In Paris se poarta soldes

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Da, primul lucru care te izbea in Paris erau soldurile. Peste tot reclame la solduri, solduri la solduri, reducerea a patra la a doua etapa de reduceri, mare promotie. In consecinta, magazinele de pe Rivoli sau de pe Champ Elysee erau pline si devastate.

Intr-adevar, solduri memorabile, haine ok la 10, 20, 30, 50 de euro la branduri care sunt considerate, cel putin la noi, de fite. In Zara de exemplu la un magazin geamul fusese spart iar altul arata la ora 2 ziua ca dupa razboi, cu haine aruncate peste tot, cozi imense la casa, la cabina de proba, etc. Eh, francezii sunt pasionati de moda :).Am ajuns la Paris cu autocarul din Amsterdam (apropo, Eurolines e foarte ok pentru distante mici, se doarme bine si nu e scump. Biletul dus intors a fost 68 de euro fata de 100 cu trenul. Diferenta e de patru ore in favoarea trenului, dar poate fi si in defavoarea ta, daca vrei, ca noi, sa pleci seara din Amsterdam si sa ajungi dimineata in Paris, ca sa nu fii nevoit sa cauti hotel la 3 noaptea...), din nou fara nici cea mai mica idee unde vom sta.

Ne-am plimbat un pic si am decis ca e foarte frumos in Montmarte, asa ca am gasit acolo camera la un hotel ce ni s-a parut la inceput suspect de ieftin - 38 de euro camera. Asta se justifica prin faptul ca nu avea baie in camera, dar in rest era f ok si curat, deci Bonsejur Montmarte (asa se numeste hotelul).N-am regretat alegerea, mai ales ca puteam sa stam linistiti pana noaptea prin Montmarte, un cartier absolut superb, asezat pe un deal de unde se vede aproape tot Parisul (mai exact din varf, din fata de la Sacre Couer).

Boemul se simtea ca la el acasa acolo - terase mici, cu flori, cu gasconi imbracati ca la inceputul secolului care iti cantau la masa cand iti aduceau clatitele, cu tot felul de pictori, muzicieni, actori care performau pe strada. O atmosfera foarte pariziana si foarte placuta.Spre deosebire de Amsterdam, in Paris ai nevoie de metrou, mai ales daca nu stai foarte mult. Nu ca sa treci de la un monument la altul, ci sa te opresti intr-o zona de unde s-o iei la pas incotro vezi cu ochii.

Apropo de monumente/muzee noi am vazut doar Pompidou (acest MNAC al Parisului, cum glumea un prieten. Oricum, foarte interesant) si catacombele... unde "vreti" sa va duceti doar, dar doar daca va place sub pamant, prin niste culoare inguste, cu apa picurand din tavan si cu multe cranii si oase frumos dispuse pe langa...Parizienii se aduna in fiecare dupa amiaza pe Pont des arts, un pod pe deasupra Senei, unde... nu se intampla nimic si tocmai acesta e farmecul. Nu sunt concerte, nu se vinde popcorn, nu vorbeste nimeni.

Cand am ajuns noi acolo, am gasit lume, de la adulti in tinuta business pana la copii veniti cu parintii, care pur si simplu statea pe jos sau pe cele cateva bancute mici, cu o patura sau fara, inarmati cu vin, castroane mari de salata sau branza. Mancau, vorbeau, socializau.Parisul nu e atat de prietenos ca Amsterdamul. E politicos (cand vrea) si cu personalitate :). Adica nu poti comenta prea mult cand patronul terasei te muta de la o masa la alta si trebuie sa zambesti calm cand ii vezi expresia atunci cand te adresezi in... engleza sau intr-o franceza incompleta. Bineinteles ca nu este peste tot asa, in general sunt ok, dar se simte bine aerul de oras mare si comercial.Atmosfera boema, usor artistica si nepasatoare a Parisului, era data de cladirile vechi, elegante, construite pana la cele mai mici detalii, de pictorii de pe malul Senei, de stradutele mici, pline de terase cu mese rotunde, inghesuite, de perfermance-urile din strada, fie ca erau dans, echilibistrica, muzica sau teatru, de magazinele de bomboane sau vinuri, de pasiunea evidenta pentru fashion si stil sau de gradinile ce le gaseai la tot pasul.Aglomeratie turistica mare, bineinteles, la punctele de atractie clasice, cum ar fi Notre Dame, Luvru, Champs Elysee sau Arcul de Triumf. Grupuri de turisti cu ghidul care avea aerul unui stapan absolut "Turisti, aici e monumentul X din secolul Y, faceti poze, aveti 10 minute sa va uitati ca apoi plecam la monumentul Z" sau de japonezi maniacali posesori de aparate foto. Nu parea deloc amuzant.A, uite inca un hotel... exotic, cel putin pentru romanii cu umor, plecati in vacanta :))).Apropo de vacanta, preturile sunt ceva mai mari decat la Amsterdam, o bere mare (mare la ei egal jumatate de litru) e intre 5 si 8 euro iar una... mare-mare - un litru adica) 12-14. O masa la terasa e intre 10 si... cel mai mult am vazut 60 de euro (dar puteti sa cautati si mai bine :) ), iar un mic dejun 8-20 euro (croissante cu unt, cafea, gem, eventual omleta).1 comentariu

In Paris se poarta soldes
Ralu
#1 -

Ai uitat ceva

Cristina, nu ai observat cladirea artistilor de pe Rue de Rivoli? Poti sa mai afli totusi cate ceva de la: http://www.59rivoli.org/ Din punctul meu de vedere, Parisul trebuie in primul rand experimentat; muzeele sunt teribil de aglomerate, iar turistii japonezi au devenit, intr-adevar, legendari :)) Daca ajungi in Paris, este imposibil sa ratezi Versailles! IMHO, gradinile de acolo, in special in after hours :D sunt absolut geniale: oameni care se plimba cu bicicleta, fac poze, se distreaza pur si simplu. Si e o senzatie unica sa prinzi apusul acolo! O viziune un pic diferita asupra Parisului poti citi pe blogul meu: http://ada-.blogspot.com/ :)

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera