Interviu: Deine Lakaien

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Pe 13 martie Deine Lakaien vor sustine un concert la Club Fratelli. In asteptarea momentului (nu stim cat de nerabdatori sunteti voi, dar metropotamul nu isi mai gaseste locul de emotie), am avut ocazia sa le luam si un mic interviu (nu fata in fata din pacate...)

Din partea Deine Lakaien a raspuns la intrebari Ernst Horn.

Interviu in engleza mai jos / For the English version, see below

deine lakaien

Am putea spune -metaforic vorbind- ca sunteti stelele intunecate (
Dark Stars) ale taramului darkwave. Care v-au fost Generatoarele tot timpul asta?

Prea multa ambitie, hehe! Nu, nu sunt sigur, pentru ca o cariera atat de "stabila" e destul de neobisnuita. Poate pentru ca suntem mereu curiosi, poate pentru ca Alexander si eu suntem atat de diferiti si avem vieti atat de diferite.

Alexander locuieste la Berlin, iar eu la Munchen, asa ca atunci cand ne intalnim dupa o pauza lunga, intotdeauna seamana cu un nou inceput.


Compunand atat muzica, cat si de versurile, nolens volens trimiteti mesaje fanilor si ascultatorilor vostri. Care este acela? Muzica poate functiona ca o masinarie de manipulare a mintii (Mindmachine)?

Asta e o intrebare grea. Melancolia e un mesaj? Cel putin incercam sa tintim catre un standard ridicat intr-o piata muzicala axata pe comercial. Dar pe langa tipicul melancolic Lakaien-ian incercam adesea sa abordam si teme filosofice, ca de exemplu variatiunile Reincarnation, sau chiar versuri politice, ca Mirror men sau Hands white.


Amandoi ati reusit atata timp sa fiti foarte discreti in ccea ce priveste viata voastra particulara, iar Alexander a spus odata ca pe scena se simte mai degraba ca un actor intr-un rol. E necesar sa va construiti alter ego-uri artistice si sa va "deghizati"?

Ei bine, cantaretii sunt intotdeauna identificati cu cantecele lor si cu felul in care se prezinta pe scena. Asa ca e o idee buna sa iti separi viata obisnuita de cea de star. Pentru mine, care stau in spatele clapelor, e mai simplu, ma consider un artist in campul muncii si nu ma deranjeaza sa vorbesc despre detalii ale vietii mele particulare.


Intre primul si ultimul album, intre vremea cand cautai "cantaret dispus sa experimenteze" si recenta experienta filarmonica, ai spune ca epoca de avantgarda electronica s-a transformat mai degraba in neoclasic? Vremea experimentelor este "over and done"?

Ah nu, seria de concerte cu orchestra a fost o experienta complet noua, chiar mai „avantgarde“ decat ultimele noastre albume.

Ideea a fost sa ne rearanjam cantecele fara nici un fel de limitari, pentru partea electronica, orchestra si restul trupei, combinate in orice fel, odata in stil neoclasic, alta data eventual atonal. O alta intrebare ar fi ce pondere va avea partea electronica in muzica Deine Lakaien. Vom vedea...

deine lakaien

Amandoi mai aveti si alte proiecte muzicale, si acum ma refer mai ales la Helium Vola, cand intreb: e greu sa faci trecerea (cand compui sau cand canti) intre sunetul medieval si electro-avangarda?

Absolut deloc! Muzica medievala este o mare sursa de inspiratie si se potriveste perfect sunetelor electro, mai ales datorita armoniilor modale cu cvinta deschisa.

Imi place cum se simt impreuna poezia si muzica medievala dar ma consider un compozitor atunci cand scriu parte vocala pentru Helium Vola si un producator contemporan de muzica electronica atunci cand sunt in studio.


A fost greu sa reinventati mai mult de 20 de cantece pentru executia simfonica a albumului  "20 Years of Electronic Avantgarde" sau -datorita pregatirii anterioare muzicale- a venit la indemana?


La inceput nu am fost deloc sigur ca voi putea face asta. Vremea cand activam ca dirijor era demult apusa si nu aveam pregatire superioara in compozitie si partituri pentru orchestra. Dar am observat destul de repede ca pastrasem in memorie suficiente lucruri: experienta, cum va suna la ureche asta sau cealalta si cum auzeam in interior toata costructia muzicala, degetele pe vioara si asa mai departe...

Efortul principal a fost sa atingem un nivel individual pentru fiecare cantec in parte, echivalent pentru intelesurile lui. Exact partea asta a efortului a fost cea mai frumoasa. Dar nimeni dintre noi nu s-a asteptat ca intregul spectacol sa iasa atat de bine. A fost chiar o surpriza.

deine lakaien

Ai spune ca se poate observa in prezent o aparenta atitudine recurenta fata de muzica, anume de a gasi inspiratie in secolele trecute, civilizatii apuse sau culturi indepartate? Muzicianul modern paseste iar in cufarul cu comori pentru a recicla si a reinventa, intrand in taramul experimental?

Depinde. Evolutia muzicii clasice a fost destul de clara, de la romantic la atonal, la serial, la zgomot. Si acum multi compozitori adauga elemente istorice pentru a le folosi in "tehnica colajului". Cateodata si muzica pop are o abordare similara dar incearca sa comunice asta intr-o maniera usor consumabila si foarte adesea, trebuie sa spun, muzica pop fura din toate tarile si din toate vremurile pentru a scoate bani din asta.


Ar putea fi asta o calitate a muzicianului modern? Versatilitatea pasiunilor care iti permit sa ataci o gama larga de stiluri, in functie de unde auzi the "Bells of another land"?

Nu, "clopotele altor taramuri" ar fi dorul pentru tot ceea ce este dincolo de noi. Stilurile muzicale sunt la dispozitia oricui prin intermediul internetului. Dar capeti talentul lui Mozart sau ale unui cantaret indian la sitar daca folosesti sample-uri din muzica lor? Nu. Asa ca mai bine dezvolta-ti propriul stil, mai e destul de descoperit prin exercitiu si sapand mai adanc in anumite locuri.


Ai ajuns vreodata in rai? Nu ma refer la cer. (Have you ever been to heaven? I don't talk about the sky.)


Haha, da, ca toata lumea. Terminarea unei piese ma face cateodata euforic - cel putin pana a doua zi dimineata, cand o ascult din nou, cu urechea treaza. Cateodata mai ajung acolo si pe scena, alteori in viata mea personala.


Nu, mai bine sa reformulez :) - cel mai grozav concert - unde a fost? (Din mai multe puncte de vedere: public, spatiu, oras, et. al)

Cele mai bune momente au fost atunci cand nu eram siguri ca vom reusi... de exemplu primul nostru concert cu orchestra filarmonica Frankfurt. Totul a iesit perfect, a fost o experienta coplesitoare.

Sau la un festival de hard rock in Bremen: eram pe scena dupa „Such a surge“ si inainte de „Biohazard“, cu muzica noastra artistica si melancolica, si publicului i- a placut!

Si imi amintesc si de un alt moment intr-o sala mica, impreuna cu Sabine Lutzenberger de la Helium Vola. Muzica noastra consta intr-un melanj nebunesc de canturi medievale si documentare, declaratii ale politicienilor americani inainte de razboiul din Irak.


Cand putem spera la un nou album Deine Lakaien?

Deocamdata  Alexander e inca ocupat cu "Veljanov", proiectul sau solo (cu care a lansat recent albumul Porta Macedonia [n.r.]), iar noul album Helium Vola va iesi pe 27 martie.

Apoi vom vedea... Poate primavara viitoare? Da, ar fi o idee buna!

Original interview in English (with Ernst Horn from Deine Lakaien):

One could metaphorically say that you are the "Dark Stars" of the darkwave musical realm. What were your "Generators" all this time?

Too much ambition, hehe! No, I’m not sure, because such a „steady“ career is quite unusual. Maybe, because we are always curious, maybe also because Alexander and I are so different and we lead different lifes.

Alexander lives in Berlin and I stay in Munich, so when we meet after a long break, it’s always a bit of a new beginning.


As music and lyrics composers, nolens volens you send messages to your listeners and fans. What is that message? Do you see music as a "Mindmachine"?

That’s a difficult question. Is melancholy a message? At least, aiming for quality is a message in a commercialised music-scene. But, apart from the typical melancholic "Lakaien-song“ we are often trying to touch philosophical themes, such as our various Reincarnation songs or political lyrics, like  Mirror men or Hands white.


Both of you managed for so long to keep a very low profile as regards your personal lives and Alexander said once that on stage he's more like an actor. Is disguise and the need to build artistic personnas necessary?

Well, singers become too often identified with their songs and their appearance on stage. So, it’s a good idea to separate your normal life from your Pop-Stardom. For me as the keyboardist, this is a more simple story and I regard myself as a working artist and I don’t have any problem, talking about my private life.

deine lakaien

Between the first and last of your albums, and between the time you were looking for "singer willing to experiment" and the recent philharmonic experience, would you say that the electronic avantgarde era turned more into neoclassical? Is the experimental time "over and done"?

Ah no, I think, the concerts with the orchestra were a real new experience, definetely more „avantgarde“ than our last albums.

The idea was, to arrange our songs without limitations, for electronics, orchestra and band in any combination, maybe neoclassical in one song, maybe atonal in another one. Another question might be, which kind of importance the electronic part in the music of Deine Lakaien will fulfill. We’ll see....


Both of you have other musical projects and I am referring now to your Helium Vola, is it hard to make (while composing or playing) the switch between the medieval song and electronic avantgarde?

No, absolutely not! The medieval music is a great inspiration and fits very well into electronic sounds, due to the modal harmonies with the „open fifth“.

I love the feel of the medieval poetry and music, but I regard myself as a music-writer, composing the vocal parts of Helium Vola and as a contemporary electronic-music producer in my studio.


Was it difficult to reinvent more than 20 songs for symphonic execution (for "20 years..." album) or -thanks to your musical background- did it come natural?

At the beginning, I was not sure if I can manage all that. The times when I worked as a conductor were too far behind and I have no high-school degree in composition or instrumentating for orchestra. But quite soon I noticed, that many things were still in memory: the experience, how this and that will sound in my inner ears and in my inner eyes I saw the musicians at work, the fingers on the violin and so on...

The effort was now, to reach an individual style for each song, equivalent to its meaning. I must say, that especially this part of my work was great fun! But nobody of us expectet that the whole show would work so well. That was a big surprise.

deine lakaien

Would you say that there is an apparent recurrent contemporary attitude vs music, namely of finding inspiration in centuries past, civilizations long gone or far away cultures? Is the modern musician stepping inside the treasure chest again to recycle and reinvent, entering the experimental realm?

It depends. In the classic music the evolution was quite straight-forward, from romantic to atonal to serial to noise....and now many composers are adding historical elements in order to use it as part of their „collage-technique“. Sometimes pop music has a similar approach, but always tries to communicate this in an easy consumable manner and very often, I must say that, Pop music is simply stealing from all countries and all times in order to get money out of that.


Could that be another quality of the modern musician? This versatility of passions that allows one to tackle a wide range of styles, depending on where he hears the "Bells of another land"?

No, „bells of another land“ means our longing for everything that is out of reach for us. Music styles are available for everyone today as any information is available through the internet. But do you have the skills of Mozart or of an Indian Sitar-player by using samples of their music? No. So, better develop your own style, there is plenty to discover by practising and digging deep at few places.


Have you ever been to heaven? I don't talk about the sky.

Haha, yes, but just like everyone. Finishing a piece of music can sometimes make me euphoric-at least until the next morning, when I listen to it again with sober ears. Sometimes on stage, yes, and of course moments in my private life, same as in yours.


No, let me rephrase that :) - the best concert - where was it? (Considering several things: public, venue, city, et. al)

The best moments appeared, when we were unsecure about succeeding...for instance our first concert with orchestra in Frankfurt. everything worked perfect, an overwhelming experience. Or at a hardrock festival in Bremen: we stood on stage- after „Such a surge“ and before „Biohazard“, performing our melancholic art- and the audience liked it. And I remember another great moment at a small venue with Sabine Lutzenberger from Helium Vola. Our music consisted of a wild mixture of medieval chants and documentaries, statements of American politicians before the Irak-war.


When can we hope for a new Deine Lakaien album?

At the moment, Alexander is still busy with“ Veljanov“, his solo-project and the new Helium Vola album will be out on 27th of march.

And then we must see...Maybe next spring? Yes, that might be good idea!2 comentarii

Interviu: Deine Lakaien
monica ilie
#1 -

Comentariu nou

Super interviu! Super formatie! Astept sa ii vad la Bucuresti!

Interviu: Deine Lakaien
Johnny
#2 -

Comentariu nou

Super concert!!!!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera