Iarna la Zoo Baneasa

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Parafrazand personajul principal din "De veghe in lanul de secara", Holden, care se intreba unde se duc iarna ratele din parc, asa ma intrebam si eu, unde se duc animalele de la zoo? Nicaieri. Sunt chiriasi permanenti, fara bilet de intoarcere. Vara stau afara, pe veranda, si se uita pe strada, iarna stau in celulele de beton si se uita cum ninge.

zoo

Gradina Zoologica, despre care am mai vorbit asta-vara, e amenintata de modificari drastice. Un zvon spune ca se va muta langa Chiajna, in Militari, intr-o zona de vreo 10 ori mai mare decat acum, si ca pe terenul din Baneasa se va face un parc tip safari, in care animalele vor bantui in libertate iar vizitatorul se va plimba (probabil el in cusca) prin simularea de habitat natural. Alte zvonuri sunt ca terenul din Baneasa (expropriat cand a fost construita gradina) este "revendicat" acum, dat fiind faptul ca zona a inceput sa capete aer rezidential, care nu se amesteca bine cu aerul de balega de muflon.

zoo

In orice caz, zilele astea gradina zoo arata ca un camp de lupta. Se construiesc case noi, atat pentru animalele dinauntru, cat si pentru bipedele de afara. Zona verde si linistita a padurii a inceput sa capete liziera de caramizi si betoane, cu vedere de sus direct in fundul lamelor. Jumatate din custi sunt goale, aleile sunt pline de zapada murdara si balti pline de noroi de la lucrarile de amenajare.

zoo

Atractiile majore sunt eternul leu agasat de adulti (copiilor le e frica), si puiutii de tigru "nascuti in captivitate" - o victorie desigur a instinctului de perpetuare a rasei si de reproducere asupra sictirului de a iti trai toata viata intr-o cusca. Dar ce stiu ei? Ei sunt veseli si se joaca.

zoo

Printre celelalte animale care dardaie linistite in primavara timpurie sunt niste pelicani blegi si rebegiti, cu turturi la penele din coada, un urs cu inceput de cataracta, o mana de ponei cu cozile grele de noroi si niste lupi la tol de iarna, adica de un alb murdar.

zoo

Ceea ce ar trebui sa ridice un mare semn de intrebare este taxa de intrare. Aproape inexistenta. 1,5 lei bilet intreg si 0,8 lei redus. O mica problema de algebra: daca in fiecare zi intra 200 de vizitatori, si un kilogram de carne costa x lei, cat este salariul unui ingrijitor la zoo? 

Afara, pe aleea din fata, sunt insirate omniprezentele suveniruri romanesti: iepurii balon, armele albe de jucarie, animalele de plus, invaluite in fumul de mici, cel mai pretuit simbol national, care rade in nasul hamburgerului, care o fi el rotund ca divinitatea, dar mititelul romanesc, prin forma sa alungita si dimensiunile oscilante in functie de contactul cu focul, are conotatii reproductive si de stalp al universului, un fel de simbol lingam creator. Aceasta a fost o paranteza. Ne aflam tot la zoo, dar nu stim cum sa plecam mai repede.

Trist. Lasa ca ne apuca nervii la coada de masini de pe sosea la intoarcere catre oras si ne trece.

4 comentarii

Iarna la Zoo Baneasa
laura
#1 -

Comentariu nou

super super tare! :))

Iarna la Zoo Baneasa
alexandru grassu
#2 -

zoo baneasa

oameni buni:k sa nu o iau pe ocolite,vereau sa zic k aceasta''gradina zoologik''arata jalnic.si spun asta in comparatie q gradinile zoologice din occident.deci:desteapta-te,romane!!!

Iarna la Zoo Baneasa
Butusuin Alexandra
#3 -

catre cei de la zoo:railor

Anima lutele din imagine par foarte triste.
Oare de ce.
Pt. ca le tratati foarte rau.
Nu?

Iarna la Zoo Baneasa
ionut
#4 -

Comentariu nou

habar nu au cum se ingrijeste un animal . dc le dai animalelor ceva de man care paznicii fac spume. cred k ei le dau de mancare cu seringa pt k atunci knd am fost eu erau lesinate ,de foame.nu gaseai nici o frunza pe langa garduri .

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera