Guest blogger - Ionut Oprea (clickio)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Nu a facut inginerie genetica. A renuntat la chimie, la biologie si a ajuns sa scrie. Ba in suplimentul Evenimentului de Moldova, ba in Opinia Studenteasca, ba eseuri la Litere (asta nu spune el, asta deducem noi). A venit in Bucuresti si cam de atunci il gasim pe Internet. Acum lucreaza la MediaPro Interactiv si scrie despre internet si nu numai pe blogul lui, clickio. Saptamana aceasta Ionut ne spune cum ajungi sa lucrezi pe Internet si ce te pregateste, sau nu, pentru asta.

ionut oprea
foto de aici

Cum ajungi sa lucrezi pe internet - succes negarantat

Am sa ma folosesc ca mostra intr-un text biografic si am sa va spun despre mine cateva  lucruri pe care nu le gasiti cu Google (restul sunt acolo, astept sa le culeaga cineva si sa scrie cartea).

In era precedenta, cea mai sexy oportunitate mi se parea ingineria genetica. Pana am facut cunostinta cu biologia din liceu, care mi-a taiat pana si din pasiunea pentru chimie (asa era profilul sectiei mele: chimie-biologie), si mi-a facut tandari visul din copilaria comunista inca de la primul 3 in catalog. La biologie, evident. Pentru ca nu copiasem desenul din manual.

Intre timp, aveam democratie si presa relativ libera in locul ziarului Opinia si a cartilor de partid pe care le gaseam in biblioteca bunicilor. Asa ca m-am reprofilat rapid. Am profitat de impartirea unei excursii de biologie cu un coleg mai mare cu un an, care scria la suplimentul Forever Young al cotidianului Evenimentul (cel din regiunea Moldovei, nu cel national) si i-am dat un text sa-l publice.

Am facut senzatie in redactie, si m-am trezit colaborator permanent al paginii saptamanale de tineret din cel mai citit ziar al Moldovei. Imi placea maxim, era o pagina semi-serioasa, sefii erau interesanti (ne-am intalnit ulterior pe bancile facultatii), si chiar scoteam si niste bani de buzunar la sfarsitul saptamanii.

Atat de mult imi placea, ca deja in a XI-a stiam deja ca dau la Jurnalism, spre surpriza familiei obisnuita cu olimpiade la fizica si chimie. Am zis, am zis. Si asa am ajuns student la Litere, specializarea Jurnalism, si redactor la Opinia Studenteasca, una din cele mai mari scoli de profesie de la noi.

Intre timp, si la ziar era momentul sa trec in prima liga, asa ca am fost arondat cateva luni, cat am rezistat, pe un domeniu de uzura, sub umbrela "Sanatate", insa compus dintr-un spital generalist, serviciul local de ambulanta, si spitalul de boli mintale, pe care trebuia sa le vizitez cu diverse frecvente, si sa le exploatez in ceea ce priveste subiectele de presa.

Spitalul de boli mintale era o experienta interesanta,insa principalul motiv pentru care il aveam ca obiectiv de teren era ca in fiecare joi acolo se intrunea comisia de expertiza a minorilor, care constata daca tzancii care faceau pozne ilegale aveau sau nu probleme psihice. Si constatarea era de fapt un interviu despre infractiunea savarsita de fiecare in parte, pe care bineinteles ca il rezumam pentru pagina de infractiuni dupa sablonul arhicunoscut, si apoi eram bantuit tot restul zilei de o permanenta grija sa protejez elementele care l-ar fi putut identifica.

(NU toti faceam asta, aveam colegi de breasla mai neglijenti care ascundeau numele complet al cate unui copil implicat in diverse subiecte de scandal, pentru a completa insa tabloul cu scoala si clasa in care invata micutul, lipsind doar detalii maxime de genul "randul din mijloc, banca a treia, locul din dreapta".)

Nu stiu nici acum daca m-am plictisit sau m-am saturat. Oricum, batea vantul schimbarii, asa ca am zis sa incerc emigrarea cuminte, adica sa vin in Bucuresti.

Si de atunci lucrez pe internet. Cand am venit sa dau interviu la masterul de Publicitate si Reclama, am intrat si pentru prima oara pe BestJobs unde m-a tentat un job de asistent de marketing pe care il oferea chiar Neogen. Au urmat o companie daneza care dezvolta un robotel inteligent de chat pe MSN Messenger bazat pe o tehnologie pe care a achizitionat-o Microsoft si a transformat-o in Live Automated Agents, apoi netBridge, si acum MediaPro Interactiv.

Inteligenta "artificial artificiala" care genera raspunsurile robotelului era un mecanism interesant pe care l-au folosit multe alte companii si campanii de succes: avea un numar teoretic nelimitat insa practic suficient de replici standardizate, pe care le corela cu anumite cuvinte cheie si combinatii intre ele.

Povestesc mereu  despre internet cui are chef sa asculte, in persoana sau pe blogul meu personal, www.clickio.ro .Imi place sa-l consider un blog personal, desi dezbat intern cu mine insumi cat e de personal si cat e de industrie sau profesional, si plonjez adesea de acord cu mine insumi ca e un mix, pe care imi promit sa il imbunatatesc continuu.

Nu v-am tinut predici despre cum sa ajungeti sa lucrati pe internet, am fost egoist si m-am dat ca exemplu de succes, insa promit ca dezvolt subiectul asta pe blog saptamana viitoare, si ii astept acolo pe cei foarte putini dintre voi care vor chiar sa afle asta.3 comentarii vrei sa comentezi?

Guest blogger - Ionut Oprea (clickio)
gina
#1 -

Comentariu nou

Mi-am amintit de Forever Young si de "bancile facultatii" si m-a apucat asa, un fel de plins, ca tot ploua mocaneste de dimineata! Si mi-am dat seama ca, la fel ca pe vremea cind faceam Forever-ul, citesc pe nerasuflate orice semnat I.O. O fi de bine? Oricum, ma bucura orice veste buna despre I.O., la fel cum ma bucura faptul ca nu te-ai schimbat decit in bine si ca te bintuie inca o groaza (sic!) de idei. Imi amintesc destul de des mai ales una dintre ele: "Dimineata, deschidem geamurile, sa aerisim orasul!"

Guest blogger - Ionut Oprea (clickio)
Felicia
#2 -

forever

Da, Gina, frumos Forever Young! Imi placea mult si mie.

Guest blogger - Ionut Oprea (clickio)
Octavia
#3 -

hi

Am facut masterul impreuna cu IOnut. M-a impresionat din prima cand mi-a spus ca e din Iasi - eu fiind o moldoveanca mandra de originile mele nordice dar data pe brazda in Regat.
Are un blog care abordeaza ultimele noutati in materie de internet, media si advertising, lucruri fata de care job-ul si viata actuala m-au indepartat. Dar tocmai de aceea mai trec sa iau aer proaspat de jungla capitalista.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera