Greu de ghicit - recurs la caligrafie

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Articol preluat de pe blogul Simply Bucharest.

scris de C. D. Mocanu

Caligrafie: Arta şi deprinderea de a scrie frumos. Fel de scriere al cuiva.[DEX]

Îmi este foarte greu să înţeleg cum se face că numele arhitectului care a proiectat o clădire importantă a Bucureştiului nu este cunoscut. Că nu este cunoscut de bucureşteanul de rând, este una. Dar nu-l cunoaşte nici proprietarul clădirii: Inspectoratul General al Poliţiei Române. Este vorba de sediul acestuia aflat pe Şos. Ştefan cel Mare nr. 13 - 15. Meseriaşii de acolo „cunosc” multe dar „fleacul” ăsta le-a scăpat!

Plăcuţa gravată aflată pe faţadă păstrează totuşi, sub forma unei semnături, numele neştiut.

Ultima literă a acestuia a pus la grea încercare intuiţia şi fantezia celor care au zăbovit asupra chestiunii. Ioan Marin, Ioan Manu, Ioan Mandi, Ioan Marus, Ioan Manvi sunt variantele care au fost puse în circulaţie. Se pare că cele mai multe opinii înclină spre Ioan Mandi.

Practicarea caligrafiei mi-a marcat începutul activităţii şcolare. Făcea parte din programă şi nu aveam de ales. Utilizam tocul, peniţa, călimara şi sugativa. Călimara a fost coşmarul debutului meu şcolar. Prima, dintre cele trei - patru pe care le-am avut, era din sticlă şi în ziua cînd învăţam să scriem frumos, o purtam spre şcoală, cu grijă, într-un săculeţ din pânză încercând să evit o „catastrofă”. Şi cu toate astea n-am ratat niciodată ocazia de a lăsa pete albastre pe mâini, pe haine, pe caiete sau pe bancă. Ceva mai târziu a apărut, ca o izbăvire, călimara din plastic dotată cu capac şi garnitură din cauciuc.

Urma deci să deprind meşteşugul scrisului de mână, cu bucle, bastonaşe şi codiţe, cu linii groase şi subţiri. Se pare că n-am fost un ucenic silitor căci scrisul meu este colţuros şi de multe ori greu de descifrat, chiar pentru mine! Am păstrat însă în minte imaginea literelor alea frumoase pe care nu am reuşit niciodată să le reproduc  în urmele lăsate pe hârtie.

Privind litera buclucaşă care a transformat într-o taină numele arhitectului, mi-am zis că ar fi mai uşor de dibuit dacă aş alătura-o celor bănuite de comentatori, dar în varianta grafică exersată de mine în copilărie.

Propunerile Marin, Manu, Marus pot fi excluse din capul locului. Să analizăm varianta Mandi!

Oricât mă străduiesc, nu găsesc elemente comune celor două litere.

Şi acum să ne uităm cu atenţie la Manvi!

Ei, Da! Asemănările sunt evidente şi misterul pare a se destrăma!

Sunt îndreptăţit să cred că arhitectul care a proiectat actualul sediu al Inspectoratului General al Poliţiei Române, situat pe Şos. Ştefan cel Mare nr. 13 - 15, se numeşte Ioan Manvi.

Cine a fost acesta, ce alte „case” a mai „desenat” rămâne în continuare un mister. Dacă ar fi interesaţi, poliţiştii ar putea afla mai multe despre „făptuitor”. Bănuiesc însă că nu sunt! Poate cei care se ocupă de istoria arhitecturii ne-ar putea lumina. Şi dacă nu, atunci unul dintre împătimiţii de Bucureşti se va încumeta să o facă!
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera