Grădina Eden din București

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Articol preluat de pe blogul Simply Bucharest.

scris de Vlad Slavici

Merge vorba că un PUZ de transformare a Palatului Știrbei a fost pus în discuție publică de către Primăria Capitalei.

Dacă va fi aprobat, acest PUZ ar duce la eliminarea Grădinii Eden care se află în spatele palatului.

Am scris impresiile de mai jos în iulie 2017. Pozele sunt tot de atunci.

Grădina Eden reprezintă chintesența vieții bucureștene. Bucureștiul a fost (și, parțial, mai este) orașul grădinilor. Eden este una dintre cele mai mari (dacă nu cea mai mare) gradini de vară bucureștene, situată pe locul fostelor grădini ale Palatului Știrbei de pe calea Victoriei. De la șosea nimic nu anunță surpriza pe care o găsești dacă te aventurezi dincolo de porțile ruginite și cotești la dreapta pentru a ajunge în spatele palatului.

Un semn discret pe fațada clădirii indică “Eden”, dar e ușor să-l ratezi. Pe o roată veche de piatră se vede o inscripție: “Votează AEUL președinte!”

Odată ajuns îndărătul palatului ești întâmpinat de o explozie de verdeață: oțetari și alți arbori crescuți natural te transportă în acea lume a Bucureștiului laissez-faire, ieșit din scurgerea cotidiană a timpului, atât de specifică capitalei de la porțile orientului, dar și ale occidentului.

Aici natura este regină. Chiar și scările sunt construite astfel ca să nu deranjeze un oțetar care a crescut, mai răzleț, unde s-a ales să fie o cale de acces.

Grădina Eden este o terasă-bar cu scaune și mese de lemn, dar și șezlonguri, hamace și saltele de lenevit, cu o atmosferă hippie ce aduce a Vama Veche și, foarte important, fără muzică.

Este plăcut să visezi, să te relaxezi, să vorbești cu prietenii la o bere în această oază de verdeață încropită într-un loc istoric în buricul târgului, dar și ascuns de zgomotul străzii, întocmai cum sunt atâtea grădini lungi si adânci ale caselor boierești bucureștene.

Să sperăm că într-o lume în care frumosul este adesea sub semnul efemerității, Grădina Eden va fi acolo să-și întâmpine mușterii ce-i trec pragul și că, peste ani, nu va deveni doar o amintire a vremurilor ce vor fi trecut.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera