Ia paine neamule... sau nu

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Un adevarat festival al culorilor a venit in inima Bucurestiului, in parcul National. Este vorba despre Targul de Paine, eveniment organizat de Primaria sectorului 2.

Am vizitat targul duminica dup-amiaza si am ramas impresionati de bogatia culturii romanesti si frapati de penuria de paine a targului. Daca te duci la ceva ce se numeste "Satul Painii" te astepti sa vezi cuptoare cu paine aburinda, pe vatra sau nu, impletita sau nu. Ei bine, cuptoarele erau inchise, oameni stateau la coada la kurtos si taraful canta vesel in buricul parcului.

 cuptoare

kurtos

Mestesugari din toate colturile tarii s-au adunat pentru a-si pune la expozitie obiectele cele mai de pret. Oale, ulcele, ulcioare, vaze, vesela, papusele, papusoi, figurine, sculpturi, bijuterii, talismane, haine, oua pictate, pungi, genti, traiste, sacosi cu fete pe ele, sacosi fara fete pe ele si opere de arta care mai de care mai rurale.

haine

oua

pottery

papusele

In fata asaltului acestei culturi rurale noi, animale urbane, ne-am predat fara drept de apel. Nu intalnim asa ceva foarte des si am absorbit toate imaginile si sunetele... mai putin copiii razgaiati care stateau la coada pentru kurtos. Pe ei am incercat sa-i ingoram.

pots

some

In schimb ne-am indragostit de arta lui Gheorghe Ciobanu din judetul Iasi. Dansul este un auto-declarat exponent al artei naive, despre care ne-a si impartasit cateva cuvinte: "Pictorul naiv crede in arta lui. Crede ca poate sa faca lumea mai frumoasa, mai buna prin arta. Si el traieste cu adevarat numai atunci cand picteaza."

Intr-adevar, unul dintre adjectivele cu care am descrie pictura lui este naiva, insa celelalte sunt "amuzanta", "energica", "animata" si intr-un ultim rand, "romantica". :)

art1

art3

art2

Un alt cuplu de artisti pe care i-am remarcat sunt Adrian si Adriana Druga din Judetul Prahova. Acestia au executat o serie de tablouri cu figuri din fire de ata, care ne-au adus aminte de cercurile din lanurile de grau, datorita simetriilor aproape ireale. Si cand te gandesti ca au putut sa obtina asemenea efecte caledoiscopice doar cu un ac si o ata. Aproape ca merita preturile oarecum piperate: 70 RON tablouri mari si 40 RON cele mai mici.

tr

art6

La final am stat sa ascultam taraful, desi nimeni nu s-a intins la vreo hora. Oamenii, tineri si batrani, priveau calm de pe margini, simtind romanismul in timpane si in vene. Ne-a placut ca am vazut multi copii si multi tineri. Tinerii priveau cu interes la obiectele de arta populara, iar fetele isi cumparau traiste din lana (care sa se asorteze cu fusta, normal :) ).

public

taraf

La final putem spune ca a fost o experienta interesanta si colorata. Ne-am bucurat de ceva care ne deosebeste si in acelasi timp ne uneste. Tot n-am inteles de ce se numea Satul Painii. Putea sa fie foarte bine satul unde ar putea fi paine, satul de unde iti iei accesorii hippie, satul unde pictura naiva se imbina cu principiile economice... etc.  Poate s-au gandit ca oricum... prea multi carbohidrati strica. :)
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera