Interviu: Ciubi, Alexandru Ciubotariu sau Pisica Patrata

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Daca numele Alexandru Ciubotariu nu va spune nimic, atunci "Ciubi" sau "Pisica Patrata" in mod cert vor identifica o persoana cunoscuta pentru voi. Artistul grafic constantean care a coordonat volumul "Istoria Benzii Desenate Romanesti" alaturi de Dodo Nita, a deschis Muzeul Benzii Desenate in Bucuresti si a colorat orasul prin personajele lui pisicesti, ne-a insotit intr-o zi insorita de octombrie la o cafea in centrul vechi, cu cateva zile inainte sa plece la salonul de banda desenata Comic-Con de la New York.

L-am regasit la o cafenea de langa Teatrul de Comedie, alaturi de Dutu si Octav, prietenii lui, pe care de asemenea ii stiti din peisajul benzii desnnenate romanesti. Tocmai se intorsese de la targ, activitate obisnuita pentru el, ne marturiseste, jumatate din Muzeul Benzii Desenate fiind constituit din piese de colectie achizitionate de la oameni care le vindeau in targ, fara sa stie ce valoare pot avea pentru persone ca Ciubi.

Ciubi, Alexandru Ciubotariu, sau Pisica Patrata Ciubi, Alexandru Ciubotariu, sau Pisica Patrata

Compania celor trei ne face sa ne simtim de parca am sta de vorba cu niste vechi prieteni care fac glume si ne tachineaza, lasand conceptul clasic de jurnalism la o parte si discutand liber, ca intre prieteni. Ciubi isi deschide din primele moment sufletul catre noi, aratand o imensa pasiune pentru ceea ce face, cat si o relaxare interesanta, o constiinta ca lucrurile vor merge din ce in ce mai bine, si ca tot ce s-a intamplat pana acum "trebuia sa se intample". Atitudinea lui ne face sa nu vrem sa il lasam sa se ridice de la masa, petrecand aproape trei ore in prezenta lui si primind promisiunea ca ne vom vedea din nou dupa  4 noiembrie, cand se va fi intors de la New York si Bruxelles.

Incepem sa il intrebam despre el, si vrand sa aflam cat mai multe il rugam sa inceapa sa ne povesteasca despre cum a inceput sa fie pasionat de desen si care a fost momentul din copilarie care a declansat tot ce a urmat in materie de grafica. In timp ce ne deseneaza pe carnetele pisici patrate, incepe sa ne povesteasca ca totul a inceput cu atractia lui din copilarie fata de caricatura. Nu isi aminteste exact un moment declansator, dar foarte importante au fost carticelele Liliput cu caricaturi de care era fascinat pe la 8-9 ani, incepand si el sa deseneze si sa isi fac propriile variante.

Apoi, inca din clasa a patra a inceput sa isi contureze notiunile de grafica, mergand la cercul de pictura al scolii si dobandind cunostinte de linogravura, pentru ca din clasa a cincea sa se mute la Liceul de arte din Constanta, la sectia de grafica, miscare importanta in evolutia sa urmatoare. Liceul a fost intr-adevar important, ne spune Ciubi, in ciuda normelor clasice de "arta adevarata" pe care le impuneau si care se impotriveau credintelor sale mai neconventionale. Sedimentele sale in materie de grafica au fost puse in aceasta perioada, el amintindu-si de influenta pe care una din profesoarele sale a avut-o asupra lui, introducandu-i ideea de publicare, de desen publicat, care este total diferit de desenul personal.

Ciubi, Alexandru Ciubotariu, sau Pisica Patrata Ciubi, Alexandru Ciubotariu, sau Pisica Patrata

Prima banda desenata a iesit din mana lui cam pe la varsta de 15 ani, cand si-a dat seama ca isi poate face singur benzile desenate, pana atunci parandu-i-se destul de greu sa reuseasca asa ceva. Tot cam pe atunci a inceput sa si publice, in ziarul local Cuget Liber, lucru care l-a ajutat foarte mult, facandu-i cunostinta cu lumea editoriala.

Cand il intrebam despre familia lui si felul in care l-au sustinut, aflam ca Ciubi are o sora mai mica, absolventa a sectiei de scenografie de la UNATC, care a castigat deja cateva premii la Teatrul de Comedie, amandoi fiind din plin sustinuti de mama lor, care i-a lasat sa isi urmeze dorintele artistice asa cum au vrut.

Cand vine vorba de talentul lui, Ciubi isi aminteste intamplari amuzante din adolescenta, printre care replica "Pictore, esti talentat!" pe care ne-o reda pe tonul specific al "baietasilor de cartier" care il rugau sa le deseneze tatuaje, oferindu-i in schimb protectie garantata pe strada. Ne amuzam pe cinste ascultandu-l cum ii imita pe indivizii care ii bateau la usa si ii cereau sa le deseneze vulturi sau dragoni, desene pe care el detesta sa le faca dar pe care ei le apreciau, oprindu-l pe strada sa i le arate imprimate pe piele.

Ciubi, Alexandru Ciubotariu, sau Pisica Patrata Ciubi, Alexandru Ciubotariu, sau Pisica Patrata

Dupa terminarea liceului, Alexandru a continuat sa faca benzi desenate si caricaturi pentru diverse publicatii, nefiind sigur daca sa urmeze o facultate sau nu, nedorindu-si sa fie obligat sa se supuna la diverse conventii, cum ar fi normele impuse de istoria artei, care nu au fost niciodata aproape de sufletul lui. Pana la urma, dupa un an, un prieten ii propune sa i se alature la Facultatea de arte din Iasi, lucru pe care il accepta, bucuros ca examenul se concentra pe practica si nu pe istoria artei. Astfel, Ciubi petrece patru ani in Iasi, perioada in care este o mica vedeta, dupa cum ne spune el, pentru ca el deja publica de ceva vreme si continua sa publice din ce in ce mai mult, colegii lui nefiind obisnuiti cu asa ceva, ne povesteste el, imitand reactii de uimire si apreciere ale colegilor de facultate.

Dintr-una intr-alta, vine vorba despre Pisica Patrata, asa ca deschidem subiectul si Ciubi incepe sa ne povesteasca cum s-a nascut totul, dintr-o joaca, total intamplator, asa cum se nasc toate lucrurile deosebite, ne spune el.

Prima pisica patrata se afla pe site-ul hardcomics.ro in 2003, pusa acolo de Milos Jovanovic, iar denumirea a venit de la cineva care l-a rugat pe Ciubi sa ii deseneze "pisica patrata", referindu-se la personajul de pe site. La inceput i s-a parut o idiotenie, dar apoi si-a dat seama ca suna fenomenal, asa ca i-a pastrat numele.

Primul sticker cu o pisica patrata l-a lipit la Universitate, parandu-i-se ca face o mare ilegalitate la acel moment, pentru ca nu exista guerilla adverstising si astfel de manifestari erau foarte vizibile, iesind din peisajul obisnuit. Ne marturiseste ca succesul acestui concept a reprezentat pentru el o mare libertate, o despartire de numele cu care publica, o despartire de absolventul facultatii de arte, o joaca foarte libera care l-a facut sa realizeze ca tocmai astfel de lucruri, create intamplator si lipsite de o determinare exterioara, ajung sa insemne cel mai mult.

Ciubi, Alexandru Ciubotariu, sau Pisica Patrata Ciubi, Alexandru Ciubotariu, sau Pisica Patrata

Momentul in care a inceput sa lipeasca pisici patrate prin oras i-a deschis portile unei noi lumi, cea a artei urbane si a grafferilor, care l-au surprins in mod placut, cunoscand multi oameni si facand o multime de lucruri interesante impreuna. Ne povesteste zambind cum mergeau cate 3-4 noaptea prin oras sa lipeasca sau sa deseneze si erau opriti fie de taximetristi, care ii considerau satanisti, fie de politie, care nu intelegea ce fel de artisti sunt ei daca deseneza pe peretii cladirilor. Nostalgia desenelor in diverse cladiri parasite se simte in glasul lui, acum nemaiputand sa faca astfel de activitati.

Pisica patrata a cunoscut success si in afara Bucurestiului, recunoaste Ciubi, fiind suprins cand mergea sa jurizeze diverse concursuri de tineri din tara si lumea venea la el cu admiratie sa ii laude arta, niste pusti adresandu-i-se chiar cu apelativul amuzant "domnul Pisica Patrata". A existat de asemenea si o jucarie pisica patrata, in editie limitata, facuta din rasina, asemenea jucariilor urbane Sando, si desenata manual,  dar care nu a avut o soarta fericita, fiind extrem de usor de spart, multe exemplare fiind pierdute in felul acesta. Acum nu se mai gasesc, mai are el cateva pe acasa, dar nu e exclus sa incerce sa mai faca altele, mai mari, mai ales ca acum baietii de la Eldercut au gasit formula ideala.

                   1                    2

Cercul Pisicii Patrate s-a cam inchis dupa momentul in care a scos albumul cu toate desenele, ne spune Ciubi, iar ceea ce vrea sa faca mai departe sunt desene supradimensionate, asa cum este cel de pe Calea Grivitei, vis-a-vis de facultatea de arte.

Il intrebam daca isi vede munca detasat din cand in cand, daca o priveste global si o imparte in categorii sau perioade, iar el raspunde ca nu a facut niciodata asa ceva, ci pur si simplu ii place sa se gandeasca ca unele lucruri trebuie facute, asa cum volumul "Istoria Benzii Desenate" trebuia facut, si Muzeul Benzii Desenate trebuia inaugurat, nu conteaza ca a facut el asta sau altcineva.

Aducand vorba de Muzeul Benzii Desenate, cerem mai multe detalii si aflam ca mare parte din ce a fost expus acolo intre 16 iunie si 16 octombrie a facut parte din colectia lui personala de benzi desenate, reviste pe care le-a achizitionat in timp, ca parte din cercetarea pentru "Istoria Benzii Desenate", si care stateau mormane la el acasa.

Cea mai buna metoda ca altii sa se bucure si ei de ele a fost trimiterea lor catre acest muzeu care a fost gazduit la etajul patru al Muzeului National de Arta Contemporana din Bucuresti. Muzeul a deschis multe usi si multe posibilitati catre interactiunea benzii desenate romanesti cu terenul international, iar ce se va intampla cu el mai departe nu se stie exact, cert este ca va mai exista sub aceeasi titulatura, dar nu ca spatiu fizic, urmand sa reapara in diverse locuri, in functie de sansele ivite.

           Ciubi, Alexandru Ciubotariu, sau Pisica Patrata    Ciubi, Alexandru Ciubotariu, sau Pisica Patrata

Desenand si a doua pisica pe un alt carnetel de-al nostru, continua sa ne povesteasca despre  "Istoria Benzii Desenate Romanesti", spunandu-ne ca ideea i-a venit alaturi de Dodo Nita (critic de banda desenata, editor al catorva volume critice despre benzile desenate romanesti, cat si al unui dictionar de benzi desenate), si din multitudinea de povesti cuprinse in dictionarul sau BD, care se simtea nevoia sa fie puse sub o alta forma sub ochii publicului. Asa ca au conceput acest volum al istoriei benzii desenate in Romania, din 1891 pana in 2010, dorind sa nu contina deloc critica, ci sa fie doar o relatare cronologica a publicatiilor din acest domeniu in Romania pe parcursul anilor, accentul cazand pe latura vizuala a cartii, care atinge si emotioneaza cel mai mult, ne spune Ciubi.

Documentarea pentru acest volum a fost o calatorie in timp extrem de interesanta si revelatorie, aflam, Ciubi descoperind o multime de desene uitate si o multime de graficieni exceptionali (printre care si Livia Rusz, autoarea Piticului Cipi, pentru care Alexandru Ciubotariu poarta o afectiune deosebita, dorind sa ii deschida o expozitie personala in cadrul Salonului European de Banda Desenata), care l-au facut sa realizeze ca aceasta istorie este o carte deschisa, interactiva, care asteapta sa fie in mod constant completata de informatii care au scapat in acest proces de cautare. Pe langa acest lucru, volumul poate fi considerat in acelasi timp si o istorie a evolutiei graficii romanesti, abundand in stiluri si diferente aduse de o multime de graficieni necunoscuti, mai ales in perioada de pana la al doilea razboi mondial.

Ciubi, Alexandru Ciubotariu, sau Pisica Patrata Ciubi, Alexandru Ciubotariu, sau Pisica Patrata

Intorcandu-ne in prezent, saptamana trecuta, Alexandru Ciubotariu, alaturi de Matei Branea, Milos Jovanovic, Sandu Florea si Cristi Neagoe au participat la Comic-Con New York, unul din cele mai mari saloane de banda desenata de toate felurile si in toate formele, cu un stand pentru Romania unde au prezentat volumul mai sus mentionat. De asemenea, Istoria Benzii Desenate romanesti va mai beneficia de o expozitie in cadrul Muzeului Benzii Desenate din Bruxelles, unde vor fi expuse plansele originale in spatiul unui etaj intreg, ramanand acolo pana in luna mai a anului 2012.

Un alt eveniment important care urmeaza este Salonul European de Banda Desenata, intre 28 octombrie si 21 noiembrie, tot la MNAC, unde vor veni numerosi desenatori europeni care vor participa la discutii si workshopuri pentru public, si bineinteles, unde "Istoria Benzii Desenate" va avea locul ei de cinste, alaturi de galeria promisa pentru Livia Rusz.

Cu promisiunea ca ne vom revedea in luna noiembrie pentru a ne povesti cum a fost la New York si Bruxelles, il lasam pe Ciubi sa se indrepte spre casa (Octav si Nutu s-au retras deja pe parcursul discutiei), avand de terminat lucrul pentru catalogul Muzeul Benzii Desenate.

Daca va place si voua Alexandru Ciubotariu, va invitam sa ii urmariti activitatea pe blogul personal, pe care posteaza destul de des, si sa il abordati, desigur, in cadrul Salonului European de Banda Desenata, fiti siguri ca ii va face placere sa stea de vorba cu voi!
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera