Giaca-giacardea....

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Pe 8 aprilie a fost Ziua Internationala a Rromilor si cu aceasta ocazie rromii au luat o pauza de la indeletncicirile lor zilnice si s-au pus pe dansat, mancat si expus haine traditionale in Piata Constitutiei. Au venit tigani din toate partile Romaniei si din afara ei, tigani sarbi, unguri, toti pusi pe chefuit si inzorzonati asa cum le sade lor bine. metropotam a tropait printre ei cam pe la inceputul dezmatului, cand nu se adunase inca foarte multa lume si a dat o raita, tinand bine de rucsac, pe la tarabele cu fuste colorate, turta dulce, oale, bijuterii de argint, linguri...In mod neasteptat ne-am distrat teribil si, ca un Kusturica autohton, a cautat sa prinda ce era mai interesant. Ceea ce nu a fost deloc greu pentru ca "subiectii" erau foarte receptivi la fotografii, ba chiar iti pozau artistic razand cu toata dantura de mii de euroi. Surpriza a venit din felul in care s-a organizat evenimentul. Tarabe dichisite, oranduite tematic, baloane colorate frumos legate intr-o ghirlanda, fara muzica de la fiecare cort in parte, fara fum de mici (era undeva intr-un colt, dar mai mult de efect...) fara imbulzeala, nici mai mult nici mai putin decat civilizati. Pe scena au performat diverse staruri (Axinte, Blondy, Pepe, Andra), sunetul era ireprosabil, s-a cantat live... metropotam a ramas perplex.Cat am stat noi acolo au cantat niste tarafuri de tigani, Pepe - care, cum spune prezentatorul, nu trebuie sa uite de unde a plecat si Blondy, care au facut senzatie in primul rand cu hainele care nu prea erau si in al doilea rand cu replici de genul: "da mie cine mi-o da pe a lui?" sau "cu dreapta ati incercat?". Chiar asa...Altfel, de-abia am scapat fara sa achizitioneze o fusta sau o oala, deoarece curiozitatea innascuta era confundata cu o acerba dorinta de a cumpara, iar vanzatorii erau foarte dornici sa arate ce bine ne-ar sta in anumite culori, mai precis in toate culorile.


Una peste alta, ne-au placut in primul rand energia tiganilor, dezinvoltura cu care dansau si se distrau, obiectele expuse, figurile in spatele carora se ascund probabil povesti savuroase si foarte colorate, contrastul intre tigancile batrane imbracate in fuste colorate si cele tinere care poarta blugi cu paiete si tricouri scurte, sau intre palariile cu boruri largi ale batranilor si tricourile mulate ale tinerilor.

E o cultura vie, oricat de paradoxal ar suna asta, si, daca reusesti sa treci peste anumite prejudecati date de faptul ca unii dintre ei ti-au furat mobilul in autobuz, s-ar putea chiar sa-ti placa.Prejudecata insa si teama pentru propriile buzunare se pastreaza, metropotam insusi si-a luat toate masurile de siguranta inainte sa se amestece printre etnicii rromi. Ne-am obisnuit sa ii privim pe tigani ca pe niste personaje extrem de imprevizibile, de care e bine sa te feresti si sa nu iti pui prea multe intrebari legate de comportamentul sau modul lor de viata. Ei bine, pe langa asta, am gasit ca sunt si niste personaje interesante cu o cultura bogata.


Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera