Interviu Ioan Gyuri Pascu

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Despre Gyuri Pascu nu trebuie sa va spunem prea multe. Il cunoasteti atat ca membru al Grupului Divertis, cat si ca muzician. Ii plac spectacolele live din cluburi, i se pare Bucurestiul un oras activ, care a inceput sa traiasca mult noaptea. Gyuri are si o pagina personala foarte simpatica, de unde puteti afla mai multe lucruri despre el, ii puteti asculta fragmente din melodii sau puteti comenta pe forum.

Este Bucurestiul un oras frumos? Prin ce?

Orice oras are frumusetea si parfumul lui. Mai ales pentru oamenii care s-au nascut aici, care sunt de generatii in Bucuresti, cred ca are un farmec si mai special. Mie imi place foarte mult pentru ca este un oras activ, ca New York-ul, a inceput sa traiasca foarte mult noaptea. Nu-mi plac problemele de circulatie, dar stiu ca in toate metropolelele exista. E frumos ca mai exista parcuri, ca exista spectacole bune, ca sunt cluburi interesante. Este o capitala cu frumusetea si uratenia ei, depinde doar din ce parte privesti. Pentru un om care e obisnuit cu linistea unui orasel de provincie, poate fi ceva foarte stresant. Pentru cineva obisnuit cu actiunea, Bucurestiul va fi mai frumos decat alt oras frumos dar lipsit de dinamism si actiune.

Unde va place sa va petreceti timpul liber?

Cand am timp, ceea ce e foarte rar, imi place sa merg la spectacole live in cluburi, unde atmosfera este extrem de intima. Aici poti vedea artistul la lucru, chiar in fata ta. Merg la Club Folk Eliad, la ArtJazz, am fost de cateva ori si la Prometheus, acum am fost mai rar, am auzit ca s-a deschis si La Societa unde vreau sa merg. Sunt multe cluburi unde se intampla lucruri frumoase.

Unde preferati sa tineti concerte?

In special in cluburi. Acolo vin oamenii special pentru concert, stiu ce vor, nu este publicul atat de eterogen ca in aer liber. Se mai plateste si bilet. Si in aer liber imi place sa am concerte, atunci cand este o sonorizare buna, o scena buna cu monitorizare buna, pentru ca asta poate reinvia anumite zone din oras.

Aveti vreun loc in Bucuresti de care va leaga amintiri mai deosebite?

Da, Parcul Tei. Acolo i-am cunoscut pe colegii mei de la Divertis, acolo am jucat pentru prima oara intr-o piesa de Eugen Ionesco, acolo am invatat sa joc si tenis. Tot pe langa parc am reusit sa-mi cumpar prima garsoniera. Aaaa, da, si acolo l-am cunsocut pe Gheorghe Hagi!

Apropo de Hagi si de fotbal, unde vedeti meciurile (mai ales cele din CM)?

Mi-ar placea sa le vad pe terasa, dar pana acuma s-a nimerit sa le prind doar acasa. Astazi as vrea sa ma duc la restaurantul prietenului meu Alexandru Papadopol, care se numeste chiar La Papi si este pe Stirbei Voda.

Cu ce echipa tineti?

Anul asta? Acum tin cu Spania si bineinteles, cu Brazilia, pe care o admir de mic copil. Am tinut si cu Coasta de Fildes dar, asta e, imi pare rau ca pleaca, imi mai place Ghana si imi place Germania mai mult decat imi placea alta data pentru ca mi se pare ca anul acesta are un joc mai deschis.

Ati spus mai devreme ca Bucurestiul e un oras agitat. Unde mergeti sa va relaxati?

Cand vreau sa ma linistesc stau acasa. Pentru ca locuiesc intr-o zona linistita, in 23 August, unde e si un parc unde ma plimb cateaodata cu fetita mea cu rolele. Acuma am auzit ca vor sa faca un Aqua Land sa ne strice linistea de acolo, dar deocamdata acolo am simt cel mai bine.

Unde mai mergeti cu fetita?

In Herestrau cu vaporasul, prin Cismigiu, ei ii placea Parcul Titan sau IOR, care s-au facut acum foarte frumoase. A mers si cu scoala la Muzeul Antipa si noi am dus-o la Muzeul Taranului Roman. Din pacate, si ea fiind destul de ocupata, nu avem mult timp de plimbare.

Cand ati venit prima oara in Bucuresti?

In '73 cred ca am venit intr-o excursie. Atunci am fost si eu la Muzeul Antipa. Mi-a palcut foarte mult, mai ales ca stateam pe undeva prin Panduri la etajul 9 sau 10. Si eram fascinat ca in Agnita, de unde sunt eu, nu vazusem bloc mai mare de 4 etaje. Bucurestiul mi se parea atunci de domeniul fantasticului. Pe urma am facut o pauza de ani si anid e zile, iar in '82, cand am intrat la serbarile Scanteii Tineretului, veneam regulat in Bucuresti ca sa plecam in turneu. Apoi in '89 m-am mutat in Bucuresti. Revolutia m-a prins insa la Iasi, unde ni s-a intrerupt un spectacol cu Divertis-ul.

S-a schimbat mult orasul de atunci, inainte de '89 era criza de lumina seara, nu aveai unde sa iesi, sa umbli, sa stai cu prietenii. Cred ca Bucurestiul redevine incet o capitala europeana. Acum exista de toate, ai de unde alege. Ca in New York, sunt si locuri murdare, si locuri frumoase. Exista si Bronx, exista si parc.

Ceea ce e bine in ultimii ani e ca s-au facut multe hoteluri. Lumea nu avea unde sa stea cand venea in Bucuresti, erau doua trei hoteluri foarte scumpe.

Daca ar fi sa calatoriti in timp, ce perioada din istoria Bucurestiului v-ar placea sa vedeti?

Nu cunosc chiar atat de bine istoria Bucurestiului, dar intotdeauna mi-ar fi placut sa traiesc la sfarsitul secolului 19, inceputul secolului 20, in perioada aceea decadenta, de mari cautari interioare si mari schimbari exterioare.

Ati calatorit mult. Cum vi se pare Bucurestiul raportat la alte orase eurpene sau la America?

Fata de America orice e altfel, mai ales ca totul e la dublu :). Fiecare oras are frumusetea si specificul lui. Cred ca prin oameni e diferit, oamenii sunt mult mai deschisi ca in alte capitale, ca asa e romanul. Cel putin aparent, nu este xeonofob, cand apare un strain il ajuta mai mult decat pe un roman de-al lui.

Ce melodie i-ati dedica Bucurestiului?

Nu m-am gandit niciodata. Ar putea fi o melodie a lui John Waite - "Love is a rose for me".
1 comentariu

Interviu Ioan Gyuri Pascu
skin
#1 -

credeati ca il cunoasteti?

http://www.gigel.org/E_ooooooooooo
ascultati si admirati

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera