Funky-Aleluia

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tinerii din ziua de azi sunt foarte credinciosi. Bineinteles ca da. Cred in fotbal, in haine de piele, in sex... pardon, vreau sa spun dragoste. Si totusi nu stiu cati dintre ei merg la biserica. Sau macar au citit Biblia.

In aceste conditii, imaginati-va uimirea mea cand am mers sambata seara la piesa de teatru Jesus Christ Superstar la ArCub si gasesc un public in proportie de 90% era format din tineret (intre 14 si 20 de ani), baieti si fete deopotriva. E foarte posibil sa-i fi atras doar curiozitatea. Nici eu nu stiam multe despre piesa, in afara despre faptul ca este vorba despre Iisus, a fost produsa de Andrew Lloyd Weber si ca atare... este un musical.

Mi-am mai gasit un loc abia la etaj, fapt pe care-l mentionez pentru ca avea sa afecteze intreaga experienta de vizionare a piese. Nu am habar cum se auzea jos in fata scenei, dar sus la etaj... nu se intelegeau versurile. Muzica razbatea insa pana la noi, adica un mix retro de pup, funk si rock. Ritmurile au variat de la ritmuri vesele(Hosanna) la ritmuri agresive (Blood money/ Damned for all time), iar chitara electrica nu s-a sfiit nici ea sa se faca auzita. Linile melodice sunt catchy si raman cu tine. M-am trezit fredonand de cateva ori in drum spre casa.

Piesa ilustreaza ultimele saptamani ale vietii lui Iisus Hristos, insa exista numeroase referiri la epoca moderna. Iuda de exemplu era imbracat in geaca de piele si blugi, iar grupul care-l insoteste pe Iisus imi aducea aminte de un grup de hippies. Apoi mai este Caiafa si grupul lui de lachei. Poarta robe negre, stau sub reflectoare rosii. Sunt eeevil, mai ales interpretul lui Caiafa care avea o voce cu tenta de Darth Vader (ala negru care respira greu).

Interpretul lui Iisus Hristos te pacalea cu vocea lui deoarece cantecele in general erau lente si nu necesitau eforturi mari. In momente alese insa, era in stare sa atinga o nota Axl Rosica si dadea impresia ca piesa ar trebui sa se numeasca "Jesus Christ Rockstar". Interpretul lui Iuda avea o voce puternica si desi nu intelegeam foarte bine cuvintele, tonul imi comunica la fel de mult. Lui ii apartine citatul meu preferat din piesa:

Why'd you choose such a backwards time in such a strange land? If you'd come today you would've reached a whole nation. Israel in 4 B.C. had no mass communication.

Fata care a interpretat-o pe Maria Magdalena avea o voce foarte calda si astfel a comunicat foarte bine emotia din cantecul "It's alright".

Dansurile nu au fost ceva nemaivazut, cu cateva exceptii trupa de studenti dansatori si saltareti putand sa dispara de tot de pe scena. Exceptia principala este cantecul "The Temple" cand toata scena parca prinde viata.

Nu mergeti la Jesus Christ Superstar pentru religie. Mergeti pentru muzica. In definitiv, chiar si cantata de actori non-profesionisti, in conditii tehnice sarace, muzica lui Andrew Lloyd Weber si a lui Tom Rice tot reuseste sa te atraga. Sper ca intr-o zi sa pot vedea Jesus Christ Superstar jucat pe scena Teatrului National (poate de catre aceiasi actori, ajunsi intre timp absolventi ai ATF), candva in viitor cand societatea romaneasca isi va reveni , biata, dupa socul provocat de piesa "Evanghelistii".  
7 comentarii

Funky-Aleluia
The Earl of Slanders
#1 -

New comment

you underestimate the new generations, dear:)

Funky-Aleluia
licuriciu
#2 -

JCS

Mie mi-a placut piesa.Si nu cred ca mint cand spun ca a fost de 10 ori mai bine jucata decat Chicago.Si Chicago avea nume pe afis.

Funky-Aleluia
zuza
#3 -

New comment

needless to say ca mie mi-a placut foarte mult piesa, am fost deja de 4 ori ;) din pacate mai e doar o singura reprezentatie, pe 19, pentru cine mai vrea.. presimt ca o sa se stea pe jos, pe sus, pe peste tot :)
mi se pare ciudat though ca zici ca s-a auzit prost la balcon, intr-una dintre datile cand am fost am stat si eu acolo si a fost ok sound-wise. nu perfect, dar ok.
sper foarte mult sa le cumpere cineva showul ca sa aiba mai multa lume ocazia sa ii vada si sa ii auda ;)

Funky-Aleluia
Diana
#4 -

New commentation :)

- The Earl of Sanders
I hope so, dear. For all of our sakes. ;)

- Zuza
Si eu mi-am propus sa mai merg odata si de data asta sa stau jos la parter, poate oi auzi mai bine, dar daca spui ca va fi tragic de aglomerat miercuri mai bine fac rost de film. :) Oricum, tot respectul pentru bravii studenti!

Funky-Aleluia
zuza
#5 -

New comment

pai daca te duci din timp cred ca o sa gasesti loc.. daca te duci la 7 fara 5 ca mine, mai greu :P

Funky-Aleluia
Clauroma
#6 -

Superstar de 19.07

Superb! Am fost la ultima reprezentatie, lume foarte multa, am stat in picioare dar a meritat. Si cu putin noroc, piesa se reia din toamna. Pe cuvantul domnului Pintea. :-)

Funky-Aleluia
Cristiana
#7 -

Super fain

am fost luni si miercuri 19 .07 la piesa Jesus Christ. A fost super super marfa.... chiar daca atmosfera a fost incediara din mai multe puncte de vedere si putin inadmisibil sa fim trimisi acasa ca nu mai sunt locuri si nu se pot inchide usile :(.
Beton, voci bune, carisma, profesionalism. E loc si de mai bine. La oricine oricat de bun ar fi.

Apropo de ce zicea persoana care a scris articolul. Nu cred ca trebuie sa astepte sa termine facultatea sau ma rog sa aibe in mana o foaie (care nu justifica daca ai talent sau nu. Au terminat multi actoria fara sa fie prea talentati :) Stim cazuri :) ca sa se reia acest muzical. In conditii si mai bune iese si mai bine. Succesul ar fi direct proportional cu fiecare imbunatatire adusa, atat tehnica cat si artistica.

Jesus Christ te asteptam in toamna. Asa ne-a promis regizorul spectacolului Dl Pintea

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera