Inspirati...expirati

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Nu stiu cum se face dar treaba cu relaxatul chinezesc - despre care in principiu nu stiu mai nimic - imi sugera un local cu lumina difuza si aburi dulcegi de opium (parfumul, nu drogul), ceaiuri extra-aromate din tot felul de ierburi necunoscute si cu un fundal sonor din ciupiturile scurte ale unui instrument cu coarde. A, si sa nu uit pernele, colorate si ingramadite pe o podea din scanduri. :)

In La Scena, unde se anuntase un atelier de relaxare in stil asiatic, am regasit din cele de mai sus doar podeaua. Nu stiu de ce in mintea mea relaxatul presupune in primul rand sa stau jos...?!

M-am inselat amarnic, era vorba de tehnici de relaxare prin respiratie, aproape asemanatoare (ok, identice) cu exercitiile pe care le fac femeile insarcinate. De altfel nu e nimic rau in asta si fireste ca tehnicile respective nu li se adreseaza numai lor.

In podul din La Scena, unde e si teatrul Arca, am dat peste un "Si Fu" (Shi Fu) maestru in domeniu, care exersa cu o singura persoana, o doamna de varsta a doua. "Fara rushini, fasheti si voi iegzercitiile" ne-a zis "Si Fu" si asa am inteles ca e absolut corect sa spui "limba moldoveneasca". :)Am inceput asadar sa ne miscam bratele sus-jos in ritmul inspiram-expiram, ne-am rotit, ne-am rasucit pana in final am ametit cu totul. Incepatori, deh.

Si Fu, care avea experienta in... respirat ne-a explicat ca exercitiile nu se pot face decat avand corpul perfect relaxat, asa se explica de ce dupa atata stat in picioare si tras aer de pod in piept obosisem cumplit si ne tremurau genunchii. Mai precis, da, am obosit relaxandu-ne.

Pentru a ne lamuri cum trebuie procedat, maestrul ne-a facut o comparatie cu starea corpului atunci cand se afla in apa, care "te leagana necontenit." La fel de relaxat si "leganat" ar trebui sa stam si noi intr-un asemenea exercitiu. Nu ne-a iesit. Asa ca am preferat sa stam de vorba si sa aflam cate ceva despre Si Fu si felul in care se desfasoara asemenea sedinte in general.

Am aflat ca terminase medicina si facuse un master in medicina chinezeasca. Parerea lui e ca ambele se impaca foarte bine, ba chiar se completeaza. In medicina chinezeasca rostul este acela de a gasi un echilibru al spiritului prin dozarea si folosirea fara exces a energiei.Desigur Si Fu a punctat faptul ca sesiunile de relaxare anuntate in La Scena n-au avut nici un succes - abia au venit doi-trei oameni. Probabil pentru ca nici nu au fost promovate suficient. Si Fu era nerabdator sa se intoarca la el in Chisinau unde de obicei are sedinte saptamanale cu grupe mai mari de 10 oameni.
 
Desi profanii de noi n-au inteles mare lucru din inspirati-expirati nu inseamna ca practicate cum trebuie nu au efectul scontat. Si Fu-ul nostru parea ca stie despre ce vorbeste, credea pe bune in efectele medicinii chinezesti. Testati si voi si ne povestiti :).

O ultima cugetare: observand aparitia sau mai bine zis mediatizarea (ca practicile sunt vechi de cand lumea) a tot mai multe materiale in genul "Stiinta de a... " constat ca, una peste alta, in realitate nu parem sa stim de nici unele, nici sa dormim corect, nici sa mancam corect si, iata, nici sa respiram corect. :)

Si atunci, sa nu-ti lipesti pe perete bancul cu blonda la coafor? Cum care? Cel de mai jos, pe care vi-l dam ca bonus :)

O blonda intra la coafor cu castile pe urechi. Desi coafezei ii e evident incomod sa o tunda, blonda refuza in ciuda tuturor insistentelor sa isi dea castile jos. Intr-un final, enervata, coafeza...scuze stilista ii smulge castile de pe urechi. In mai putin de un minut blonda cade moarta de pe scaun.
Stilista, consternata, isi pune castile si asculta:  "Inspirati... expirati, inspirati...expirati."1 comentariu

Inspirati...expirati
infinit
#1 -

Am fost si eu pe acolo!
Hai, ma! Am fost si eu la lectiile de Duminica si eu zic ca a fost super mishto. Pacat ca nu am avut timp sa merg si in celelalte zile. Daca tu ai stat doar sa faci doua exercitii de respiratie, apoi asta nu inseamna ca toate 2 ore cat tinea o lectie faceam asta! Eu zic ca a fost super tare - dupa cele doua ore inca o zi m-a tinut de bine ce m-am simtit si o sa merg si data viitoare cand mai vine Sorin la Bucuresti! Sicer, Flavia, degeaba ai mai scris ca ai fost, daca n-ai inteles nimic. Probabil ca nici n-ai incercat sa intelegi pentru ca erai preocupata de accente si de aspecte ligvistice!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera