Hobby: Bungee jumping

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Azi ne rupem in figuri de sport xtrem, desi "rupem" nu e tocmai termenul pe care am vrea sa-l folosim vorbind de bungee jumping.

Desi sportul e pe val in lumea occidentala abia de vreo 20-30 de ani, istoria lui pare sa provina de la obiceiul unei populatii din Pacific de a supune tinerii pe punctul de a deveni barbati la un ritual de "cine are cojones", sarind de la inaltime, cu liane legate de picioare.

Vanatorul de senzatii tari... dar tari rau! a gasit in acest sport o alinare a setei de adrenalina, intr-un joc pe principiul pinatei mexicane. Ideea e simpla in aparenta: sari in gol cu o coarda elastica legata de tine, intri in legatura temporara cu absolutul in timp ce plutesti lin in jos cu o acceleratie calculata dupa regula:

ag

ceea ce ne da o viteza de trabant pe autostrada, depinzand de inaltime si de masa saritorului.

Ceea ce face distratia si mai mare este ca dupa ce vezi pamantul venind cu viteza spre teasta ta, ai ocazia sa il vezi si indepartandu-se, in timp ce tu reculezi si pendulezi ca o mingiuta pe elastic, cu capul in jos si cu organele interne saltand voios. Ain't that sane?

Sa exemplificam video:
1. Cea mai cunoscuta saritura este cea din filmul Goldeneye, care se face de pe Barajul Verzasca din Elvetia (220m, 7.5 secunde de cadere, 120 km/h - zic ei)

2. A doua ca inaltime, desi Cartea Recordurilor o trece ca cel mai inalt loc de unde se poate face BJ, comercial vorbind, este Podul Bloukrans din Africa de Sud, 216m.

3. Nu la fel de inalta, dar parca mai linistitoare, e saritura in cascada Victoria din Zimbabwe, 111m.

bjump

In Romania cele mai spectaculoase si turistice locuri de BJ, fara ocazionalele macarale de max. 50m, sunt destul de putine: cele mai inalte instalatii din tara si din Europa de Est se afla sub obladuirea bungee-jumping.ro, echipa pe care o mai gasiti si la outdoorexpert.ro, cu mai multe detalii:

- Cheile Rasnoavei, (137,5m, 100 eur saritura)
- barajul de la Vidraru (166m, 100 eur saritura)

Tot ei mai organizeaza si tiroliana la Vidraru, sarituri de 50m de pe macara, sarituri din balon sau elicopter.

Toate aceste sarituri se fac cu coarda legata de picioare. Mai exista si alte tipuri de BJ, cu ham, in jurul taliei si pieptului. Sariturile se pot face in cap, in picioare, dar e mai periculos, cu fata, cu spatele, din picioare sau din pozitia liliacului (atarnand de platforma cu capul in jos). Se poate sari cu motorul, se poate sari cu bicicleta, se poate sari in 2. Chiar si in mai multi.

bj

Bungee jumping for dummies:

- coarda de BJ trebuie sa nu fie de lungime egala cu inaltimea de la care se sare, altfel patiti precum acest castigator al unui Premiu Darwin.
- aceeasi regula se aplica si daca sariti deasupra unui vapor.
- nu va dati foc in timp ce faceti bungee jumping.
- nu faceti bungee jumping cu coarda ne-elastica.

BJbike

Surse info: bungy.at (foto), fettke.com, bungeezone.com
1 comentariu

Hobby: Bungee jumping
Razvan Roman
#1 -

Sariti!

Urmati linkul pentru poze de la Vidraru. Merita si nu e atat de riscant pe cat pare.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera