Gorzo si "babele din Maramures" - reloaded

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

poster

Gorzo va provoaca din nou! Trebuie sa mergeti la MNAC, pana pe 15 decembrie, sau la Galeria H’art, pana pe 15 octombrie, ca sa vedeti noile lucrari, adica new paintings, sub titlul SALVE FIAT ROMULI NEPOS.

Daca deja v-a blocat titlul, va explica Dan Popescu - curatorul Galeriei H’art - in numarul trecut (septembrie 2006) al Dilemei Vechi: in primul rand inseamna "Salut nepot al lui Romulus", un personaj care "are o istorie amuzanta in spatiul carpato-danubiano-pontic.

Mai precis, un italian din secolul XVIII, pe nume Antonio Cosimelli, ofiter al regimentului de graniceri din Nasaud, se indragosteste de locurile nasaudene si maramuresene, descopera latinitatea localnicilor despre care spune ca se trag din stirpea quiritilor, si numeste patru sate cu cele patru cuvinte din fraza spusa de Iosif II cind viziteaza locurile. Avem astfel satul Salve, satul Fiat, Romuli si Nepo."

Chestia cu satul se prea poate sa va fie deja familiara la Gorzo: babele din Maramures, deja celebre, va vor zambi mamos de pe peretii MNAC-ului, cu look-ul lor amestecand cizmele de cauciuc si ghetele atat de contemporane cu cojocul si fusta maramuresene, intr-o combinatie de etnic si actual cat se poate de la moda la nivel international.

gorzo pictura

De data asta, babelor li se suprapun niste monstri mai mult sau mai putin melancolici, un „bestiar personal”, cum il numeste Gorzo himself, dar li se mai alatura si niste hermafroditi conturati de aceleasi motive maramuresene.

dumitru gorzo

Cum a fost vernisajul de la MNAC de pe 5 octombrie? Pai, cald, cald de august, si multa lume buna. Dar partea cea mai tare e ca la MNAC, ca si la venisajul de la H’art, de pe 6, au fost invitati oameni din Maramures in carne si oase, imbracati, pe langa blugi, in hainele lor maramuresene traditionale.

pictura gorzo

La vernisajul de la H’art insa s-a simtit profund absenta lui Gigi Becali, cel putin asa sustineau prietenii lui Gorzo si le dau dreptate. Panourile principale te intampina cu niste fete preotesti tipic rusesti, in formula unei echipe de fotbal, purtand tricouri inscriptionate cu Omniasig si Lukoil, peste care atarna greu cateva cruci foarte ortodoxe in nuanta pletelor preotesti... Si cum dom’ Gigi este liantul perfect intre Dumnezeu si fotbal, mare pacat ca Razboinicul luminii n-a vazut si el arta, frate...

De Madalina Georgescu

           Foto: Zana Barau
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera