Frica de lideri

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Articol scris de Mihai Ghiduc si publicat pe ghiduc.ro

Unul din elementele care definesc percepția publică asupra protestelor începute în septembrie 2013 împotriva proiectului miner de la Roșia Montană este lipsa asumată a unor lideri. O idee lansată în primele zile de proteste care a prins și care a ușurat coagularea în jurul unei singure idei a unor grupuri cu orientări ideologice diferite, dacă nu chiar opuse. O idee care arată însă că avem o problemă: ne e frică să avem lideri.


Foto: VICE/Mircea Topoleanu

Există două motive principale care îi fac pe protestatari să respingă ideea unui lider: frica de a fi înșelați de liderii pe care-i aleg și frica unora dintre ei de a-și asuma postura de lider. Și ambele au legătură cu modul în care e percepută politica de la noi, percepție impusă din păcate de presa și analiștii care au interese politice.

Îmi pare rău că trebuie să lovesc în acest mit, dar nu toți politicienii români sunt corupți. Dacă am fi avut o clasă politică 100% coruptă, cum putem explica evoluția României din ultimii 20 de ani? OK, nu e perfect ce ni se întâmplă, evident, dar nu există o țară din lumea asta în care totul să fie perfect – nici măcar alea imaginare, după cum putem citi în orice distopie. Și chiar există politicieni bine intenționați (n-o să dau nume, pick one). Și, chiar dacă uneori luptă pentru o cauză cu care nu ești de acord, cel puțin o fac din convingere.

Problema este însă că, atunci când un politican care pare avea succes scoate capul în piața publică, se pornesc la lucru mașinile de manipulare ale celor din tabăra opusă, care aruncă cu rahat în respectivul, în speranța că ceva tot se prinde. De cele mai multe ori, acestea reușesc să distrugă mult din reputația unui anumit personaj politic, folosind orice metodă. Să-mi spună cineva relevanța politică a listelor de protocol ale guvernului Ungureanu, a nudului lui Boc, a pasiunii lui Ponta pentru automobilism sau a presupusului nume modificat al familiei lui Crin Antonescu.

Într-un final, toată morișca asta mediatică reușește să creeze impresia că toți politicienii sunt de aceeași factură, niște ticăloși puși pe căpătuială, pentru că dacă despre unul din tabăra dreptei zice niște aberații presa aliată USL-ului, se va găsi și cineva de partea cealaltă să zică o prostie despre vreun USL-ist.

Desigur, nici modul în care majoritatea politicienilor reacționează atunci când unul dintre ei este prins cu fofârlica nu ajută. E evident că, din păcate, cea mai mare parte a lor au o morală șubredă, dar generalizarea e cea care ne face probleme. Pentru că, generalizând, orice lider va apărea din rândul manifestanților de la Universitate va avea de suferit prin asociere. Fiindcă, mai devreme sau mai târziu, va avea o părere care nu e neapărat similară cu cea a unei părți dintre manifestanți și va fi acuzat imediat de trădare. Nimeni nu mai are răbdarea să facă distincția dintre opinie și interes, atunci când își simte obiectivele în pericol.

Cea de-a doua problemă e că atacul mediatic care e declanșat de fiecare dată când apare un potențial nou lider, de către tabăra care se simte în pericol, îi face pe mulți să se ferească de politică. Trebuie să ai nervi de fier ca să-ți vezi numele terfelit pe toate gardurile, să-ți fie scotocit tot trecutul și să fii asociat cu cine știe ce tâmpenii reușesc să prindă la public. Știu destui oameni capabili care n-au stomac pentru așa ceva și care stau departe de mașinăria de tocat vieți în piața publică. Evident că lucrurile astea se întâmplă în politica de pretutindeni, dar la un alt nivel și într-o altă zonă, mahalaua n-a invadat mainstream-ul ca la noi.

Eu cred că e nevoie de noi lideri. Dar că aceștia nu vor apărea până când măcar o parte a oamenilor care pot, o dată la patru ani, să-și spună părerea la vot, nu vor alege să aibă încredere în unii dintre oamenii politici mai noi sau mai vechi. Și până când nu se produce o schimbare în modul în care opinia publică îi pedepsește, prin vot, telecomandă sau ignorare, pe cei care transformă totul într-o luptă în noroi din care ți-e greu să distingi omul bun de ticălos.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera