In trecere pe la "En Passant"

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
La Ceainaria Carturesti: ceai, muzica, fotografie, dichis. Fotografie: o expozitie interesanta, semnata Stefan Tuchila si intitulata "En Passant."

Este vorba de o serie de aproape 20 de imagini in care este sunt surprinse siluete umane, in mers, intr-un anumit context arhitectural. Practic, autorul fotografiilor, a ales un cadru format din fatada unei cladiri, din Bucuresti si alte orase ale lumii, si a imortalizat momentul trecerii unei persoane prin dreptul acestuia.Desi dupa chiar spusele fotografului, imaginile nu sunt "rezultatul unei activitati de urmarire sau asteptare, ci doar instantanee urbane", cadrele fatadelor si cladirilor par alese cu multa grija. Fundalul este in foarte multe dintre imagini o lectie de geometrie, cu linii si unghiuri drepte, simetrice, foarte atent incadrate si "puse la punct" si carora li se opune, sau li se alatura - dupa interpretarea fiecaruia - elementul uman, in miscare, usor blurat si nu in ultimul rand... asimetric.

Logica si rezultatul unei asemenea alaturari consta zice-se "in descrierea si intarirea raportului orasului cu utilizatorii lui." Daca pare usor ambigua exprimarea de pe spatele cartolinei de prezentare :) o sa va spunem ca noua ne-a lasat impresia unui experiment. Foarte interesant, altminteri si in acelasi timp expresiv.

Raportul invocat uman/urban pe de o parte il reflecta pe cel nuca/perete insa nu in sensul peiorativ, nicidecum, ci pur si simplu al senzatiei pe care ti-o da imaginea, de nepotrivire si neintegrare a omului in spatiul urban. Pe de alta parte sunt imagini in care perosnajele par de-a dreptul desprinse din fundal. Oricum, in definitiv, e o chestiune de perceptie.


Foto de aici

Singurul lucru care trebuie subliniat este ca fotografiile capata sens si valoare doar in contextul unitar al expozitiei. Asadar nu va pripiti sa le judecati separat dintr-un punct critic de vedere al artei fotografice. Nu despre asta este vorba in proiect. Vizionare placuta.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera