Interviu: Ceva Marunt (comics)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
In 2008, Sergiu Floroaia si Toma Alexandru aveau deja doi ani de stand-up la Aristocratii, dar au vrut sa vada cum li se descurca glumele in alt mediu. Asa ca le-au aruncat in valtoarea internetului, pe webcomic-ul cevamarunt. Gratie umorului pe cat neobisnuit pe atat de solid, comic-ul s-a mentinut pe val si s-a ales cu o clona anglofona si o varainta tiparita, in Ambition.

Deopotriva incantat si intrigat de succesul lor, metropotamul i-a luat la intrebari pe cei doi (principali) autori. Raspunsurile -despre influente, viata glumelor si alte subiecte-, le aveti in interviul de mai jos, deloc "marunt".

Cum v-ati decis sa intrati in lumea webcomics-urilor?


toma si sergiu
Toma si Sergiu

Toma: Noi ne ocupam de stand-up (cu Aristocratii sau in alte formule) inainte de comics, si aveam multe idei amuzante, care insa nu se pretau pe scena (fie erau prea seci, fie prea vizuale etc). Pentru ca ne parea rau sa nu le fructificam in niciun fel, si pentru ca eu desenez ca un semi-zeu, ne-a venit ideea sa facem un comics de tipul gag-a-day (adica poante separate, fara legatura).

Materializarea acestei idei a luat forma unui webcomics, in defavoarea unui comic in print, din cateva motive destul de evidente: pret scazut sau lipsa totala a cenzurii.

Multe dintre comics-urile voastre, cum ar seria "perfect sanatos", sunt cu boli si medici. Ceva experiente traumatizante prin spitalele din Ro?


Toma: Din fericire n-am avut experiente neplacute. Chiar daca am fi avut, incercam pe cat e omeneste posibil sa fim amuzanti folosind poante universal valabile, si atemporale - motivele fiind in primul rand ca am vrea ca micile noastre desene regulate sa starneasca rasul si peste 20 de ani si de asemenea sa bucure si sufletul unor vorbitori de alte limbi decat romana (pe aceasta idee am pornit la drum de cateva luni cu site-ul paralel QuestionofSize.com, unde traducem ce se poate traduce din comics.cevamarunt.ro)

Revenind la intebare, avem multe glume de genul mentionat pentru ca suferinta altora e amuzanta (exemplul clasic al omului care aluneca pe coaja de banana - vezi Stan si Bran, Charlie Chaplin, Tom si Jerry, Tex Avery si lista poate continua).

Sergiu: Si exemplul asta e doar pentru suferinta fizica, sunt multe feluri de suferinte care pot fi exploatate si intoarse astfel incat tensiunea negativa sa devina una pozitiva, chiar daca nu si pentru cei care sunt tinta respectivei glume. Si cum practic tinta glumei este un personaj fictiv desenat pe un carnetel sau o tableta grafica, nu cred ca-i o asa mare pierdere.

pacient pierdut

Se intampla sa folositi vreodata o poanta din spectacolele de stand-up in comics sau invers?

Toma: Da, se intampla, insa destul de rar, pentru ca glumele sunt formulate destul de diferit in functie de mediu, si, dupa cum spuneam, unele din ele sunt prea vizuale si noi nu suntem actori.

Sergiu: Sunt glume pe care le-am folosit in show-urile trupei Aristocratii si apoi au devenit comics. La urma urmei structura unei glume e aceeasi chiar daca ia forme diferite, deci se poate intampla. Daca functioneaza sau nu depinde de cum o prezinti sau, cum zicea si Toma, cat de potrivita e pentru mediul respectiv.

Care sunt autorii de comics-uri care v-au inspirat, ca stil si idee?

Toma: Influenta de fond (stilul umoristic) vine de la Wulffmorgenthaler, SMBC-comics, XKCD, Cyanide & Happiness, SavageChickens.com si altii. Cu toate astea, noi am plecat la drum cu un stil pe care l-am descoperit si in umorul celor mentionati mai sus - nu ne-am hotarat intr-o zi sa facem glume gen X.

Ca forma grafica, eu sunt influentat de Tex Avery foarte mult (in sensul ca el e zeul caruia ma inchin in fiecare dimineata, nu ca as putea desena asa... cel putin deocamdata).

@Toma: Dintre graficienii romani, pe care i-ai dori cu site-ul propriu?


Dintre graficienii romani pe care nu-i gasim online, mi-ar placea foarte mult sa-l vad pe Matty, pentru ca a fost un tip extrem de prolific si foarte amuzant (17 ani de zile o caricatura in fiecare zi in Romania Libera). De asemenea, l-am apreciat ca a evitat umorul "local", legat de mondenitati si de actualitatea politica a vremurilor lui, majoritatea caricaturilor fiind amuzante si azi.

Ce faceti daca va mananca un picior?

Sergiu: Eu in general ma scarpin.

Toma: Si eu, de asemenea, atunci cand descopar ca ma mananca un picior ma scarpin. Asta il deruteaza de obicei.

picior

Daca ati avea o lampa magica, ce i-ati cere duhului?

lampa

Sergiu: Sa umple fiecare sala la spectacolele Aristocratii cu genul de oameni care gusta exact stilul nostru de umor.

Toma: O trompeta.

Daca v-ati putea hotari soarta, care ati vrea sa fie ultimele voastre cuvinte?

Sergiu: Asta-i unul din momentele alea in care trebuie sa fim amuzanti, nu? Cred ca mi-ar placea sa fie ceva neintentionat amuzant. Mie sa mi se para foarte serios, dar dupaia, in context sa fie foarte funny.

Toma: Ultimele cuvinte? Hm... "Uite, Sergiu, am aparut in Metropotam! Lasa drumul, uita-te aici! E drept, ce poate sa se intample? Uite aici la laptop. Vezi? Au pus si cateva comicuri. Fii ma atent la laptop, las-- "

Cum ati caracteriza publicul de comic-uri de la noi, fata de cel din alte tari?

Toma: Publicul nostru e mic, dar in crestere. Realitatea e ca oamenii care sunt potentialii nostrii fani deocamdata nu au auzit de noi, iar ceilalti, la fel ca si la stand-up, sunt inca neinitiati. In America, cultura comic-urilor le-a ridicat deja la nivel de arta, insa la noi oamenii inca nu inteleg ce inseamna asta. Dovada ca nici nu avem un cuvant in romana pentru ce facem noi. Cele mai apropiate fiind "benzi desenate" si "caricaturi", insa in mintea romanului, "caricatura" e un portret amuzant iar BD e o poveste lunga, gen Asterix si Obelix.

Sergiu: Cred ca intr-o privinta se aseamana cu cel de afara, adica sunt foarte multi care prefera ca totul sa fie intr-o poveste mare si sa urmeze un fir ca sa fie ceva mai digerabil.

-Ce ne puteti spune despre ceilalti scenaristi/desenatori de pe cevamarunt.ro?

dan pechinez vio trupa deko

Toma: Ceilalti doi oameni alaturi de care am inceput comics.cevamarunt.ro sunt Paul (fratele meu) si Dan (un prieten foarte apropiat al meu si al lui Paul). Majoritatea ideilor le discutam impreuna dupa care eu le desenez. Uneori isi folosesc talentul grafic si Dan sau Paul, atunci cand eu sunt mahmur sau in turneu cu Aristocratii.

toma, sergiu si dan
Toma, Sergiu si Dan

De-a lungul timpului, am avut alti cativa prieteni care au participat cu idei bune: Melania, Vio de la Trupa Deko, Costi sau colegul nostru de trupa, Radu. Profit de aceasta ocazie sa va invit ca, daca aveti vreo idee de comic, sa nu ezitati sa o tineti pentru voi.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera