Interviu Ana Sarbu, organizator Aspire Academy: "Tinerii romani au potential. Vrem sa ne concentram pe tara noastra."

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Despre Ana Sarbu am aflat mai multe de aici. E bucuresteanca de origini, studenta in anul III la Georgetown University in Washington, a fost intern la Ambasada Romaniei din Londra si acum este unul din tinerii organizatori ai Aspire Academy de care va povesteam saptamana trecuta (nu uitati ca deadline-ul inscrierilor este maine).

Am vrut sa aflam mai multe despre programul educational in care s-a implicat si care urmeaza sa se desfasoare vara aceasta la Poiana Brasov, drept urmare a rezultat interviul de mai jos.


Cum ati luat decizia sa initiati acest proiect in Romania?

Decizia am luat-o in urma unei discutii cu Irina Anghel, initiatoarea proiectului, care ne-a povestit despre un program cu profesori de la Harvard la care a fost invitata in Georgia. Irina ne-a vorbit despre dorinta sa de a realiza o scoala de vara pe teme de antreprenoriat, leadership si inovatie prin care sa oferim tinerilor ambitiosi sansa de a-si pune in practica ideile, de a colabora intr-un mediu international si de a se lasa inspirati de adevarate modele. Cu totii ne-am identificat cu aceasta dorinta si am vrut sa luam atitudine si facem ceva pentru tinerii din tara noastra. Astfel s-a format echipa noastra.


Ce fel de tineri asteptati sau credeti ca se vor inscrie in program? Le-ati putea contura un profil?


Nu cautam tineri cu un anumit profil deorece consideram ca leadership-ul se poate demonstra in orice domeniu al vietii. Nu ne asteptam la tineri care au neaparat o lista lunga de realizari, ci la studenti care au idei si vor sa le puna in practica, care isi doresc sa-si impartaseasca experientele cu cei din jur, sa-i mobilizeze si sa-i inspire pe colegii lor, sa faca o diferenta in lumea in care traiesc si sa caute mereu sa se depaseasca pe ei insisi si sa fie mai buni.


De ce ati ales Brasovul si nu Bucurestiul pentru desfasurarea acestui program? Si de ce cu studenti din toata Europa de Est si nu doar din Romania?


Am dorit ca participantii sa petreaca cat mai mult timp impreuna intr-un spatiu relaxant in care sa se poata cunoaste mai bine. Am ales muntele deoarece vom organiza si niste activitati in aer liber in care studentii sa-si testeze calitatile de lucru in echipa, leadership si comunicare.

Participantii vor fi aproximativ 30 din Romania si 10 din Europa de Est deoarece dorim ca tinerii sa colaboreze intr-un mediu international, sa ia contactul cu alte forme de invatamant, sa-si impartaseasca experientele si reuseasca sa depaseasca anumite provocari la care am fost cu totii supusi la universitatile din strainatate. Studentii ar trebui sa depaseasca barierele de comunicare, sa accepte si sa aprecieze diversitatea opiniilor si sa invete sa fie deschisi in gandire pentru a-i intelege pe colegii lor din alte culturi.


Urmariti un posibil program de exchange educational in urma acestei scoli de vara? si daca da, despre ce facultati / specializari ar fi vorba ?

Deocamdata nu ne-am gandit la un program de exchange, insa orice idee este binevenita. Urmarim ca legaturile formate intre participantii sa continue si dupa finalul scolii de vara prin crearea unei baze de comunicare. Suntem siguri ca studentii vor tine legatura cu cei cu care s-au identificat si care i-au inspirat. Este important sa realizeze ca nu sunt singuri si ca exista oameni ca ei, tineri ambitiosi si creativi, care au idei si doresc sa le puna in aplicare. Credem ca acest lucru le va da speranta si suportul de care au nevoie pentru a face urmatorul pas si de a trece de la ganduri la fapte.


Pe ce criterii au fost alesi profesorii si conferentiarii invitati?


Profesorii provin cu totii de la Universitatea Harvard si nu sunt doar experti in domeniile lor, ci si oameni care reusesc sa inspire studentii, sa mentina un mediu antrenant si distractiv in clasa si sa comunice foarte bine cu tinerii. Avem un professor de la Harvard Business School, un professor de la Harvard Kennedy School, unul de la Harvard Law School si doi doctoranti de la Harvard Business School. Acestia vor lectura pe teme de leadership, antrprenoriat si inovatie si vor utiliza studii de caz si metode inedite de predare.

Speakerii invitati provin din diverse domenii si isi vor impartasi povestile de succes cu tinerii studenti. Am urmarit sa aratam ca leadership-ul se poate demonstra in orice meserie si am dorit sa invitam niste oameni care constituie adevarate modele in societate, de la care participantii se pot inspira si pot invata.


Ce asteptari aveti de la program, de la studenti?

Ne asteptam ca studentii sa fie entuziasmati si sa profite la maxim de sansele pe care le ofera acest program. Ceea ce speram cel mai tare este ca tinerii sa realizeze ca ideile lor conteaza, sunt ascultate si apreciate si ca exista si alti oameni ca ei cu care le pot impartasi si cu care pot colabora pentru a-si pune planurile in aplicare.


Urmariti sa organizati o alta Aspire Academy si in alte tari din Europa de Est? Daca da, unde?


Deocamdata planul nostru este sa organizam Aspire Academy in fiecare an si poate sa extindem programul. Avem deja multe idei pentru anul viitor de care veti auzi dupa finalul scolii de vara, in august, cand vom incepe daja promovarea pentru editia a doua a Aspire Academy.

Intrucat cu totii suntem romani care studiaza in strainatate si care dorim sa le oferim si colegilor nostri din tara sansa de a lua contactul cu alte forme de invatamant, Aspire Academy va fi organizata deocamdata in Romania. Credem ca tinerii romani au potential si vrem sa ne concentram mai intai pe tara noastra, iar apoi daca consideram ca este nevoie sa ne extindem, o vom face.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera