Interviu: Gabriela Iancu - What Liberty Ate

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Pe Gabriela Iancu, autoarea frumosului blog What Liberty Ate, am cunoscut-o total accidental, mai mult printr-o incurcatura, dar cand am inceput sa-i rasfoim blogul, am inceput sa ne indragostim de pozele si de retetele sale minunate. Apoi am vrut sa afla mai multe despre ea, despre proiectul sau si despre inspiratia sa in ceea ce priveste pozele si retetele. Suntem siguri ca o sa va cucereasca si pe voi de la prima poza.

Cateva cuvinte despre tine, despre ce faci si despre What Liberty Ate?

Ma numesc Gabriela, online cunoscuta sub numele de Miss Liberty. Am inceput food blogul What Liberty Ate in 2010, din dorinta de a pastra legatura cu partea creativa din mine. Numele blogului reprezinta dorinta de a renunta la orice constrangeri si de a acorda libertate deplina oricarui vis. De-a lungul timpului am jonglat cu pictura si designul grafic, dar am ales sa lucrez intr-un domeniu tehnic.

Nu am dorit sa pierd aceasta legatura, care, de fapt, imi asigura echilibrul in raport cu jobul mult prea tehnic. Blogul What Liberty Ate a aparut pentru a documenta incercarile mele in bucatarie si evolutia mea fotografica, iar cu timpul a devenit un adevarat jurnal de destainuiri si povesti vizuale. Fiecare fotografie reprezinta o mica poveste sau moment din viata mea. Apoi, fotografia a fost impletita cu mici proiecte de design grafic, din care a rezultat o frumoasa revista de fotografie culinara si o carte de bucate.

Revista a fost prezentata pe unul dintre cele mai mari si cunoscute site-uri de design din lume - Decor8. Blogul What Liberty Ate a contribuit la indeplinirea unora dintre cele mai  mari visele pe care le-am avut de-a lungul timpului : lansarea propriei carti de bucate, crearea unei revistei de fotografie culinara internationala si colaborarea cu cei mai mari food bloggeri din lume, printre care Helene Dujardin, Beatrice Peltre si Aran Goyoaga.

De ce ai plecat din Romania, planuiesti sa te mai intorci?

Am studiat informatica economica in Romania si comunicare digitala in Franta. Sunt un invatacel autentic si am urmat drumul traditional al scolii, profitand la maxim de cunostiintele teoretice si evitand pe cat posibil in a amesteca scoala cu serviciul. Am avut colegi care mi-au judecat alegerea, considerand ca nimic nu e mai sigur decat un serviciu in timpul facultatii. Astazi, nu regret alegerea facuta. Scoala m-a ajutat mai mult decat orice sa dobandesc lucrurile pe care le am astazi.

Dupa ce am absolvit facultatea au urmat cateva internship-uri in graphic si web design in Franta, apoi am acceptat propunerea celor de la IBM de a lucra la ei. Astfel, am ajuns in Cehia. Imi place foarte mult sa calatoresc si de-a lungul facultatii am locuit pe rand in Franta si Statele Unite. Romania a fost mai mult acel loc in care ma intorceam sa imi schimb actele atunci cand expirau, bagajele si sa ii revad pe cei dragi. Cu timpul, legaturile s-au pierdut, si in prezent, mai tin legatura decat cu foarte putini oameni.

Romania nu a fost destul de sustinatoare cu viitorul meu ca proaspat absolvent cu 2 diplome, cunoscator si vorbitor fluent de limbi straine si stagii in strainatate, si astfel am ales sa imi pun comptentele la dispozitia altei tari dispusa sa mi le accepte. Au trecut astfel 3 ani de cand Cehia m-a adoptat, timp in care IBM s-a dovedit a fi o rampa de formare profesionala incredibila. Pot chiar spune ca acesti ani lucrati aici mi-au format o mare parte din viitorul personalitatii mele profesionale. Seriozitatea a fost insa mereu pe primul plan, iar evaluariile profesionale de care am beneficiat au demonstrat calitatea muncii mele, precum si a aprecierilor primite. Am profitat la maxim de oportunitatea care mi-a fost oferita, insa viitorul ne poate pregatii orice.

Unde ai facut cea mai frumoasa fotografie?

Tinand cont ca inceperea aventurii mele cu fotografia culinara a inceput in Cehia, definitv, aici am realizat unele dintre cele mai bune fotografii. Dar si intoarcerea mea in Romania in vacante, a generat fotografii cu elemente specifice romanesti aproape de sufletul meu, precum aceasta fotografie cu margaritar pe prosop traditional romanesc sau reteta saleurilor bunicii mele.

Cafea Saleuri

De unde pasiunea pentru mancare, fotografie si pentru fotografierea mancarii? Cum ai invatat sa gatesti si cum ai invatat sa faci fotografii atat de reusite?

Sunt o gurmanda si mancarea facuta in casa a reprezentat dintotdeauna ceva special pentru mine. Am fost crescuta in spiritul mesei in familie si am admirat cum bunica gatea. Odata cu calatoriile mele a trebuit sa invat sa gatesc fortat si am profitat la maxim de mancarurile tarilor in care am trait. Astfel, am inceput sa gatesc acasa, pentru a respecta principiul mesei in familie, cu care am fost crescuta. Rezultatele bune obtinute in bucatarie au fost rapide si mi-au oferit incredere in a continua.

Deosebita atentie pe care o acordam pentru pregatirea retetelor, dar si pentru punerea preparatelor finale in farfurie, m-au facut sa incep sa-mi fotografiez rezultatele. Din pacate, la acel moment, fotografiile nu erau atat de reusite precum mancarea. Am perseverat insa, am urmat cursuri de fotografie cu un fotograf profesionist foarte cunoscut din Peru si, in scurt timp, puteam observa incet rezultatele: fotografii mai bune, compozitii echilibrate. Mi-am dorit atat de mult ca fotografiile sa reflecte calitatea preparatelor mele, incat am continuat si mi-am documentat toate incercarile pe blog.

Evolutia inca continua, dar astazi pot spune ca am ajuns la un nivel la care nu-mi imaginam la inceput ca pot ajunge. Exercitiul si perseverenta au stat la baza evolutiei rapide, iar rezultatele obtinute m-au incurajat sa nu abandonez acest drum. Fotografia este o arta complexa, fiecare tip de fotografie are dificultatile proprii, si daca stii sa fotografiezi mancare, nu inseamna neaparat ca vei stii sa faci portrete perfecte. Fiecare trebuie sa isi gaseasca segmentul in care se simte cel mai confortabil si in care stie ca are talent.

Care este felul tau de mancare preferat si fotografia preferata pe care ai facut-o tu?

E atat de greu sa ma hotarasc. Eclerele sunt preferatele mele cand vine vorba de o combinatie de ciocolata si crema, ca si ceva racoritor, acest spritzer cu kumquat este printre  preferatele mele, si, nu in ulimul rand, tarte flambee (tarta cu ceapa si lardon specifica zonei Alzacia din Franta) pentru gustul excelent al cepei si a blatului crocant.

Eclere Spritzer

De unde te inspiri pentru retete?

Inspiratia vine de cele mai multe ori de la colegii de munca. Lucrand intr-un mediu atat de multi-cultural, e greu sa treci cu vederea cultura altor tari. Pe langa aceasta, bunica si mama sunt mereu sursele catre care ma intorc atunci cand sunt in pana de idei. Imi place foarte mult sa dau o fata noua mancarurilor traditionale. Si, nu in ultimul rand, internetul si cartile de bucate pe care le detin, raman una dintre importantele surse pe care le folosesc.

De unde inspiratia pentru fotografie (sunt unele dintre cele mai reusite poze cu mancare pe care le-am vazut)?

Iti multumesc. Inspiratia pentru fotografii, vine de cele mai multe ori de la originea preparatului pe care il fotografiez sau din forma, culoriile lui. Am studiat pictura si incerc sa ma folosesc de cunostiintele de culori si compozitie pe care le-am dobandit, pentru a pune in evidenta ceva anume intr-o fotografie. Desi, nu exista o regula, preparatele in culorile pamantului merg de minune cu anumite tonuri de albastru sau preparatele in culori sangerii merg bine cu tonuri in culorile pamantului.

Reusita unei fotografii depinde insa foarte mult si de ceea ce fotografiezi, nu numai de technica fotografica. Sunt preparate care se fotografiaza greu si care necesita o indelunga cautare a culorilor complementare sau a accesoriilor care sa intregeasca compozitia. Ceea ce doresc sa inspir prin fotografiile mele este o stare, o atmosfera, un moment desprins din viata mea. Implicit imi construiesc compozitiile fotografiilor in jurul unei atmosfere specifice. Desi fiecare dintre compozitii este gandita in prealabil, doresc sa le fac sa fie cat mai firesti.

Nu pot spune ca sunt adepta compozitiilor spontane, pentru ca sunt o fire foarte organizata, iar aceasta ma impinge mereu sa iau o foaie de hartie pe care sa imi notez sau sa schitez o idee. Insa, in timpul shootingului, ma joc cu elementele compozitiei astfel incat sa apara cat mai armonios posibil in fotografia finala. In urma unei astfel de sedinte foto obtin in jur de 10-20 scene, din care aleg pe cele mai bune 5. Incerc sa-mi perfectionez tehnica in jurul ideii de fotografie artistica si nu de fotografie de produs sau fotografie comerciala.

Ce echipament foto folosesti?

Folosesc un Sony Alpha 330, objectiv standard 18-55mm, pe care planuiesc sa il actualizez in curand.

Unde ai mancat cea mai buna mancare?

In Franta, fara discutie! :) Acolo mi-am inceput calatoria culinara si ramane piatra mea de temelie in orice inseamna mancarea buna!

Ai un fotograf preferat?

Penny de los Santos pentru fotografiile ei foarte potretizate si Aran Goyoaga pentru fotografia artistica.

Pe Gabriela Iancu o puteti gasi in urmatoarele locuri: gabrielaiancu.com, whatlibertyate.com, pe facebook, pe twitter, pe blurb.




Nici un comentariu inca vrei sa comentezi?

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Terasa mea preferata in 2017 este ...
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera