Idealul feminin - Ana Aslan

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
"Tineretea este irosita pe cei tineri" - George Bernard Shaw

Incheiem aceasta luna a femeilor cu biografia unuia dintre cei mai mari medici romani care au existat vreodata. Este vorba despre Ana Aslan, medic specialist in geriatrie si gerontologie. Inventiile si cercetarile doamnei Aslan au contribuit enorm la imbunatatirea vietii si a ingrijirii medicale a persoanelor de varsta a treia.

Ana Aslan s-a nascut in 1897 la Braila. Parintii ei erau Sofia si Margarit Aslan, amandoi intelectuali, si mai aveau patru copii. Sofia era cu 20 de ani mai tanara decat Margarit. Dupa ce acesta moare cand Ana avea doar 13 ani, familia Aslan se muta la Bucuresti. Ana studiaza la si absolva Scoala Centrala in 1915.

Ironic este faptul ca in adolescenta vrea sa devina pilot, dar pana la urma se hotaraste sa se faca medic si da la Facultatea de Medicina. In 1916 Romania intra in Primul Razboi Mondial, iar Ana Aslan ingrijeste ranitii la Iasi, in apropierea frontului din Moldova.

Dupa ce se intoarce la Bucuresti in 1919, colaboreaza cu doi mari doctori: neurologul Gheorghe Marinescu si profesorul Daniel Danielopolu. In 30 de ani de activitate ea lucreaza la Filantropia, Institutul Clinico-Medical al Facultatii de Medicina din Bucuresti, Clinica Medicala din Timisoara, Spitalul CFR iar din 1949 este numita seful Sectiei de fiziologie a Institutului de Endocrinologie din Bucuresti.

De aici incep cercetarile ei in legatura cu folosirea novocainei pentru ameliorarea tulburarilor distrofice legate de varsta. Rezultatele studiilor si cercetarilor sale se vad in 1952, cand inventeaza vitamina H3 numita si Gerovital, produs geriatric.

Novocaina era un alt nume pentru substanta numita procaina, care fusese inventata in 1905 de catre un doctor austriac numit Alfred EInhorn. Doamna Dr. Aslan a observat ca procaina avea efecte secundare benefice, cum ar fi imbunatatirea starii fizice si mentale a pacientilor. Singura problema privind era ca substanta era absorbita prea repede de organism.

Astfel, Ana Aslan si colaboratorii sai au adaugat potasiu metasulfit si fosfati pentru a prelungi durata mentinerii substantei in corp pana la 6 sau 9 ore. Gerovital H3 sosise. In 1956 cercetatoarea si-a prezentat descoperirile la Congresul European de Gereontologie din Germania, unde a fost privita cu oarecare scepticism. Novocaina era pana atunci cunoscuta doar ca un anestezic usor folosit de cate stomatologi. Nu era usor de acceptat pentru specialisti ca aici se afla o fantana a tineretii.

Pentru a-si confirma rezultatele, dna. dr. Aslan a organizat un program de cercetare masiv. Pentru o perioada de doi ani au fost recoltate probe de sange de la peste 15.000 de oameni, de pe intreg teritoriul tarii. La experiment au participat 400 de doctori din 140 de clinici. Cei carora li s-a administrat medicamentul erau sanatosi, dar imbatraneau.

Unii primeau Gh3, iar altii un placebo, dar nimeni in afara de doctorii care administrau medicamentele nu stia care-i care. 40% dintre cei care luasera medicamentul isi luasera mai putine zile de concediu medical. In acea perioada, o epidemie de gripa afecta tarile din blocul comunist. Rata mortalitatii la cei care primisera medicamentul placebo era de 13%, iar la cei care primisera gerovital, numai 2,7%.

Gh3 a ajuns sa fie considerat un medicament miraculos si a fost brevetat in peste 30 de tari. Unele dintre cele mai importante personalitati ale perioadei vor urma tratamente cu Gerovital: JFK, Ghandi, Salvador Dali, Charles Chaplin si Hrusciov.

Ca urmare a contributiei sale, Ana Aslan este numita membru al Academiei Romane iar in 1952 primeste premiul "Leon Bernard" din partea Organizatiei Mondiale a Sanatatii. In 1958 este numita  directorul Institutului National pentru Geriatrie si Gerontologie (la infiintarea caruia a si participat), functie pe care si-o pastreaza pana in 1988, anul mortii sale.

Datorita muncii si popularitatii sale, Ana Aslan a intrat in topul celor mai importanti 100 de romani. Mai important decat aceasta distinctie discutabila, este faptul ca astazi milioane de oameni, din toata lumea, traiesc un pic mai bine datorita acestui doctor, datorita acestei femei.

Surse wikipedia, Ageless.co.za3 comentarii

Idealul feminin - Ana Aslan
Faust
#1 -

Comentariu nou

like a superhero....

Idealul feminin - Ana Aslan
R.I.A.
#2 -

Cu cine a fost casatorita? Cand a murit? A avut copii?

Cu cine a fost casatorita? A avut copii? Cand a murit? Am auzit ca circula "povesti" cu ea si cu Ceausescu, am auzit ca a fost invitata de catre fostul sah al Iranului, Mohamed Reza Pahlavi Aryamer - nu stiu daca am ortografiat bine numele -. Circula foarte multe povesti cu ea, dar nu am vazut nimic scris.

Idealul feminin - Ana Aslan
Fundatia Ana Aslan
#3 -

Ana Aslan

Prof.Dr. Ana Aslan nu a fost casatorita , nu a avut copii si nu are nici nepoti.
Ceausescu o aprecia deoarece aducea la bugetul Romaniei anual peste 15 milioane de dolari ,dar Elena Ceausescu nu accepta faptul ca este inca o femeie "academician" . Sunt singurele conexiuni cu familia Ceausescu.
Ca pacienti celebri ,a avut multi,probabil si familia Sahului ,dna Beguma Agakhan(!!!ortografia)mama printului Aga Khan(!),Ana Aslan fiind medicul care a avut cele mai multe personalitati/celebritati ca si pacienti ,dintre medicii de pe mapamond !

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera