Gradinaritul de guerrilla

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Cine s-ar fi gandit ca gradinaritul poate fi o forma de actiune politica? Cine s-ar fi gandit la asta in Romania, cel putin, unde de politica se ocupa personajele pe care le stim si unde de gradinarit se ocupa (sau nu), la oras, Administratia Domeniului Public si pensionarii care fac gradini cu alei si pitici intre blocuri.

Cu toate astea, conceptul de guerrilla gardening se defineste in primul rand prin dimensiunea sa politica. In sensul ca implica notiuni precum proprietatea, spatiul public, comunitatea, actiunea, critica sociala.

Dar, in ciuda denumirii fioroase, e o actiune pasnica si nu presupune decat plantarea de flori si arbusti in spatiile abandonate de oameni si de primarie. Iar Bucurestiul, cu toate maidanele lui, ar fi o adevarata tarla pentru activistii guerrilla gardening.

Guerrilla Gardening
Sursa foto

Tocmai de-asta, chiar venise vorba la un moment dat de o asemenea actiune, dar din pacate in Bucuresti guerrilla gardening nu e inca o miscare articulata, in ciuda spatiului generos, asa cum e in alte orase din lume care oricum sunt mult mai ingrijite - Viena, Paris, Berlin, Budapesta. Oricum, perspective exista. Iar in Timisoara chiar primaria initiase o actiune de felul asta.

Se pare ca prima miscare de guerrilla gardening a inceput in 1973 la New York, intr-o gradina parasita, care intre timp a intrat sub Administratia Parcurilor. In Romania probabil ca s-ar lasa mai intai cu amenzi, desi gradinarii de gherila nu vandalizeaza spatiul public, ci, dimpotriva, il fac mai frumos si, eventual, mai util, atunci cand in loc de flori planteaza legume.

De fapt, si in alte orase gradinarii ies la lucru de preferinta noaptea, dar nu stiu daca pentru propria lor adrenalina sau fiindca altfel le-ar pune cineva bete-n roate. Altii prefera sa-si faca actiunea pe timpul zilei si sa implice si rezidentii zonei respective.

Probabil ca in Bucuresti o actiune de felul acesta ar avea si beneficiul de a face fericita populatia pensionara, bucurosi ca nu mai trebuie sa dea singuri cu lopata prin gradina blocului.

Guerrilla Gardening

Alaturi de graffiti sau flashmobs, guerrilla gardening poate fi o forma neobisnuita de actiune urbana, iar uneori chiar e taxata drept vandalism. Daca grafferi avem, speram sa avem in curand si gradinari. In mod cert Bucurestiului nu i-ar strica putina infrumusetare, fie si "cu forta".

Daca va bate gandul sa deveniti gradinari de gherila, va puteti informa asupra metodei, pentru inceput, aici si aici. Sigur va fi fun si, in ciuda eventualelor obstacole, cineva o sa aprecieze efortul si viziunea. Doar sa nu plantati... iarba.3 comentarii

Gradinaritul de guerrilla
balena
#1 -

amjhs

hahah, cool, am scris si eu la un mom dat despre asta

Gradinaritul de guerrilla
Rin Tin Tin
#2 -

Tare de tot:)

Imi aduce aminte de tufele de Cannabis Indica din fata guvernului bulgar (parca).

Gradinaritul de guerrilla
Sorel
#3 -

...

ti-ai tras Discovery?:D
e un scurt reportaj care tot ruleaza pe Discovery legat de fenomenul acesta :)
ar fi tare sa apara si in Bucuresti ;)
eu am plantat Muscate in gradina din fata blocului si vecinii mei dragutzi, in semn de sustinere, si-au adus cainii zilnic sa le ude(parcu din sapatele blocului e prea departe pentru ei).

cat despre catalogarea ca vandalism.... in conditiile in care in anumite locuri planul de urbanism se refera inclusiv la culoarea florilor din curtea ta, nu ma mira.
auzisem la un moment dat ca pe nush unde(Germania parca) intr-o zona rezidentiala, pentru a iti planta flori in curte, trebuie anuntata primaria care trimite un expert sa analizeze situatia si iti spune ce tipuri de flori poti sa plantezi, pentru a se armoniza cu cele ale vecinilor.... expertiza era moca si amenda in cazul nerespectarii acestei reguli era usturatoare.
la noi nu cred ca ai posibilitatea sa faci asa ceva, prea multi rahati(si nu ma referi doar la cei de caine, mai sunt unii care merg)... ca sa nu mai zic de riscul ca bucatica ta de gradina amenajata sa ajunga parcare pentru cineva :D

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera