Hit with a bang: Walk this way

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Ce mai este si balamucul asta? "You ain't seen nothing till you're down on a muffin"? Nici nu vreau sa stiu la ce se refera cand zic "muffin"! Astea-s versuri? Asta-i cultura?

Nu. Asta... este un clasic. Si-l ascultam din belsug de vreo 27 de ani desi nu stiu daca am stat vreodata sa analizam in mod concret versurile, dar nici nu conteaza. Cantecul Walk this way are o poveste, o istorie, o reputatie de cantec al infratirii (nu al dezbinarii) iar orice infratire trebuie sa porneasca de la un teren comun. Acel teren poate sa fie si aluziile sexuale, de ce nu?

Walk this way a fost lansat pentru prima oara in anul 1975, fiind un single de pe albumul Toys in the attic. Legenda spune ca baietii (caci pe atunci Aerosmith erau doar niste baieti) nu stiau ce versuri sa scrie pentru cantec asa ca s-au uitat la un film (excelent) numit Young Frankestein in care era o poanta Walk this way. Si iata cum s-a nascut titlul cantecului, pe care Steve Tyler deja il canta in ritm de rap chiar in anii 70, accentuand ultimele silabe ale versurilor.

10 ani mai tarziu Aerosmith nu mai lansase un hit de cativa ani buni. Pe strazile New York-ului pustii se incaltau cu adidasi albi, incercand sa-i imite pe Run DMC. Trio-ul de rapperi s-a format in 1983, Joseph "Rev Run" Simmons, Darryl "DMC" McDaniels si Jason Jem-Master Jay Mizell. Ei au fost abordati de managementul trupei Aerosmith de pe atunci  in speranta ca vor putea relansa imaginea formatiei Aerosmith.

Prima reactie a celor de la Run DMC a fost... "This is some bullsh*t!" (apropo de calitatea cantecului) dar dupa repetate intalniri cu formatia s-a ajuns la varianta lansata in 1986, care incepe cu traditionalul beat de tobe, traditionalul riff de chitara si neconventionalul scratch al lui Jam-Master Jay. Versurile insa raman identice cu versiunea originala.

Videoclipul devenit de pe acum emblema pentru MTV-ul de la inceput de drum, iti arata o versiune simbolica a conflictului dintre hip-hop si rock. Imaginea care-ti evoca cele mai multe4 aamintiri este captana lui Steve Tyler care se iveste pe o spartura in zid si ii taraste pe Run DMC in lumina reflectoarelor fie ca vor sau nu. Sa nu-l uitam nici pe Joe Perry care arunca si el o privire in studioul hip-hoperilor si parca se gandeste: "In ce conditii lucreaza oamenii astia" iar apoi dintr-o data, printr-o magie MTV, ajunge pe o scena de concert cu un public receptiv in fata.


(sursa)

Urmeaza Hora Unirii, in varianta rock-and roll. Run DMC si Steve Tyler se dau in spectacol, niste showmani specialisti in domeniile lor respective, dar infratiti de iubirea pentru muzica buna. Ce conteaza ca se canta despre sex la minori. Chitarile sunt acordate, turn-table-ul este pornit, publicul este in starea de spirit potrivita, let's party.

Nu cred ca are rost sa va spun cate premii a primit varianta din 1986, in cate feluri s-a refacut, ca a adus hip-hopul la lumina, ca a semnalat reintoarcerea lui Aerosmith. Toate astea sunt de la sine de inteles. Sincera sa fiu, cred ca Aerosmith s-ar fi reintors oricum si hip-hopul, vrand-nevrand, tot ajungea vacuta de muls a industriei muzicale. Versiunea din 1986 a cantecului Walk this way nu este un clasic pentru ca ii atasam tot felul de semnificatii care mai de care mai rasuflate.

Este un cantec despre sex cantat de niste oameni urati dar cu multa atitudine. Si atitudinea aceea transforma Walk this way, intr-un clasic.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera