In ce stadiu sunt lucrarile de reabilitare a cladirilor cu risc seismic

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Dupa ce Primaria Capitalei nu a inceput lucrarile de reabilitare a Arcului de Triumf, constatam ca mai are si alte "restante" destul de mari: a ramas in urma cu reabilitarea si consolidarea cladirilor cu bulina rosie, care risca sa se prabuseasca in caz de cutremur.

Bucurestiul are 374 de cladiri expertizate tehnic si incadrate (PDF) in clasa I de risc seismic, dintre care 190 prezinta pericol public. In clasa II de risc seismic sunt incadrate 302 cladiri, 1 cladire in clasa III si 6 in clasa IV de risc seismic.

Din totalul imobilelor care trebuie consolidate, municipalitatea a finalizat lucrarile la 30 de cladiri. Potrivit Primariei Capitalei, in prezent sunt santiere deschise la 5 imobile: bdul Dacia nr. 85, sector 2; bdul IC Bratianu nr.5, sector 3; str. Nicolae Iorga nr. 31, sector 1; str. Ion Campineanu nr. 9, sector 1; str. Maria Rosetti nr. 55.

Urmeaza sa fie dat ordinul de incepere a lucrarilor la alte 2 cladiri situate in str. Pictor Luchian nr. 12C si str. Boteanu nr. 3A-3B.

Lucrarile merg greu in ciuda faptului ca teoretic bani alocati pentru asta sunt. In 2013, Guvernul a alocat 6.370.000 de lei, iar Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a alocat 6.700.000 de lei.

Partea interesanta este ca in ciuda faptului ca problema cladirilor cu bulina rosie ar trebui sa fie rezolvata cu celeritate, nu s-a pomenit nimic despre asta in ultimul discurs pe care l-a tinut Sorin Oprescu despre santierele din Bucuresti ( Cand vor circula bucurestenii pe Buzesti - Berzei - Uranus si cand va fi reabilitat Arcul de Triumf si Observatorul Astronomic).

Necesitatea reabilitarii cladirilor care au risc seismic sta in primul rand in siguranta cetatenilor, in mod special a celor care locuiesc in ele, dar poate fi considerata si o "masura de precautie".

Si pentru ca tot serbam Zilele Bucurestiului, mai precis 554 de ani de la atestarea Bucurestiului, sa nu uitam de cele mai mari dezastre din istoria orasului, printre ele fiind marele cutremur din 1977.

Cutremurul de 7,2 grade Richter a facut in 55 de secunde 1.578 de victime, din care 1.424 numai in Bucuresti, printre ruinele a 33 de blocuri si cladiri mari. Atunci au murit Toma Caragiu, Doina Badea, Mihai Gafita, Alexandru Bocanet.

Asa ca nu vrem sa ne imaginam ce dezastru de proportii ar putea declansa, in Bucuresti, un nou cutremur.

Mai  multe detalii despre acest subiect cititi aici unde veti gasi un material foarte bun realizat de Hotnews.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera