Internet - IMDb

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Jay: What the BEEP is the Internet?
Holden: The Internet is a communication tool used the world over where people can come together to bitch about movies and share pornography with one another.

Din filmul Jay and Silent Bob Strike Back

Toti oamenii la care face referire prima parte a citatului de mai sus (si cred ca o buna parte din cei la care se face referire in a doua parte) au nevoie de o sursa de informatii valida si usor de folosit cand vine vorba de filme. Acea sursa este the one, the only... IMDb.

Aici mergem ca sa rezolvam disputele de genul "Nu mah! Iti spun! Pamela Anderson apare in Matrix!", sa ne aducem aminte de citatele interesante dintr-un film si sa aflam lucruri interesante din sectiunea trivia. Ocazional poate mai lasam cat o cronica pentru a-i ajuta pe ceilalti useri sau intram pe forum.

IMDb este o baza de date masiva, la care in prezent cam 100 de angajati, raspanditi in Europa si America: Marea Britanie. SUA, Elvetia si Germania. Utilizatorii pot contribui la randul lor cu informatii (cum ar fi biografii sau sinopsysuri). Un grup de 20 de oameni din stafful IMDb se ocupa numai cu evaluarea materialelor trimise de utilizatori.

Imdb este impresionant nu numai datorita volumului de date ci si varietatii. IMDb a acumulat pana acum milioane de rezumate de filme, seriale, produse direct to video, jocuri video din toata lumea. Cand intri pe o pagina de IMDb pentru un film poti sa afli totul de la distributie pana la ce postere a avut si ce contine dvd-ul (depinde bineinteles si cat de popular este filmul cu pricina).

Cine este taticul lui Imdb? Col Needham probabil, un cinefil fanatic care a intrat in 1989 intr-un grup de discutii de pe Usenet numit rec.arts.movies.

In cadrul acestui grup se facusera doua liste principale: o lista cu actrite sexi intocmita de Hank Driskill si o lista cu filme notate intocmita de Chuck Musciano. Col Needham a combinat aceste doua liste si a numit baza de date rudimentara "Combined LIST & Movie Ratings Report""

S-au adaugat si alte liste, de actori si regizori. Pana la sfarsitul anului 1990 se stransesera peste 10.000 de filme. In octombrie 1990 Needham a instala o serie de programe de cautare si IMDb se nascuse. Pe atunci inca se numea "rec.arts.movies movie database".

Baza de date s-a mutat pe web in 1993. Odata cu raspandirea Internetului, serverele lui needham simteau presiunea traficului intens. In 1996 IMDb a devenit o companie independenta. Avea 18 milioane de vizitatori in fiecare zi, o baza de date de 400.000 de filme si 1,8 milioane de persoane care lucrau in industria filmului.

Pe atunci IMDb era inca un fel de secret bine pastrat. Astazi deja face parte din peisajul Hollywood contemporan. In 1998 IMDb.com a fost cumparat de Amazon si simbioza era evidenta. Ce alta metoda mai buna de a ajunge la cinefili pentru a le vinde filme?

IMDb listeaza dar si evalueaza filmele. Punctajul pe care acestea le obtin nu reprezinta o simpla medie aritmetica... e ceva mai profund de atat. Topul 250 al celor mai bune Filme se intcomeste numai din voturile "utilizatorilor frecventi", specificatie pe care IMDb nu o explica. Formula propriu - zisa este

W = R{v\over v+m} + C{m\over v+m}\

unde
R = votul mediu al filmului
v = numarul total al voturilor
m = numarul minim de voturi necesar pentru a intra in top 250
C = votul mediu al intregului top (in prezent 6,7)

Acelasi sistem se foloseste si pentru intocmirea Topului 100 al celor mai proaste filme.

Chiar daca IMDb nu mai este un secret bine pazit, el a ramas totusi aceeasi unealta valoroasa care a fost dintotdeauna. Chiar te ajuta cand ai "baza de date" in numele tau. Suna oficial. :)

Surse - Wikipedia, LA WeeklyNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera