Interviu: Julio Alberto Fernandez - Havana Lounge

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Pe 7 februarie, ii vom vedea din nou pe cei de la Havana Lounge in Bucuresti, intr-un concert la Sala Palatului. Le-a placut foarte mult atmosfera de Bucuresti si se bucura ca se pot reintoarce sa avem parte din nou de muzica si energia lor.

Trupa isi ia numele de la un club din Havana anilor 40, recunoscut pentru atmosfera boema si muzica live. In anii '90, Juan de Marcos González a strans la un loc muzicieni "uitati" sau pensionati pentru a pune bazele a doua proiecte muzicale. Unul dintre acestea e Havana Lounge - Buena Vista Social Club.

julio alberto fernandez

foto: Andrei Michailov

Ati vizitat Romania si anul trecut. Cu ce impresie ati plecat de aici?

Am fost foarte impresionati dar mai ales incantati de sprijinul publicului. Atmosfera din sala era incredibila, cu publicul tot timpul in picioare aplaudand pana la delir. Ca sa nu mai spun ca o singura data  nu a fost de ajuns si a trebuit sa iesim inca o data pe scena in ciuda "nemultumirii" asistentilor care se ocupau de concert.


De ce ati decis sa va intoarceti pentru un nou concert?

In primul rand pentru ca am fost invitati din nou si pentru ca banuim ca acest fapt nu se datoreaza doar bunei intentii a celor care se ocupa de promovarea si organizarea evenimentului.

Este evidenta setea publicului roman pentru muzica traditionala cubaneza. Si, de fiecare data cand vom fi invitati, vom reveni cu mult drag.


Cum este publicul ideal pentru voi?

Publicul ideal este cel care vine la concertele noastre. Noi interpretam cu aceeasi daruire intr-o sala cu 400 de persoane  sau pe un stadion cu un public de 6000 de oameni.

Desigur ca in fiecare caz adecvam repertoriul situatiei facandu-l mai intim sau mai spectaculos, dar, repet, darurirea este aceeasi  iar spectatorul remarca acest lucru si raspunde in consecinta.


Unde se asculta cel mai bine muzica voastra, ce tipuri de spatii?

Raspunsul se leaga de intrebarea anterioara. Dar evident este mult mai bine daca se dispune de spatiu pentru dans iar publicul nu este indepartat de scena, pentru ca pe noi ne bucura sa coboram printre ei, sa interactionam cu multimea si inclusiv sa-i invitam sa urce pe scena altauri de noi. Fiecare show este o petrecere pentru toti.

 

Ce transmite muzica Havana Lounge?

Multe sentimente. Exaltarea frumusetii feminine, seva si radacinile traditiei noastre, pierderea iubirii in dragoste, tandretea aceluiasi sentiment. Dar, mai mult decat orice, bucuria de a trai, bucuria trupurilor care se completeaza in dans, comuniunea trupului si a spiritului dincolo de simturi.  

 

Credeti ca muzica voastra este inteleasa la fel, departe de Cuba?

Limbajul muzicii este universal, nu tine cont de limite, de bariere politice, rasiale sau culturale. Nu trebuie sa fii austriac ca sa-l intelegi pe Mozart, nici englez pentru a-l prefera pe Lennon. Poate ca nu sunt intelese cuvintele dar mesajul, sentimentele ajung la fiecare dintre noi.

 

Este muzica cea mai buna modalitate de a intra in contact cu istoria si cultura cubaneaza?

Categoric da, daca esti un meloman.

 

Cum priviti acest tip de muzica astazi cand totul este pe zi ce trece mai comercial? Cum va supravietui?

E un fel de recontextualizare a proverbului latin "verba volant, scripta manent". Trendurile vin si trec, dar arta transcende. Un alt aspect este cum se sa ramai cat mai mult in mintea, sufletul si preferintele cat mai multor oameni. 

Pentru ei trebuie sa te reinventezi si sa te adaptezi la noile timpuri fara a trada calitatea artistica, fara a face concesii comerciale. In acest sens Havana Lounge merge mai departe.

 

Va fi diferit concertul de anul acesta fata de anul trecut? La ce sa ne putem astepta?

Am imbunatatit mai mult de jumatate din repertoriu, diversificand genurile de muzica tradutionala pe care le interpretam. Bineinteles ca pastram intotdeauna cantecele care sunt emblematice pentru muzica traditionala cubaneza.

Insa ar trebui sa acordati  o atentie speciala unui cantec de leagan, interpretat de Teresa Garcia Caturla, cu adevarat special.
2 comentarii

Interviu: Julio Alberto Fernandez - Havana Lounge
Irina
#1 -

Say what!?

"Va fi diferit concertul de anul acesta din respect pentru anul trecut?" ---- asta e cumva o traducere din engleză?

Interviu: Julio Alberto Fernandez - Havana Lounge
Cristina Foarfa
#2 -

Comentariu nou

Ups, nu. :) A fost o greseala de editare dupa traducerea din spaniola. Mersi de atentionare.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera