Interviu - Corneliu Porumboiu - Bucurestiul, ca orice oras mare, strange lumi paralele

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Claudia Darian a vorbit cu unul dintre cei mai interesanti regizori romani, Corneliu Porumboiu, iar noi ii multumim ca a acceptat ca interviul sa apara pe Metropotam
Probabil ca ati vazut si ati raspuns la intrebarea A fost sau n-a fost (un film care a luat doua premii la Cannes si trei la Tiff) si poate ati intrat si voi in Visul lui Liviu. Desi locuieste in Bucuresti, Corneliu Porumboiu crede ca apartine, de fapt, Vasluiului. Crede ca imaginea de boema bucuresteana este falsa si vede cum orasul devine, incet-incet, european.

corneliu porumboiu

Actiunea filmului tau de mare succes "A fost sau n-a fost?’ are loc in Vaslui. Esti din Vaslui, insa traiesti in Bucuresti. Cum ti se pare orasul?

Am venit in Bucuresti prima data in 1994, sa studiez managementul si de atunci locuiesc in Bucuresti. Am terminat managementul in 1998, iar in 1999 am intrat la UNATC, la regie. Atunci cand fac film, pe mine ma intereseaza sa portretizez anumite destine si le stiu cel mai bine de acasa, sunt persoane pe care le stiu de multa vreme.

Atunci cand fac film, pe mine ma intereseaza sa portretizez anumite destine si le stiu cel mai bine de acasa, sunt persoane pe care le stiu de multa vreme.


Cum ti se pare ca s-a schimbat Bucurestiul din 1994 pana acum?

Bucurestiul se schimba intens, cel putin in ultimii trei ani, s-a transformat foarte repede. Devine un oras chiar european, cu contraste, se simte timpul aici; sincer, il simt ca un oras mare. Incepand de pe strada, din masina, pana la ambuteiaje, pana la lucrurile care se intampla, multe evenimente, un oras cosmopolit. Un oras mai alert, mai viu decat Viena sau Copenhaga.

corneliu porumboiu

Te inspira orasul?

Nu. Bucurestiul il iau ca pe un loc unde stau cu familia mea, nu ma inspira in ceea ce fac.


Te simti bucurestean?


Nu. Stau in Bucuresti. Bucurestiul imi da o departare de Vaslui care e buna pentru scris. Daca e sa am un loc al meu, atunci e Vasluiul.


Inteleg ca nu iti lipseste atunci cand calatoresti...

Nu, imi lipsesc prietenii. Daca e sa am un loc al meu, atunci e Vasluiul. Mai mult imi lipseste Vasluiul atunci cand plec sau calatoresc.


Iti cunosti foarte bine identitatea.


Da, asta ma intereseaza, cel putin acum; povestile de acolo mai ales; acela e locul meu. Eu cu Vasluiul am un conflict, il iubesc sau il urasc, e o relatie viscerala cu locul ala. Bucurestiul este doar un loc in care stau. De imprumut. Peste cativa ani poate va fi altul. Pe cand Vasluiul conteaza. Probabil ca e un lucru care vine si din familie. Eu m-am nascut intr-o familie traditionala. Sarbatorile se fac acasa, in familie, iar familia este pe primul loc.


Lucrul asta iti da o forta interioara.

Absolut. Am un reper, un loc in care stiu ca sunt eu. Ai un loc de unde sa pleci sau, mai degraba, ai unde sa te intorci.


Iti place Bucurestiul, asa de imprumut cum este ?

Da, imi place, am facut si toata facultatea aici, chiar doua facultati. Sunt unele locuri care imi plac foarte mult, insa nu am mult timp. In plus, Bucurestiul este un oras pe paliere, cred, un oras in care daca traiesti intr-o anumit spatiu social, uman, nu prea ai timp de multe in acelasi timp. Aici am un cerc de prieteni pe care abia ii vad; tot timpul am de lucru, rar ma intalnesc cu prietenii. Bucurestiul, ca orice oras mare, cuprinde lumi paralele. In Vaslui e altfel, un oras mic, si totul e acolo. Aici nu am timp: viata mea e biroul, unde merg sa scriu si parcul in care ies cu fiica mea. Recent, calatoriile in strainatate cu filmul.

corneliu porumboiu

Nu te tenteaza sa pleci din Romania?


Nu, acum nu; sotia mea e frantuzoaica si imi place enorm Parisul, am stat 5 luni acolo. Imi place si ma simt deja familiar acolo, insa acum ma gandesc in primul rand la urmatorul film. Parisul, comparat cu Bucurestiul e diferit: cu adevarat cosmopolit, un oras care te copleseste.


Pentru ca vorbim despre Paris, ti se pare ca exista o anumita boema bucuresteana ?

Nu-i deloc boema lumea asta; exista imaginea asta, insa e falsa. Nu, eu cand scriu un scenariu, lucrez cam 8 ore pe zi numai la scenariu. Apoi mai ai si casa; este exclusa boema, s-a terminat cu cafenelele. Poate altii pot, insa eu nu. Abia reusesc sa ma vad cu prietenii, cu Puiu, Mitulescu, insa si ei lucreaza la fel de mult. Deci, ce boema?!


Un scurt exercitiu de imaginatie, daca e posibil un scenariu: cum crezi ca va arata Bucurestiul peste 3 ani?

Nu prea pot sa imi imaginez. Cred ca e greu. Orasul este in mod clar pe un drum catre o capitala occidentala. Cu un centru istoric, insa tot timpul va avea amprenta asta de Orient, care e dealtfel si farmecul lui. Bucurestiul va fi din ce in ce mai agitat. Va ramane probabil un oras putin isteric, contrastele vor fi din ce in ce mai mari, or sa se intample din ce in ce mai multe lucruri, se deschide mult, va fi foarte agitat. Arhitectonic? Nu stiu.2 comentarii

Interviu - Corneliu Porumboiu - Bucurestiul, ca orice oras mare, strange lumi paralele
Razvan Penescu
#1 -

Scenariile lui Porumboiu la LiterNet
Scenariul filmelor A fost sau n-a fost? si Politist, adjectiv, de Corneliu Porumboiu au fost publicate in format de e-book de Editura LiterNet si se pot descarca gratuit de la:Lectura placuta! Razvan Penescu http://www.liternet.ro
Interviu - Corneliu Porumboiu - Bucurestiul, ca orice oras mare, strange lumi paralele
Razvan Penescu
#2 -

Scenariile lui Porumboiu la LiterNet

Scenariul filmelor A fost sau n-a fost? si Politist, adjectiv, de Corneliu Porumboiu au fost publicate in format de e-book de Editura LiterNet si se pot descarca gratuit de la:

http://editura.liternet.ro/autor/432/Corneliu-Porumboiu.html

Lectura placuta!
Razvan Penescu
http://www.liternet.ro

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera