevarata fata a companiei RMGC"
Andy
#7 -

Comentariu nou

Bai voi nu pricepeti ca acei oameni nu au ce sa faca daca pleaca aceea companie ,voi nu venti cu soluti numai cu povesti de adormit copii

Interviu: Tica Darie - "Am filmat de dimineata pana seara adevarata fata a companiei RMGC"
Mihai
#8 -

somn usor...

Oamenii aia ar trebui sa deschida ochii si mintea. Si sa isi foloseasca CREIERUL ca d-aia l-a lasat Dumnezeu. Nici o zona turistica din tara asta (si nu numai) nu are atata PUBLICITATE LA NIVEL GLOBAL, NU NATIONAL, cat are Rosia Montana. Cred ca doar un om prost si-ar dori sa inlocuiasca un trai decent in care poate oferi servicii turistice rurale, unde nu ai nevoie de mari conditii, (gen 4 stele), cu cel de miner (desi nu e vb de minerit aici ci de demolare). Sau va inchipuiti ca mai traiesti mult daca veti lucrea in mediu expus la cianuri?
Lasati ipocrizia si comoditatea de a primi bani de la RMGC ca sa comentati aiurea. Valorificati ce au obtinut ptr voi cei care au avut curaj sa se lupte cu hotii de viata.

Interviu: Tica Darie - "Am filmat de dimineata pana seara adevarata fata a companiei RMGC"
Laura
#9 -

Comentariu nou

Baiatul acesta are curajul sa protesteze pentru tara lui!!!!E de admirat !!
@Facaldo nici macar nu ai curajul sa iti spui identitatea ,...dovada ca nu o ai , un raman adevarat nu se ascunde dupa un nume fals, numa un las.....
Alta modalitate de a comunica in afara de injuraturi nu ai,daca ti-ai deschide ochi si sufletul orbit de puterea banului si de promisiuni mincinoase ai capata valoare care e mai pretioasa decat aurul.
Rosia Montana cu siguranta nu o sa foloseasca mineri nostri, o sa isi aduca oameni lor , asa ca ROMANIA TREZESTE-TE!!!!

Interviu: Tica Darie - "Am filmat de dimineata pana seara adevarata fata a companiei RMGC"
Liana Horbaniuc
#10 -

Comentariu nou

Rosienii care se supara ca nu au altceva de facut ar trebui sa faca si ei demonstratie sistematic la guvern sa se scoata localitatea lor din blocazul cu mineritul. Atita reclama pozitiva s-a facut acum pe zona aceea incit ar putea sa se apuce de turism agrar si sa nu se uite arhologia...Si in loc de vorbe grele, femeile de acolo ar putea face o bucatarie cu specific de zona si artizanat adevarat, pe un proiect sponsorizat de UE. Si daca nu convine guvernantilor, sa ii injure pe ei nu pe cei care vor o natura curata. De ce graba asta la distrus si lenea vesnica la proiecte adevarate?

Interviu: Tica Darie - "Am filmat de dimineata pana seara adevarata fata a companiei RMGC"
Crys
#11 -

Comentariu nou

voi nu intelegeti, ei isi vand sufletul pt ceva bani si oportunittea de a isi vinde casele si a disparea din acel loc pt ca logic nu ai cum sa te caci intr-un loc iar apoi sa iti pui patul langa, fraierii fac mizerie si o lasa altora in urma.

Aceste scursuri ale societatii ce declara cu mana pe inima , altceva nu avem ce face in zona. Blestematilor acum din ce traiti ? Blestemati o sa fiti voi si toata natia voastra de kkt ce v-ati vandut RMGC ului. Atat este valoarea voastra, cateva zerouri, ca si voi de altfel, un zero in viata. In alti monti si poate face si altceva numai la voi ca sunteti mai cu motz nu se poate face si altceva in afara de minerit.

Interviu: Tica Darie - "Am filmat de dimineata pana seara adevarata fata a companiei RMGC"
Andreea Popa
#12 -

Comentariu nou

"Andy" acea companie va castiga de 1000 de ori mai mult decat saracii localnici platiti cu resturi, nici macar Romania nu va avea cel mai mult de castigat de pe proiectul asta...atunci despre ce vorbim aici?! Chiar imi e greu sa cred ca comentariile pro Gold prezente sunt venite dn partea persoanelor fara interese, sau prea bine informate...Stim ca Romania e corupta, si de ce nu poate unii dintre voi

Interviu: Tica Darie - "Am filmat de dimineata pana seara adevarata fata a companiei RMGC"
tina mucea
#13 -

proiectul rosia montana

Proiectul Rosia Montana poate ajuta la relansarea industriei de minerit a Romaniei prin utilizarea unor tehnologii moderne, pe baza principiilor dezvoltarii durabile. Industria miniera poate deveni un catalizator al economiei nationale pentru zeci de ani de acum inainte, inclusiv prin stimularea serviciilor adiacente – infrastructura, dezvoltarea serviciilor.

Interviu: Tica Darie - "Am filmat de dimineata pana seara adevarata fata a companiei RMGC"
fuck calcaiul nu laba
#14 -

Comentariu nou

Am avut ocazia sa-l intalnesc pe Tica si se vede ca e format in alta tara, e plin de optimism, energie si e f deschis, daca mai multi care studiaza afara s-ar intoarce in Romania ar fi un castig dar avem rahati de oameni la putere. Run Tica, Run !!!

Interviu: Tica Darie - "Am filmat de dimineata pana seara adevarata fata a companiei RMGC"
Cavalary
#15 -

Comentariu nou

Ar trebui si o ora de postare pt. articolele astea, sa vedem timpul de reactie al postacilor RMGC :D Asa la o prima privire, pare a fi foarte bun...

Interviu: Tica Darie - "Am filmat de dimineata pana seara adevarata fata a companiei RMGC"
Solea Razvan Adrian
#16 -

Pentru Doamna Tina Mucea

Ceea ce spuneTI denota o mare lipsa de informare fie sunteti platita sa spuneti poezia.

Va pot cu usurinta contrazice - RMGC doresc si vor folosi exact aceleasi tehnici ca si in orice alta parte a lumii asa cum a fost si acum zeci de ani in urma. Tehnica cu cianurile nu are metode noi sau vechi si nici metode eco.

Singura diferenta intre ce a fost si ce se doreste a fi este scara la care doresc cei de la RMGC sa faca acest lucru.

NU IN NUMELE MEU! NU IN TARA MEA!

Nu mai bateti apa in piua in era informatiei ca nu va merge!

Interviu: Tica Darie - "Am filmat de dimineata pana seara adevarata fata a companiei RMGC"
pop dacian
#17 -

Comentariu nou

Pentru Goldisti ce posteaza rautacios,

In primul rind ati uitat ca toti ne-am nascut la tara si da a venit unul din Copenhaga , cum e Tica sa va arate ca se poate trai fara minerit. Tu care iei bani sa postezi batjocoritor ar trebuii sa vezi ce se intimpla in jurul tau, miine Godu v-a fora sub fusta originii tale si nu vei avea ce face fiindca ai vindut-o de mult. Voi , tradatori de neam si tara sunteti adevaratii migratori nu cei care vin sa si-o apere.

Voi, tradatorilor ati uitat mina bunicilor vostrii care au muncit la tara sa va cresca pe voi si sa va trimita bunatati , fiindca voi tradatorilor nu stiti sa faceti nimic , necit sa cersiti si pina si un tigan e mai demn decit voi.

Mars, in cianura cu voi fiindca pentru ea lucrati !

Interviu: Tica Darie - "Am filmat de dimineata pana seara adevarata fata a companiei RMGC"
Raluca Iancu
#18 -

Pas inainte, in gandire

Inainte sa puneti intrebari altora, intrebati-va pe sine.

Care ar fi motivatia ascunsa a oricarui individ pentru a plati un tanar care filmeaza evenimente intr-un domeniu public si actioneaza perfect legal?

De ce ar avea niste localnici 'indiferenti' o atitudine asa defensiva si agresiva in fata unei camere si o cu totul alta in unele reclame ale companiei in cauza?

Sunt constienta ca majoritatea persoanelor ce comenteaza aici, se retrag din conversatie, intuind ca nu vor face fata discutiei, insa exista oameni ce si-au schimbat perspectiva. Iar asta s-a intamplat doar datorita mobilizarii extraordinare ce a avut loc in ultima perioada.

Nu-mi amintesc sa fi vazut vreodata un asa conglomerat de oameni uniti pentru o cauza curata, consecventi si transparenti in actiuni, clari in gandire.

Intreaba-te cand ai fost tu martor la asa ceva si asta va fi un pas inainte.

Interviu: Tica Darie - "Am filmat de dimineata pana seara adevarata fata a companiei RMGC"
iulia popescu
#19 -

felicitari!

Felicitari pentru ceea ce faci la Rosia Montana!
Poate romanul de rand, fie ca traiestela Rosia Montana sau la Bucuresti ar trebui sa inteleaga ca resursele pe termen lung nu sunt zacamintele care se epuizeaza in 18 sau 20 de ani, si asta cu consecinte catastrofale pentru natura, ci natura si siturile arheologice ce nu mai exista nicaieri in lume. La Amsterdam exista un muzeu de posete,daca ei au gasit ca e profitabil sa aiba asa ceva, niste galerii romane unice in lume nu se poate sa nu fie vizitate! Romanul trebuie sa-si foloseasca creierul. Asta e tot.

Interviu: Tica Darie - "Am filmat de dimineata pana seara adevarata fata a companiei RMGC"
cristi
#20 -

bravo Tica

cu inca o mie de oameni ca Tica avem sanse reale sa scoatem aceata tara din rahat. acestia exista, cu siguranta, romani deosebiti, talentati, destepti, hotarati, aici in tara sau in afara ei... insa nu au avut toti curajul sa iasa la lupta precum Tica. Ii asteptam... ACASA! :)

Interviu: Tica Darie - "Am filmat de dimineata pana seara adevarata fata a companiei RMGC"
Mihai
#21 -

completare

Pentru spalatii pe creier care cred ca nu sint locuri de munca pentru minerii de la Rosia ...exista o cariera de cupru in apropiere care lucreaza cu 20 % capacitate ...acolo ar fi locuri de munca pentru mii de mineri citiva zeci de ani...
Dincolo de asta, se pare ca sobolanii care guverneaaza tara au emis articole de lege prin care se aproba exploatarea cu cianuri si asta dupa toate manifestatiile din ultima vreme.Au aprobat si exploatarea gazelor de sist si exproprierea oamenilor ....
incepind de anul viitor va fi jale ...tare ma tem ca pasnic nu se va putea face nimic...trebuie curatata mizeria de la radacina ...sobolanimea din guvern si parlament trebuie stirpita cit mai e timp ;iesit in strada si dati jos pur si simplu...

Interviu: Tica Darie - "Am filmat de dimineata pana seara adevarata fata a companiei RMGC"
ada
#22 -

Comentariu nou

Tica si echipa lui sunt niste oameni deosebiti, dar uitati-va in video cu ce oameni ticalosi sunt nevoiti, bietii de ei, sa discute: romani vulgari cat cuprinde (of!!), ignoranti, FOARTE prosti, usor de cumparat, fara urma de respect, corupti.

Tica, esti demn de admirat! Personal insa, eu fiind o fire mai sensibila, nu cred ca as fi suportat ca, dintr-o tara straina unde calmul si respectul sunt la ordinea zilei, sa revin ca sa ma injure, in toate felurile, niste indivizi inapoiati rau de tot.

Te inteleg perfect: tii la tara ta, si mai cu seama la peisajele frumoase care inca mai sunt in ea, si vrei sa schimbi ceva in bine. Dar oamenii, ooo, oamenii aceia, trebuie sa fii cu adevarat puternic ca sa ii suporti si pentru aceasta te admir sincer! E nevoie de mai multi ca tine.

Am totusi o curiozitate si sper sa mai aud de tine, Tica: daca vei reusi sa te REadaptezi la viata in Romania, la oamenii si mentalitatile ei. Ca, daca si tu, un tanar curajos, inteligent si optimist, te lasi pagubas si emigrezi iarasi, inseamna ca sperante putine mai sunt...

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera