Interviu: Catalina George

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Catalina George, 31 de ani, a publicat in timpul liceului o placheta de poezii, Din tainele inorogului, sub pseudonimul Diandra Isra, dar considera ca adevaratul debut editorial este al doilea volum de poezii, Cit as atinge ceasca de ceai, Editura Marineasa, 2005. A absolvit facultatea de Teologie-Engleza si a studiat timp de patru luni in Danemarca, cu o bursa de asistenta sociala, apoi a lucrat in Timisoara cinci ani ca profesoara de religie. La 27 de ani a plecat in Statele Unite printr-un program au pair. Dupa intoarcerea in tara s-a mutat la Bucuresti, lucrind mai intii in presa, la ziarele Cotidianul si la Evenimentul zilei, si apoi in domeniul editorial, ca PR al Editurii Humanitas Fiction. In prezent lucreaza la revista Terra Magazin, pregateste un volum de poezii si publica povestiri erotice pe blogul vazutdeaproape.wordpress.com.
Blog personal: www.sora-de-razboi.blogspot.com

Catalina George
Catalina George

Ai in lucru un proiect de proza erotica; de ce ai ales sa il publici pe blog?

Pentru ca aici poate functiona asa cum l-am gindit, ca work in progress. Vreau sa postez pe masura ce scriu, mi se pare mai viu genul acesta de a publica. Practic, povestea evolueaza in timp ce e publicata sau e publicata in timp ce evolueaza.

Mai viu pentru cititor sau pentru tine ca autor?

Pentru amindoi. Nu in sensul ca as schimba ceva in functie de reactii. Mi-e foarte clar ce vreau sa fac, iar daca iese asa cum vreau si prinde asa cum vreau, bine, daca nu, asta e. Insa ce scriu e putin experimental si pentru mine. Am vrut sa incep proza asta despre un subiect care sa para foarte personal, pe un ton apropiat de jurnal, dar sa fie totusi fictiune. Blogul mi s-a parut un mediu foarte bun pentru asta, pentru ca planurile mele se intersecteaza cu esenta lui. Unii publica si comenteaza stiri, altii publica amintiri, dar e tot un fel de jurnal chiar si cind alegi sa comentezi lucruri care se intimpla la stiri, pentru ca e tot ceva personalizat, trecut printr-un filtru subiectiv.

Ti se pare ca blogosfera romaneasca e un mediu ok din punctul asta de vedere, in care sa faci experimente literare?

Intr-o oarecare masura, da. Blogosfera romaneasca, in dimensiunea ei literara cel putin, nu are cum sa se delimiteze total de starea lumii literare de la noi, adica ce se intimpla in the real life se intimpla si in blogosfera, si anume ca nu exista coeziune in viata literara, nici pe bloguri, nici in viata reala, din pacate. Dar dincolo de asta, mi se pare ca e un mediu destul de viabil si destul de activ si cred ca functioneaza ca mediu de publicare si de interactiune.

Faptul ca scrii proza erotica are si un sens de manifest literar?

Nu tocmai de manifest, dar o agenda de acest fel exista. Anul trecut s-a publicat antologia de la Editura Trei, pe care nu o am, dar pe care am rasfoit-o. A fost un pas, dar un pas care confirma ca nu avem asa ceva in literatura romana, exista numai bucatele.

Care ar fi dificultatile cind scrii proza erotica?

In primul rind trebuie sa fii constient ca la un moment dat pot sa apara reactii negative, acuzatii de pornografie si asa mai departe, cum s-a tot intimplat. E iarasi o schema invechita, dar pastrata de dragul schemei. Pe de alta parte, in genul asta de proza, una dintre dificultati este de a pastra o anumita tensiune, un fir foarte clar si sa nu cazi in vulgatitati doar de dragul de a soca, sa para lucruri aruncate acolo nemotivat.

De ce proza erotica in trei personaje, de ce un  ménage à trois?

In primul rind pentru ca este o situatie care aduce cu ea foarte multa tensiune, dar si genul de situatie pe care poti sa o problematizezi in multe feluri.

E un film foarte tare pe tema asta, Ken Park.

Da, exact, cadrul e acela de orasel mic din America in care totul este ingrozitor de plictisitor, ingrozitor de deprimant, iar apropierea dintre copiii aia e chiar oaza pe care si-au cautat-o, eu asa am perceput momentul ala. Cred ca asta functioneaza si in ce scriu eu acum. Pe de alta parte, eu nu sint un om cinic si sint adepta scrisului care isi propune sa aduca literatura in viata, sa o faca mai vie si mai aproape de omul care o citeste. Si apropo de ce ma intrebai tu, despre compasiunea care exista intre personaje, eu chiar am tendinta de a merge spre o anumita armonizare a lucrurilor, chiar daca pina la capat armonia se poate modifica.

Ai si bloggeri preferati?

Da, primul e Cezar Paul-Badescu, pe care l-am urmarit la inceput pentru ca il stiam si eram curioasa. Chiar imi place pentru ca reuseste sa puna probleme si sa faca totul sa para foarte fresh, degajat, relaxat, si totusi nu neimplicat. Si aduce tot felul de lucruri inedite, cum a avut vara asta niste postari cu fotografii de la Crucea de Piatra. Apoi il urmaream si pe Andrei Rosca, acum mai putin, e interesant ce face el si e de invatat din ce spune pe blogul lui. In rest, dintre scriitori, mai urmaresc blogul Mirunei Vlada, pe al lui Razvan Tupa, pe-al Elenei Vladareanu, al lui Radu Pavel Gheo, al Cristinei Ispas, al lui Sociu si pe al lui Razvan Exarhu. In rest mai merg din link in link pe altele.

Crezi ca un autor tinar se simte singur in lumea literara romaneasca, ca nu poate sa aiba prieteni, ca nu poate sa conteze pe prea multe lucruri?

Nu prea poate conta. Am vazut scriitori care erau prieteni foarte buni, care in momente grele erau extrem de apropiati, si care au ajuns sa se injure la terasa din motive de orgolii literare. Conflictele de genul asta vin dintr-o concurenta stupida, pentru ca adevarata concurenta e atunci cind chiar ai ceva de spus, cind ai scris niste carti extraordinar de bune si chiar ai cu ce concura. Dar in momentul in care am scris un volum de poezii si am activat pe doua bloguri literare si "mama ce probleme avem unii cu ceilalti", nu este ok.

Cum te-ai hotarit sa pleci din Timisoara ca sa vii la Bucuresti?

Cred ca plecarea in America mi-a dat impulsul de a face altceva. Timisoara e un oras frumos, e orasul pe care-l simt, care imi da senzatia de oras prieten. In Romania se intampla lucruri culturale, si in Timisoara, si in Cluj, si in Sibiu si in alte orase, dar din pacate sistemul este inca foarte centralizat pe Bucuresti.

Cum te-ai stabilit aici practic?

Practic, m-a atras presa, pentru ca m-am gindit ca se potriveste bine profilului meu. Adica m-am gindit ca, daca tot scriu, pot sa scriu si in presa si aveam un concediu de o luna din invatamint de care am profitat. Am zis vin si incerc. Si s-a nimerit sa mearga treaba si sa ramin.

Catalina George

Primul job a fost la Cotidianul?

Da, cam un an am stat la Cotidianul si mi-a placut. Mi-au placut oamenii cu care am lucrat. De la Cristian Teodorescu, care mi-a fost sef de departament, am avut de invatat destule lucruri si e unul dintre sefii din presa in regula. Am avut ocazia sa cunosc nu numai direct, ci si din povestile colegilor, situatii destul de spinoase in ceea ce priveste politica de organizare, care nu exista in Romania, din pacate, cel putin in presa.

Si cum se resimte lipsa culturii organizationale?

La nivel motivational nu se stie deloc lucra, din contra, e foarte mult haos, functioneaza bisericutele si lucrurile de felul asta pot fi destul de demotivante.

Acum unde lucrezi?

Peste vara mi-am luat un pic de timp liber si ma gindeam la zona de promovare/publicitate. Ma atragea pentru ca puteam sa-mi folosesc unul dintre atuuri, creativitatea. In cele din urma m-am hotarit tot la un job jurnalistic, dar la o revista cu specific documentar si cu o echipa mica, buna si calda: Terra Magazin.

De la Teologie la publicitate e o cale destul de lunga, nu?  

Nu neaparat. Teologia am facut-o din convingere si nu pentru ca tata e preot, pentru ca niciodata nu mi-a impus nimic. In clasa a sasea, cind s-a reintrodus religia in scoli, am vrut sa ma fac profesoara de religie, dar mi-a trecut. Am  vrut sa dau apoi la Drept, probabil din cauza trendului. Am vrut Istorie, asta ma atrage in continuare si mi-ar placea sa studiez mai multa acum, dar m-am gindit ca nu am ce sa fac dupa ce termin. Pe partea asta cu religia lucrurile au mers tot timpul din convingere. De fapt, prima oara am dat la Litere, m-am pregatit tot anul, pentru ca eu am facut liceul de mate-fizica. Iar la romana am avut-o profesoara pe sotia domnului Cornel Ungureanu si nici ca se putea sa am o profesoara de romana mai buna. Si, cind am dat la Litere, in primul an am picat pentru ca, cu o luna inainte de examen, s-a introdus in programa Ion Barbu si eu habar n-aveam. Si tata m-a intrebat la un moment dat daca m-ar atrage sa dau la Teologie. M-am decis abia in iarna si mi-a dat tata cartile si m-am apucat de invatat.  

Esti o persoana religioasa?

Da, dar nu habotnica. Cred ca biserica ar trebui sa raspunda mult mai mult la nevoile imediate ale oamenilor - cind zic asta ma refer la nevoile lor psihologice si spirituale -, nu raminind exclusiv in spatiul bisericesc. Pentru ca lucrurile se intimpla intr-un ritm innebunitor acum si oamenii ar avea nevoie de altceva, nu de canoane de acum sute de ani si de predici din care poate majoritatea nu inteleg nimic. Eu cred ca problemele la nivel religios in Romania s-ar putea remedia, dar ne miscam greu.

Familia ta e religioasa?

Da, tata e preot, la fel si bunicul, si strabunicul, dar, cum am mai zis, tata nu m-a indrumat autoritar inspre asta, nu m-a obligat niciodata sa merg la biserica.

Dar stie ca scrii proza erotica?  

Cred ca stie, cel putin mama stie. Si ei de obicei vorbesc. Dar tata nu a intervenit niciodata in ceea ce scriu, dimpotriva.

Noua literatura

Selectii din interviul realizat in numarul 17 (iulie-august) al revistei Noua literatura, de Ana Chiritoiu si Gruia Dragomir. Interviul complet se gaseste in paginile revistei.
noualiteratura.wordpress.com 
2 comentarii

Interviu: Catalina George
k
#1 -

link gresit

ati gresit linkul asta http://metropotam.ro/Interviuri/2008/09/art9490056845-Interviu-Catalina-George/vazutdeaproape.wordpress.com

Interviu: Catalina George
Catalina George
#2 -

linkul

Linkul este acela, cu www. inainte. Deci:
www.vazutdeaproape.wordpress.com

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera