Infografic - Cele mai mari si mici temperaturi inregistrate in Bucuresti din 1888 pana in 2012

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Vremea este un subiect sigur de conversatie, mai ales cand nu stii despre ce sa vorbesti. Si nu numai. Pana si Facebook-ul a devenit o sursa de informare a prognozei meteo si suntem convinsi ca aveti cel putin un prieten in lista care va anunta cu religiozitate daca afara ploua, e cald sau ninge.

Unii dintre noi sunt meteorosensibili, adica starea noastra de spirit depinde de vremea de afara. Exista chiar studii care spun ca o treime din locuitorii climei temperate au meteorosensibilitate.

Acum sute de ani vremea se ghicea prin metode care pentru noi ar fi amuzante astazi.

Metoda de ghicit in cojile de ceapa ar fi una - in noaptea de anul nou se aseaza 12 foi de ceapa pe masa, pe care se presara sare. Fiecare foaie de ceapa este botezata cu numele lunilor din an. Dimineata se citeste vremea. In frunzele in care se aduna apa sunt luni bogate in precipitatii, iar cele care vor ramane uscate sunt luni secetoase.

O alta metoda ar fi prognoza meteo cu ajutorul sarii - daca sarea din solnita este umeda inseamna ca vor veni zile ploioase.

Insa vremea nu este o stiinta sigura, ci un joc al probabilitatilor, pentru ca uneori, sau chiar de multe ori, se intampla ca prognoza data de meteorologi sa nu se indeplineasca. Orice anticipare a starii vremii ia in calcul intr-o pondere mare statistica anilor sau perioadelor anterioare, iar orice prognoza poate fi infirmata de schimbari din atmosfera care se pot intampla intr-un interval chiar mai mic de jumatate de ora.

Totodata, din cauza incalzirii globale avem parte de manifestari violente din partea naturii: furtuni sau temperaturi extreme. In 2012, Agentia Europeana de Mediu a publicat un raport despre vulnerabilitatea oraselor din Europa la incalzirea globala si care ia in calcul cat de afectate sunt aglomerarile urbane de avertizarea de cod portocaliu de canicula urmat la scurt timp de cod portocaliu de inundatii.

Intamplator sau nu, in document am gasit si capitala noastra, precizand ca Bucurestiul este printre cele mai afectate orase din Europa de schimbarile climatice.

Cu aceste idei in minte am cerut si primit de la Administratia Nationala de Meteorologie o serie de date din care am aflat ce temperaturi extreme s-au inregistrat in Bucuresti de la inceputul anilor 1900, cand incalzirea globala inca nu era pe buzele tuturor.

In acest context de temperaturi extreme, ni s-a parut la fel de interesant sa facem o corelatie cu temperaturiile medii doar de pe timpul zilei sau ale noptii, insa din pacate cei de la ANM ne-au spus ca nu exista aceste date, deoarece in sistemul de masuratori meteorologice, observatiile se fac din 6 in 6 ore, rezultand o medie zilnica a temperaturii aerului.

Cifrele primite le-am pus cap la cap intr-o forma frumoasa astfel incat sa puteti trage niste concluzii singuri. Istoria insa, dupa cum se vede, se cam repeta.

P.S. Daca aveti idei de alte infografice, lasati-ne un comentariu si incercam sa il facem.
2 comentarii vrei sa comentezi?

Infografic - Cele mai mari si mici temperaturi inregistrate in Bucuresti din 1888 pana in 2012
florin
#1 -

Comentariu nou

- cu ce program e facut infograficul ?

Infografic - Cele mai mari si mici temperaturi inregistrate in Bucuresti din 1888 pana in 2012
Muntean N
#2 -

grafic similar pentru precipitatii

Un grafic similar pentru precipitatii ar fi foarte interesant. Daca dispuneti de date pe perioada asa de lunga, ar fi de apreciat un grafic similar pentru precipitatii

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera