Hotul de lumini si umbre

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Daca parcul Bazilescu este plamanul prin care respira cartierul Bucurestii Noi,  inima parcului era Teatrul de Vara. Teatrul somptuos de altadata a ramas azi o ruina mohorata. Constructia in stilul arhitectural al anilor '50, se recomanda cu un trecut faimos - cel mai mare cinematograf in aer liber din tara (2000 de locuri), un prezent expirat si un viitor incert.

69
Coloanele tin pe umeri buruieni: au ramas fara fundatie, rebele, la "intersectia" cainilor fara adapost si a grafferilor

Teatrul a fost aruncat din ograda Ministerul Culturii (administor al Teatrului clasificat "cladire de patrimoniu") in cea a Municipalitatii (Primaria proprietar al terenului). Rezultatul: dosar nesolutionat, proprietate fara stapan egal investitii zero.

MMC avea cladirea (si din motive obscure nu o lasa din maini), Primaria avea terenul, asa ca banutii de la buget s-au dus pe modernizarea Parcului Bazilescu (investitii de   6-7 miliarde de lei s-au dus pe leagane, skate park) si au ocolit Gradina de vara a spectacolelor de altadata.

82

Tentativele de consolidare  s-au ratacit pe drum si cariile vremii au inceput sa roada temeliile. La sfarsitul anului 2005, Primaria a suflat cladirea de sub nasul  MMC si a devenit administrator. Teatrul ar fi putut intra intr-o zodie norocoasa.

1
Buruieni inalte isi arunca umbra peste  capiteluri decojite de vremuri

Nu a avut noroc: o alta piedica ii leaga istoria de maini si picioare: in 2006, mostenitorii familiei Bazilescu (veche mosie a profesorului Nicolae Bazilescu) au revendicat, la Primarie, cladirea teatrului. Din nou, statutul ei juridic a fost pus sub semnul intrebarii, lucrarile amanate. Riscul de prabusire e ridicat, proiectele de consolidare, studiile de fezabilitate exista, se asteapta rezultatul cererii de revendicare.

68
Costurile de consolidare depasesc un milion de euro

75

77
Doar razele soarelui mai trec printre ruine si tavane gaurite din care isi scot capul sarmele

71
Interiorul, exercitiu de graffiti si recreere nocturna

81

In jurul paraginii e oaza verde( singura din cartier) iar pe laterale avertismente sub care copiii joaca fotbal, iar batrani palcuri-palcuri ies la promenada, arunca priviri mustratoare spre cladirea degradata, inclina capul si merg mai departe.9 comentarii vrei sa comentezi?

Hotul de lumini si umbre
fry
#1 -

Comentariu nou

da, pacat de acest teatru care ar putea fi o locatie cat se poate de interesanta a Bucurestiului atat prin arhitectura cat si prin capacitate, deoarece locatii de 2000 de locuri nu prea exista la noi.

eu imi aduc aminte ca ma duceau ai mei cand eram mic la spectacole in acest teatru de vara aproape in fiecare weekend (am o amintire foarte clara despre un nenea care vindea acadele uriase tip baston exact ca cele din filmele americane, cu alb si rosu)

ca fapt divers, in acest teatru s-a filmat spotul la dropsurile Juicy Fruit (link aici: http://www.iqads.ro/clipul_publicitar_764/juicy_fruit___cursa.html )

Hotul de lumini si umbre
Paul Darasteanu
#2 -

of...

n-am prins decat perioada cand macar nu era imprejmuit.
Copil fiind, venind la strabunici in zona, ma tot plimbam pe acolo.
Intotdeauna m-a fascinat...

Sa-i dea Domnul zile...
Si poate se gaseste totusi o solutie!

Hotul de lumini si umbre
armyuser
#3 -

Comentariu nou

Exista o mica inadvertenta in text: "Constructia in stilul arhitectural al anilor '50".

Stilul arhitectural utilizat este cel care utilizeaza ordinele clasice, din motive legate de negarea oricarei forme de modernism de catre ideologia stalinista. Modul de edificare a folosit materiale ieftine si mina de lucru cvasi-gratuita, ca si in cazul altor cladiri ridicate pentru Festivalul Tineretului si Studentilor. In anul 1953, cind arhitectul Nicolae Porumbescu a pus in opera acest edificiu, la nivel mondial se construia de exemplu Opera din Sidney. Consider ca este o eroare incadrarea drept cladire cu valoare de patrimoniu a unui esec artistic datorat ingustimii ideologice a stalinismului. De fapt, MCC a decis corect sa treaca edificiul in administrarea forurilor locale.

Hotul de lumini si umbre
Dragos
#4 -

New comment

multumim pentru completari

Hotul de lumini si umbre
Paul Darasteanu
#5 -

mda

hai sa nu ne cramponam in astfel de detalii le-as numi eu.

e o cladire frumoasa, si e, ca orice lucru FACUT, pacat ca se duce de rapa.

Sa ne uitam la ea ca ce ar putea fi azi !

Hotul de lumini si umbre
armyuser
#6 -

mda2

Regret, nu este o clădire. Este doar o ruină a stalinismului.
Eu sunt convins că ceea ce am spus mai sus NU sunt detalii, ci contribuie la o încadrare esenţială, care v-ar ajuta să nu suprapreciaţi un eşec stilistic.

Hotul de lumini si umbre
Paul Darasteanu
#7 -

mda fara numar

aprecierea sau supraaprecierea se face cu sufletul si nu cu incadrari in stiluri.

Raman de parerea ca e pacat de ea. Asa cum e...

Hotul de lumini si umbre
madalin
#8 -

asa e...

corect, ca nivel de patrimoniu e o jigodie stalinista. acum fac legatura si vad de ce comunistii au folosit pana tarziu in 89 elemente arhitecturale clasice (vezi toate cladirile centrului civic, de la Casa Poporului pana la "Biblioteca Nationala"). Trebuie sa ai o minima cultura generala ca sa-ti dasi seama ce e valoare autentica si ce e copie ordinara. Daca stilul clasic a putut suporta o copiere in Renastere si inca una in sec.19 - neoclasicul - ambele facute cu bun-gust si intrate in patrimoniul universal ca valori autentice, o a treia copiere nu mai putea suporta. Cum s-o fi numit ? neo-neo-clasic ? :))

Hotul de lumini si umbre
Cinezee
#9 -

o rusine ptr cei ce ne conduc

am vazut si eu astazi parcul tinereti mele , cand liceeana fiind umblat printre coloanele teatrului de vara , imi plange sufletu in mine in ce hal de degradare a ajuns aceasta clasire si ce m-a impresionat in tinerete arhitectura sa

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Terasa mea preferata in 2017 este ...
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera