Interviu: Oliver

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Oliver este o trupa care pune foarte mult accentul pe poezia din cantecele lor, albumul lor de debut numindu-se chiar Poetry Pop. Despre Oliver baietii spun ca este un baiat inalt, bine facut si romantic. Este sincer si muzica pe care o canta este mai putin accesibila. Dar mai bine aflati mai bine mai multe despre Oliver din interviul de mai jos.

1 3
foto: Andreea Cioran                                                 foto: Cristina Mazilu
 
Cum s-a format Oliver si de unde numele trupei?

Oliver a luat nastere din trupa 41, din care au ramas in componenta Oliver: Doru, Mircea si Horia. Acum Oliver inseamna Doru, Mircea, Horia si Razvan. Pasul de la 41 la Oliver a venit natural. A inceput sa se contureze intre noi o muzica ce nu mai era 41, era ceva nou. Si am decis sa o cantam sub numele de Oliver. Iar numele "Oliver" l-am gasit fara sa-l cautam cu tot dinadinsul. E un nume care ne-a placut tuturor si ni se pare ca ne reprezinta ca sonoritate. Deci probabil daca spui Oliver, te gandesti la fix ce suntem noi ca trupa. Fara explicatii rationale care sa justifice intr-un fel logic chestia asta.

Spuneti ca "Oliver cinta poezie". Prin ce altceva va mai diferentiati de celelalte trupe autohtone, pentru ca poezie canta si Nicu Alifantis (dupa care aveti si un cover), Alexandru Andries, Kumm, Byron, Urma etc.

Ne diferentiem prin ceea ce suntem noi. Ne-a intrebat cineva mai de mult "Voi ce sunteti? Sunteti rock, sunteti alternativ, sunteti vestici, romani, indie?" Cred ca noi suntem noi. Mi-e greu sa cuprind toate atributele care ne caracterizeaza si care ne-ar diferentia probabil si de celelalte trupe, si care ar si raspunde la intrebare. Si sincer cred ca nici nu ar trebui s-o fac. Asta e treba oamenilor care asculta.

Multe dintre trupele indie romanesti au ales sa cante mai mult in engleza (The Amsterdams, The MOOoD, Les Elephants Bizarres etc.), voi de ce ati optat pentru versuri in romana?

Noi nu cred ca stim sa cantam in alta limba. Nu exista o explicatie complicata. The Amsterdams, The MOOoD, Les Elephants Bizarres si celelalte trupe canta in engleza pentru ca, probabil asta ii reprezinta si pentru ca le este mai usor sa compuna in limba asta. Noi cantam in romana pentru ca asa ne vine mai natural si mai onest. Si mai cred totodata ca nici n-am putea sa cantam in alta limba. Nu stiu daca am face versuri de calitate sau nu in engleza, sa zicem, dar cu siguranta ar fi niste versuri cautate.

4 1
                                                                                       foto Razvan Chirita

Anul trecut ati lansat albumul "Poetry Pop". Cum a fost acesta primit? Ce reactii ati inregistrat atat din partea publicului cat si din partea criticilor?

Publicul nostru este format din cateva sute de oameni care vin la mai toate concertele pe care le dam. Deci este un public dedicat care totodata nu face parte din publicul larg de oameni care merge la toate concertele rock din Bucuresti. Nu! Este un public al nostru! Ei l-au primit foarte bine. Cred ca l-au asteptat ca si noi. Evident ca de la cei care asculta Oliver si vin la concerte au aflat si alti oameni si publicul a crescut din ce in ce mai mult. Iar concertul de lansare a fost tot ce am sperat (avand totusi pretentii de bun simt), de cand ne-am apucat sa lucram la album. Criticii de asemenea l-au primit bine.

Ati avut concerte in multe orase din tara. Unde v-ati simtit cel mai bine si de ce?

In turneul Poetry Pop am cantat in cinci orase si de cinci ori in Bucuresti. Cred ca cel mai bine a fost la Timisoara unde am trait senzatia unui public ad-hoc care ne-a iubit din primul moment. Ne-a descoperit poate din intamplare dar al nostru a ramas. Iar concertul a continuat cu o petrecere savuroasa.

Care sunt influentele voastre? De unde va inspirati, ce trupe sau/si poeti va plac?   

N-are rost sa mai mentionez trupa Muse, pentru ca deja este un subiect consumat fapul ca semanam cu ei. Si semanam, e adevarat. E imposibil sa nu se simta muzica pe care o asculti in cea pe care o canti. Cred ca nici nu ar fi sincer daca nu ar fi asa. Iar Muse este o trupa preferata de toti patru. Si poate este un filon puternic Oliver tocmai pentru ca trupa Muse este un puct comun. Pe langa ea fiecare are preferinte individuale. Lui Doru ii place muzica lirica, visatoare. Lui Mircea ii place dance-ul si rockul. Lui Horia ii place rock-ul si dance-ul. Iar Razvan, in afara de Muse, asculta Oliver.

Cum va compuneti piesele? Cum va scrieti versurile?  

Piesele vin la sala. Cineva vine cu o idee de melodie pe care o dezvoltam apoi impreuna. Apoi Doru isi compune o linie melodica si versuri pentru piesa. Unele versuri sunt facute la comun sau individual, de cate unul dintre noi.

2 6
foto: Cristina Mazilu                           

La ce sa se astepte cei care vin pentru prima data la un concert Oliver?

As vrea sa nu se astepte. As vrea sa se lase un pic surprinsi de noi. Ar trebui sa vina deschisi.

Planuiti sa scoateti si un videoclip, daca da, la ce piesa (si de ce la piesa respectiva)?

Ne gandim sa facem si un videoclip insa sincer, nu ne-am gandit inca pentru ce piesa.

Din cate am inteles, lucrati la un nou album, prin ce va fi diferit de "Poetry Pop"? Ce surprize ii asteapta pe fanii vostri? Va fi tot "poezie cantata"?   

Versurile vor fi tot poezie cu siguranta. Dar sintagma "poezie cantata" nu mi se pare ca descrie trupa Oliver. Noi cantam o muzica ce este de sine statatoare, are o substanta propie. Muzica astfel creata, o completam cu versuri care sunt poezie, deci practic, versurile sunt de asemenea de sine statatoare. Chimia asta o sa o gasiti si pe noul album.

Oliver pe MySpace
Site-ul oficial Oliver
3 comentarii

Interviu: Oliver
Andreea Cioran
#1 -

copzrightul nu-i chiar în întregime al metropotam...

de celelalte fotografii nu ştiu, dar prima, cea albastră, îmi aparţine: http://viewmorepics.myspace.com/index.cfm?fuseaction=viewImage&friendID=97053357&albumID=2790643&imageID=45612294
vă rog ori să puneţi numele autorului, ori să o scoateţi din articol.
mulţumesc,
Andreea Cioran

Interviu: Oliver
Gruia
#2 -

poze

pozele le-am primit de la departamentul de pr al trupei si am presupus ca le apartin. ne pare rau pentru incurcatura. ti-am trecut numele in dreptul pozei.

Interviu: Oliver
Andreea Cioran
#3 -

Comentariu nou

mulţumesc.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera