Interviu: Philip Ó Ceallaigh

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Dupa cateva intalniri cu scriitorul irlandez Philip Ó Ceallaigh, la lecturile din Frame, Museo, la lansarea Cicloteque si mai de aproape in timpul lecturii cartii sale de debut, Insemnari dintr-un bordel turcesc, ne-am gandit ca e vremea sa vorbim cu el fata in fata. In romaneste (chiar a insistat sa facem interviul in limba romana).

Philip O Ceallaigh


Cum a fost primita cartea ta de debut? Crezi ca e usor de inteles de persoane care nu au cunoscut direct balciul de aici?


Foarte foarte bine, dar nu chiar de la inceput, poate pentru ca e o lume mai greu de clasificat pentru criticii straini. Dupa o perioada a fost apreciata mai mult din punct de vedere... sa zicem estetic.


E o traducere foarte buna. Ai lucrat cu traducatoarea la versiunea in romana?


Nu, dar multi oameni au spus ca e o traducere buna.


Ai citit-o in romana?

Doar bucati. Da, e tradusa bine si a ajutat si faptul ca se intampla aici actiunea, ca sunt dialoguri, si probabil si faptul ca am scris-o cu ceva anume in minte - dialogurile. Desigur ca Ana-Maria Lisman, traducatoarea, a inteles din context cum trebuie sa fie, a fost ceva firesc.


Cum de ai fugit cu circul romanesc si de ce ai ramas aici?


Am umblat destul de mult in anii 90 si am fost obosit de atat de multe schimbari, am vrut sa stau mai mult intr-un loc, am vrut sa am o casa si am luat foarte ieftin un apartament in Titan in anul 2000. Dupa care am inceput sa scriu, de fapt cu intentia asta am si vrut sa am o casa si n-am mai putut sa plec in alta parte. Am ramas pana cand am scos cartea, apoi m-am mutat in cartierul 1 Mai.


Cum e viata "In cartier"?


1 Mai e mai linistit, mai curat, mai central. A fost ca o mutare in alta tara. In Titan am stat intr-un bloc numai cu pensionari, un bloc de garsoniere, cu multi oameni frustrati, suparati si plictisiti.


"Inspre Dunare, pe jos". Cum e Romania vazuta pe ulita?


Pentru mine e minunat ca exista aici zone salbatice unde poti sa te plimbi zile intregi. Nu total salbatice, dar mai ales zonele de munte... Imi place foate mult sa scap de viata de oras. Plec mai mult vara si asta e ceva ce apreciez foarte mult aici. Nu avem munti inalti in Irlanda, nu avem zone atat de intinse, semi-salbatice.


Cititorul are mult timp impresia ca ai scris o carte despre Romania, dar surprinzi cu cateva nuvele despre imigranti sudamericani in SUA si despre lupanare turcesti. Pe unde ti-au mai umblat pasii?


SUA, Spania, Rusia, Georgia, Egipt, Kosovo, Maroc, Marea Britanie, Italia... acolo am trait cel putin cateva luni. Dar am revenit aici.


Ai citit la Museo o nuvela pe care nu am gasit-o in carte. Lucrezi la material nou?


E terminata si a doua carte, trimisa deja la editura, apare in engleza in martie. Va aparea si aici, la Polirom, dupa ce va fi tradusa, cateva luni dupa aceea.


Tot nuvele? Tot Romania?

Da, nuvele, dar Romania... mai putin.

Philip O Ceallaigh

Ce influente literare ai? Mi s-a parut ca regasesc la tine gust de Bukowski si damf underground de Irvine Welsh.


N-am citit pe Irvine Welsh dar pentru lectiile de stil, da, Bukowski si Hemingway, si Knut Hamsun, Celine...


Ai citit autori romani?


Putin.


Ti-a placut ceva anume?

Mihail Sebastian.

Am fost criticat mai demult pentru ca am zis intr-un interviu ca Romania nu are o literatura prea dezvoltata, caracterizata in general de o lipsa de seriozitate. Literatura ante- si interbelica e prea axata pe nationalism si ideile antisemite, in loc sa fie o literatura numai despre experiente umane.

Dupa care, in perioada comunista a fost atat de greu pentru scriitori, incat nu a iesit nimic. Poate in afara de poezie. In comparatie de exemplu cu Iugoslavia, care are o cultura literara foate serioasa, dezvoltata si in timpul comunismului. Probabil ca au trait un regim mai permisiv. Si aceeasi comparatie merge si cu Ungaria. A fost groaznic aici si a trecut totusi putin timp de atunci.

Tot mai multa energie colectiva a mers pe cinema mai recent, poate pentru ca e ceva mai modern, mai atractiv pentru oameni, nu stiu, dar cred ca sunt putini oameni seriosi care scriu. Si oamenii tineri vor suces, vor mediatizare, vor sa fie vizibili, iar asta nu e compatibil cu scrisul. E ceva care dureaza mult, e invizibil si daca te gandesti la audienta, te deprimi pentru ca nu poti sa te gandesti la succes, daca va fi primit bine ce scrii.

Am renuntat la ideea de succes si de a fi citit, la un moment dat, in timp ce scriam cartea. Si pur si simplu am scris ce am vrut eu sa scriu eu, iar asta m-a ajutat sa scriu mai bine si mai sincer. Daca te gandesti la audienta, la bani, la succes, modul tau de exprimare devine media-performant.

Am ajuns la un punct in care am scris pentru mine si am simtit ce mi-a dat mie actul de a scrie, fara ideea de ce va fi, cand e gata, cum e citit. Si am gasit energia. Trebuie sa te asculti pe tine, sa fie suficienta liniste interioara cat sa te auzi.


Ce faci pentru bani? Ce n-ai face pentru bani?

Ce fac pentru bani? Scriu si traduc, am facut subtitrari pentru un regizor roman, am facut recent un scenariu, am primit o bursa, am vandut niste nuvele...

Ce nu as face pentru bani? N-as scrie comercial. Cand e vorba de munca mea creativa, nu as face compromisuri. Dar am facut orice ca sa traiesc.

Cicloteque, centru de inchiriat biciclete

Unde e acasa?


Aici, in Bucuresti.

In Irlanda am locuit putin in ultimii... peste 20 de ani. Ma duc sa imi vad familia, dar nu am casa acolo. Sunt musafir, fac vizite. Si oricum, la fel ca Romania, Irlanda nu ramane la fel, s-a schimbat. Probabil sunt mai bine adaptat aici, inteleg mai bine cum functioneaza lucrurile.

Si nu stiu daca imi place atat de mult Bucurestiul. Am sa plec in curand in Delta si nu mai vreau sa stau aici. E un loc epuizat pentru mine. Nu mai este o provocare in sens pozitiv. Nu mai invat nimic de aici. Vreau alta viata. Am una singura si am petrecut aici 8-9 ani din ea. Nu mi se pare placut, nici sanatos, nici normal sa o pierd aici. Ar fi un fel de masochism sa recunosc asa si sa nu fac ceva in sensul asta. Si mai ales iarna... nu vad nimic pozitiv in acest loc. Plec.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera