Iarna pe olita: realitatea, senzationalul si stirile

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Sub numele de scena the good, the bad and the oh so ugly, realitatea, senzationalul si stirile torc zilnic povesti in ziare, la radio si la tv. Din cuibul de metropotam, izolat in turnul de fildes al zapezii abia cazute, de multe ori ignori realitatea si iti spui, ascultand in varful urechilor stirile "ah, iar catastrofe meteo. Quo vadis, domine?"

Am ales sa ma refer la relatia intima a mass mediei cu meteorologia pentru ca am fost recent o inocenta victima a acestei conspiratii a stiristilor - cum sa bagam lumea in panica si sa trambitam apocalipsa cu majuscule.

Dupa un frumos revelion in creierul Moldovei, unde si-a intarcat Scaraotschi neamul, oarecum intorsi in civilizatia televizorului si a semnalului GSM, am fost intampinati de un val de panica.

iarna

"Mamico, vezi ca au anuntat zapezi mari in Moldova".
Necrezand din start panicile materne, am deschis televizorul:

Moartea Alba!;
Tara incremenita sub nameti;
Bucurestiul sinistrat;
Epoca glaciara revine!;
Romania sub cod galben;
Pocaiti-va, apocalipsa incepe cu ninsoarea din ianuarie.


Am ridicat o spranceana, apoi am ridicat perdeaua. In Moldova stralucea un soare de martie peste un strat de 20 cm de zapada. Ooohhhh, the horrrrrror!

iarna

Am studiat harta codului galben si ne-am spus ca din Bacau am incurcat-o. Sa vezi acolo chin - ceturi, viscol, lanturi, ghiulele, masini in sant, patinaj artistic Bambi style, oameni de zapada in masini uitate de Dumnezeu, The Day After Tomorrow. Ma vedeam deja ca ultimul om de pe planeta, sau macar precum Robert Scott, zgribulindu-ma la focul brichetei si cu o ultima zvacnire de semnal postand din deplasare o scrisoare de adio pe metropotam.

iarna

Visele mele tragi-eroice au fost zadarnicite de vremea excelenta pe toata harta codului galben. Abia pe la vreo 50km de Bucuresti a inceput o aroma de iarna mai grea cu ceva viscol autentic si ceata ca in The Mist. No Bogey Man.

Si mi-am adus aminte de situatia critica de asta vara, cand era cod rosu, si tara ardea, si baba se pieptana pana ii ieseau scantei din plete, asfaltul se topea, ghetarii asijderea, apocalipsa venea pe calea aerului conditionat, cadea curentul, sareau sigurantele.

Ce s-a intamplat cu obiectivitatea? NU iesiti din casa - ninge! NU iesiti din casa - e canicula! Sa intram in panica - e vreme normala!! Subiectul cel mai banal de conversatie - vremea - e transformat in stire senzationala. Foamea de senzatie se hraneste din propria ei exaltare.

Rezultatul e ca suntem dezinformati si credem toate gogosile scrise cu majuscule sau trambitate din ora in ora. Daca e iarna, ninge, daca e vara, e cald. Da, se schimba clima, da, se topesc ghetarii, o sa murim cu totii mai devreme sau mai tarziu. Probabil cei mai multi dintre noi din cauza panicii produse de mass media.

Sa aveti un an nou senzational de frumos!... daca nu cumva ati ramas inzapeziti in scara blocului de troienele de zapada :-)

iarna1 comentariu

Iarna pe olita: realitatea, senzationalul si stirile
me@me.md
#1 -

frumos

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera