Insemne masonice la Muzeul de Istorie

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Daca te duci la expozitia de insemne si simboluri masonice de la Muzeul de Istorie fara sa stii nimic despre masonerie, e posibil sa fii putin cam nedumerit in fata exponatelor si sa ai impresia ca te uiti pe geamul din spate al unei case de intalniri secrete si ca te afli aproape de ceva misterios.

Ca sa nu ramaneti chiar cu gura cascata, avem o istorioara:

Masonii, membri ai unei confrerii / fratii mondiale, au idealuri morale si credinte comune, bazate (in cazul foarte multor loji) pe credinta intr-o Fiinta Suprema. Ca noi toti, de altfel, doar ca o denumim diferit. Din cauza ierarhiei, a ritualurilor si ceremoniilor proprii (botez, casatorie, etc) si a ermetismului organizatiei, au fost de-a lungul vremurilor acuzati ca practica o pseudo-religie cu inclinatii diabolice.

Cel mai simplu si cunoscut simbol este cel care cuprinde echerul si compasul, eventual insotite de litera G (de la geometria sacra, sau de la gnosticism, spun criticii francmasoneriei)

insemne
bijuterie care a apartinut lui Ion Ghika

Originile cuvantului ne duc aproape si de originile fratiei: mason = zidar in franceza, pentru ca masonii sunt, alegoric, constructori, dovada si faptul ca insemnele celor mai multe grade se bazeaza pe simboluri geometrice: compasul, echerul - ca instrumente - si formele: cercul, triunghiul, pentagrama, Steaua lui Solomon (sau a lui David). Una din miniaturile expuse (anul 1250) il reprezinta pe Dumnezeu ca mare arhitect, construind lumea cu ajutorul unui compas. O alta sursa simbolica se afla in momentul construirii Templului lui Solomon, cand acesta si arhitectul Hiram au pe masa cu planurile compas si un echer (farfurie de portelan, China, sec. 18)

Multe ar fi de spus despre masoni si unele le puteti afla direct de la expozitie:

In primul rand puteti vedea insemnele tuturor celor 33 de grade masonice (si o ierarhie simbolica in imaginea de aici), conform ritului scotian antic:
1-3 - loji simbolice, albastre, de initiere
4-14 - loji de perfectionare, grade de capitulare
15-16 - Consiliul Printilor din Ierusalim
17-18 - Rosa Cruce
19-30 - Areopag / Consiliul Kadoshilor
31 - Tribunalul - cu ordinul mare inspector inchizitor comandor
32 - Consistoriul
33 - Supremul Consiliu - suveran mare inspector general

insemne2
foto de pe site-ul muzeului

Sunt expuse sorturi, colane, manusi, insemnele gradelor din nenumaratele loji atat din Romania, cat si din strainatate. Medalii, ace de cravata, timbre, corespondenta, apartinand atat Muzeului de numismatica, cat si unor colectionari particulari (multe exponate fac parte din colectia Marelui Orient al Romaniei), tablouri de loja cu insemne, si foarte multe portrete ale unor personalitati initiate in masonerie, mai ales romani (de fapt membrii lojilor erau majoritatea fie intelectuali, fie oameni de vaza, cu sange nobil).

Printre masonii cunoscuti apar: Dimitrie Cantemir (care a pus insemnele lojii chiar in stema sa), Alexandru Ipsilanti, Heliade Radulescu, Nicolae Balcescu, C. A. Rosetti, I.C. Bratianu, Vasile Alecsandri, Mihail Kogalniceanu, Carol Davila (revolutia de la 1848, cu deviza "dreptate, fratie" a avut in mare parte sforile trase de aceasta organizatie).

fmro

Alti masoni recunoscuti sunt George Washington, Mozart, a carei opera Flautul Fermecat are elemente masonice evidente. De altfel, multe din lucrarile sale au fost compuse special pentru ceremoniile masonice.

In jurul masoneriei a planat intotdeauna un mister, in decursul celor 3-4 secole de existenta "oficiala", desi pe documentele din expozitie anii sunt de ordinul 5-6000 (Teoretic ne aflam in anul 6006). Membri ei au afirmat ca "in secolul 21 masoneria s-a transformat dintr-o societate secreta intr-o societate cu secrete". Teoria conspiratiei mondiale planeaza. Si din cand se mai pun niste paie pe foc cu lucrari inofensive de genul Codului lui da Vinci.

Expozitia dureaza pana in martie 2007 si biletul de intrare costa 1 leu.8 comentarii vrei sa comentezi?

Insemne masonice la Muzeul de Istorie
gambler
#1 -

Comentariu nou

lucruri interesante ,pacat ca nu am fost la muzeu

Insemne masonice la Muzeul de Istorie
dranyky
#2 -

Interesant

Felicitari pentru micul reportaj... Cat despre Masonii, ei bine, sunt, au fost si vor fi o "occultus societatis"... parerea mea e, in ciuda legendelor urbane si din mass-medie care au circulat de-a lungul timpului, masoneria este un "cuvant" complicat si greu de inteles pentru mintile omului simplu... Felicitari inca odata.

Insemne masonice la Muzeul de Istorie
dranyky
#3 -

Interesant

Felicitari pentru micul reportaj... Cat despre Masonii, ei bine, sunt, au fost si vor fi o "occultus societatis"... parerea mea e, in ciuda legendelor urbane si din mass-medie care au circulat de-a lungul timpului, masoneria este un "cuvant" complicat si greu de inteles pentru mintile omului simplu... Felicitari inca odata.

Insemne masonice la Muzeul de Istorie
Gheorghe
#4 -

timpul

va veni timpul sa faceti ce a facut inaintasi vostri ,spuma (certurile) care iese deasupra valurilor si se loveste de mal aduce mizerii.nu va departati de ceia ce inseamna Masonerie.

Insemne masonice la Muzeul de Istorie
mario
#5 -

despre ei...

sunt si vor fi,insa toti ce-i ce vor fi descoperiti vor avea-ntotdeauna pe careva care le v-a purta seccretul sacru,iar acei din urma,vor distruge descendentul lor.Asta e legea secretului,una din legile masoneriei.Intotdeuna se gasesc ce-i ce vor duce si vor avea curajul sa duca acest secret,niciodata nu v-a fi un "Ultimul". E ca o profetie ce nu-si cauta nici odata sfisitul.

Insemne masonice la Muzeul de Istorie
raz
#6 -

sunt peste tot prin lipscani simboluri oculte

am gasit prin spatele muzeului un medalion [d'ala arhitectural] cu o roata atarnata si in spatele fundelor abia poti sa vezi un echer si un ciocan ...
nush daca era si un compas sau era doar o funda, dar medalionul in oglinda din partea cealalta a intraii din spate n-o avea deloc.

am gasit si balauri :D
l-am gasit intr-o "piatra de bolta" si pe Vulcan
la nush ce berarie era un corb cu un inel in cioc ... cautati si voi si daca e, spuneti-mi si mie ca eu in dizertatia mea vreau sa spun ca Leipzig [lipsca-lipscani] a adus la noi si masoneria :)

Insemne masonice la Muzeul de Istorie
Emmanuel
#7 -

Ascuns=Ocult.

Da...////... ""foarte frumos""!Masoneria este impartita in doua!O parte pentru fraieri !...si o parte pentru smecheri !Fraierii vor fi intodeauna la talpa piramidei pe care o slavesc smecherii!Smecherii stau sus in varf pe spinarea celor multi si prosti!Vezi pe youtube -Secretul din spatele societatilor secrete-......descaltati-va la cap si nu mai credeti toata propaganda acestori smecheri ce saracesc natiuni intregi!

Insemne masonice la Muzeul de Istorie
stewe
#8 -

Comentariu nou

Am citit din scoarta-in-scoarta statutul masonic si am intalnit persoane care nu au nimic comun cu acel statut si sunt totusi masoni. Si daca se-ntampla acest lucru -ESTE CLAR- sunt departe de perfectiune. Cu toate ca ne aflam in anul 2011 Secretele Marii Piramide sunt INCA ASCUNSE si chiar remarc o munca titanica pentru a tine ASCUNS ADEVARUL ! care chipurile ar trebui sa fie manageriat numai de unsi si de alesi..tra-la-la!

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Terasa mea preferata in 2017 este ...
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera