Interviu: Octav Ungureanu (Smoking Cool Cat)
Dupa ce disparitia Compactului i-a vaduvit pe calatorii din transportul in comun de intalnirea cu iepurasul urban si alte creatii marca Octav Ungureanu, Smoking Cool Cat nu s-a lasat deprimat de criza. A continuat sa publice pe blogul propriu si pe stalpii tarii, iar in iunie a adus comic-uri la Street Delivery. Si cum crede ca publicul romanesc de benzi desenate este "nedreptatit", a revenit in presa "mainstream", mai intai in Sapte Seri (din iulie 2009), apoi in Time Out (din septembrie).
Mai multe despre consumatorii de benzi desenate din Romania, dar si despre trecatorii din zona TNB si secretul pacii mondiale puteti citi mai jos, in interviul pe care ni l-a acordat.
Intr-un alt interviu spuneai ca e greu de gasit colaborari pentru un desenator, “intr-o presa dominata de Cancan si Libertatea”. Totusi, daca un tabloid ti-ar propune o colaborare foarte bine platita, ce raspuns i-ai da?
Colaborarile serioase sunt greu de gasit dar nu imposibil, majoritatea celor din presa sunt inca reticenti la ideea de comics in paginile ziarelor sau revistelor. Nu sunt siguri ca exista public (ceea ce nu e deloc adevarat) si decizia de a publica se ia foarte greu si dureaza. Apoi mai e de stabilit formatul, unde, si aici, e multa munca... Nu m-as vinde la orice publicatie, dar atata timp cat gasim un format care sa se potriveasca atat cititorului cat si stilului meu, n-am nimic impotriva.
Care a fost cea mai ciudata idee de desen care ti s-a propus, si cum ai reactionat?
Nu stiu care ar fi cea mai ciudata cerere pe care am primit-o, dar stiu ca ma enerveaza cei care vor sa le desenez masini...
In martie 2009 spuneai ca vei face niste “expozitii spontane de benzi desenate”. Ai reusit pana la urma sa organizezi una si daca da/nu, ce inseamna “expozitie spontana” de BD?
Inca n-am apucat sa-mi pun in practica ideea pentru ca, din pacate... sau, mai bine zis, din fericire, am fost ocupat cu alte proiecte, dar n-am renuntat la ea. O sa aflati mai multe la momentul potrivit.
Uneori faci caricaturi dupa trecatorii din centru. Ti s-a intamplat sa te surprinda un “model” in timp ce il desenai si care a fost reactia lui?
Da, imi place sa stau mai ales la TNB (acum mi-am dat seama ca tot acolo e si un kilometru 0 al Bucurestiului, chiar daca doar simbolic) si sa pun pe hartie cele mai interesante personaje care se perinda pe acolo. De surprins nu m-a surprins nimeni "asupra faptului" in schimb i-am surprins eu cand am alergat dupa ei (sau ele) sa le dau desenul. Reactiile au fost mai mult decat pozitive.
Ai fi dispus sa desenezi gratuit, pentru o anumita cauza? Care?
Norocul meu este ca desenez din placere si banii nu sunt pe primul loc. Raspund pe cat pot la toate cererile de colaborare, mai ales la cele pentru cauze nobile. De pilda, de vreun an desenez pentru InfoScout, revista cercetasilor romani.
Cum se vede si pe blog, esti un mare fan al desenelor animate. Ai realizat pana acum unul sau ai in plan?
Ca orice copil mi-au placut foarte mult desenele animate si ca restul generatiei mele am invatat engleza de pe Cartoon Network. Mi-au cam ramas pe creier si nu pot renunta la ele. Eu cred ca toata lumea ar trebui sa se uite la desene animate (bune) pentru ca poate asa ar fi lumea mai relaxata si binedispusa, deci da, desenele animate si benzile desenate sunt solutia pentru pacea mondiala!
Pana acum am facut doar cateva animatii foarte mici, la un desen animat e nevoie de mai multi oameni si e foarte multa munca, cred totusi ca raman la benzi desenate.
Cum ai caracteriza publicul de comics/bd din Romania fata de cel occidental?
Publicul de comics de pe la noi l-as numi in primul rand nedreptatit, pentru ca are acces la prea putine creatii autohtone, nu exista albume, nu exista reviste de benzi desenate, nu exista expozitii... sau mult prea putine... iar pe net pot sa numar pe degetele de la o mana sursele de comics romanesti. Devoratorii de benzi desenate de la noi au crescut cu Pif si Mickey Mouse, citesc romane grafice si "surfeaza" pe net in lung si-n lat dupa webcomics. Acesti fani sunt mai multi decat am crede si fiecare sufera in liniste... pentru ca editurile si presa nu investesc bani deloc in domeniul asta... Nici nu are rost sa amintesc aici de adevaratele industrii de benzi desenate din tari ca Franta sau Statele Unite.
Majoritatea benzilor tale desenate reflecta siuatii comice interpretate intr-o cheie vesela. Crezi ca ai putea aborda si subiecte mai triste/dramatice?
Trebuie sa invatam sa radem, sa nu mai fim asa seriosi si incruntati tot timpul. Hazul de necaz e o trasatura atat de tipica romanului si cred ca prin benzi desenate se poate transmite orice mesaj... Si intr-o Romanie unde, parca, nimanui nu-i pasa de nimic, si e mare nevoie de mesaje cu incarcatura si mai ales e nevoie de actiune. Daca desenul meu cu un om al cavernelor care arunca gunoiul pe jos a convins macar o persoana sa nu faca acelasi lucru, atunci eu ma declar multumit.
Ai de gand sa scoti un album cu toate desenele tale de pe blog si de prin reviste?
Planuri de viitor exista o gramada si sper sa am timp si inspiratie sa le realizez pe toate. Eu stiu doar ca imi place sa desenez si ma bucur cand fac oamenii sa zambeasca.
Comentariu nou
tipu e foarte tareee
Fosta sefa
Dragul meu,
Felicitari si la mai mare! Da-mi, te rog, prilejul sa te "citesc" macar saptamanal cu realizari similare. Ai talent, ai chemare, ai rabdare si mai ales ..... esti prea tanar ca sa fii deja blazat, si se vede!
Nu ma despart nici in noul meu birou de caricatura care ma nedreptateste atat, dar pe care o indragesc enorm ..... Astept momentul cand o sa fac si ceva bani pe spatele tau si ea va valora ceva ..... dar sa fie curand, te rog!
merci
merci mult oana, intotdeauna m-ai sprijinit si mai ales suportat :)