Interviu: Mihai Burcea despre Militia Spirituala cu bannere in Parlament

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Militia Spirituala este un grup de fosti si actuali studenti ai Facultatii de istorie ce refuza sa se resemneze si sa taca in fata surprizelor istoriei recente. Unii dintre ei lucreaza acum in institute de cercetare a crimelor comunismului, altii sunt jurnalisti, dar toti au in comun revolta fata de lucrurile ce le par incorecte.

Cu militienii spirituali ne-am intalnit de mai multe ori la manifestatii, mitinguri, la evenimente organizate chiar de ei. In mod cert, nici parlamentarii, nici membrii noului guvern nu se asteptau sa dea nas in nas cu ei la Parlament, in momentul investirii executivului Boc.

Poate ati vazut la TV sau prin ziare imagini cu niste tineri la un balcon ce afisau bannere cu mesaje neplacute pentru privirile politicienilor (exemplu: aici sau aici). Erau Militia Spirituala care atragea atentia asupra compromisurilor politice, incalcarii promisiunilor sau lipsa vocii critice.

L-am intrebat pe Mihai Burcea, membru Militia Spirituala si cercetator in cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, mai multe despre ceea ce s-a intamplat pe 22 decembrie in Parlament.

militia spirituala

Cum ati reusit sa intrati in balconul de la Parlament?


Cu o zi in urma am trimis o lista la Secretariatul general al C.D. cu datele de identificare ale tuturor participantilor la actiune. A doua zi cand am ajuns la C.D. doar o singura persoana primise aprobare de pe acea lista. Ajunsi la fata locului (14:30) si pusi in fata acestui refuz, am facut cereri  individuale de acces in plen.

militia spirituala

Am trecut de filtrul celor de la poarta de acces cu bannerele infasurate in jurul corpurilor si indesate in ghiozdane. Ajunsi in balcon, am scos bannerele intr-o ordine stabilita anterior. Primul banner scos a fost si cel care alcatuia ideea centrala a intregii actiuni: "MILITIA SPIRITUALA - prezinta exercitiul de constiinta civica".

militia spirituala

Foarte important: Cat timp am stat in balcon am vorbit numai in soapta pentru a nu le da ocazia acelor paznici de la Directia Afaceri Interne a Camerei Derutatilor sa ne evacueze in forta. Asadar protestul a fost aproape MUT.

militia spirituala

De ce ati decis sa faceti acest gest?

Am decis sa facem acest gest deoarece am considerat ca se aduna prea multa putere in jurul unei singure forte si cei care mai ieri erau talhari, mafioti 322, etc. astazi primesc certificate de buna purtare de la Inalta Poarta.

militia spirituala

Gestul nostru a fost doar un semnal de alarma. Noi speram ca aceasta coalitie sa rezolve problemele Romaniei asa cum a promis. Asta ar fi si in avantajul nostru deoarece daca tara va fi condusa bine si noi vom beneficia de aceasta situatie (din pacate noi suntem un pic mai pesimisti)

militia spirituala

Ce nu e ok la noul peisaj politic? Exista o alta solutie?

Pe asta se si bazeaza cei care conduc acum ca nu ar mai exista alternative si in numele crizei pot sa faca absolut orice.

militia spirituala

Cine ar trebui sa ia pozitie?

Pai societatea civila in ziua de azi se manifesta doar prin gherila virtuala, scrisori deschise, editoriale, puncte de vedere (ceea ce nu este un lucru rau). Dar din pacate aceste actiuni sunt lipsite de rezultate concrete. Noi consideram ca societatea civila trebuie sa se manifeste in primul rand in strada pentru a incerca sa schimbi ceva. Un bun exemplu de militantism activ ar fi Asociatia "Salvati Bucurestiul".

militia spirituala

militia spirituala

Si mai credem ca pe Elena Udrea a deranjat-o mai mult un banner afisat in Parlament, decat un comentariu pe un blog sau pe un forum.

militia spirituala

Investirea noului guvern s-a facut pe 22 decembrie, la exact 19 ani de la Revolutie. Cum comentezi?

O ironie a sortii/coincidenta nefericita (vezi banner-ul "Ceea ce vedem nu e real e doar cosmarul celor care au murit in '89 pentru un ideal").

militia spirituala

Chiar credeti ca s-ar putea aduce Atena la Bucuresti? Au romanii constiinta civica?

Si noi ne-am pus intrebarea asta si fiecare avem pareri diferite. Probabil ca atunci cand ai burta plina e mai greu sa faci o revolutie si se pare ca noi romanii deocamdata o ducem bine.

militia spirituala

A existat vreo consecinta a gestului vostru? Care a fost filmul intamplarii si deznodamantul?


Ne-au retinut buletinele timp de 20 de minute si ni le-au inapoiat dupa ce ne-au vazut ca sunam la Politie ca ni le recuperam. Stiam foarte bine ca doar organele de cercetare penala (Politie & Parchet) au dreptul sa ne retina actele. Pana la urma au vrut doar sa ne sicaneze pentru ca i-am lasat intr-un offside mare (dupa ce ne-au dat buletinele am sunat inapoi la 112 si le-am zis sa nu mai trimita echipajul).

militia spirituala

boc


Ce mai face Militia Spirituala acum?

Il asteptam pe Mos Craciun.

militia spirituala

Ii multumim lui Mihai Burcea pentru fotografii
2 comentarii

Interviu: Mihai Burcea despre Militia Spirituala cu bannere in Parlament
tanase raluca rodica
#1 -

romanii din Spania apreciaza nesimtirea porcilor comunisti care au preluat puterea

Interviu: Mihai Burcea despre Militia Spirituala cu bannere in Parlament
OSCAR WILDE
#2 -

POLITIA SPIRITUALA, "VOX CLAMANTIS IN DESERTO"

LA CE BUN? LOR NU LE PASA, POPORULUI NU-I PASA. CONSTIINTA CIVICA SE MASOARA IN PUNGI CU ZAHAR, FAINA SI ULEI. UNEORI EI DAU DOVADA DE MULT CINISM. MAI ADAUGA IN PUNGA SI O ICOANA, ATENTIONAND POPORUL CA DOAR DUMNEZEU NE MAI POATE AJUTA SAU CA VOINTA LUI DUMNEZEU ESTE CA EI SA NE CONDUCA, ADICA EI SUNT "IO".
EARNEST

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera