Francofonia divizeaza Romania

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
E bine sau e rau ca se organizeaza la noi sommet-ul? Repetitia de sambata ne-a aratat ca francofilia noastra se va bloca in trafic pe strazile de langa arterele principale blocate. In acelasi timp maine apare raportul de tara care, impreuna cu francofonia, probabil ne va face sa exclamam fericiti: "Suntem in Europa!"

Pana la urma, cred ca e o chestiune de imagine. Nu suntem nici atat de francofoni cum ne vor mesajele din ultimele zile, nici atat de europeni precum am vrea noi. Dar atata timp cat reusim sa parem, e bine. In cazul nostru, se vrea infirmarea proverbului "Nu haina face pe om". Francofonia ne vine bine ca o haina (de ploaie, se pare) si incearca "sa ne faca" pe noi, ca natie europeana, iubitoare de vin frantuzesc si fromage.

Problema nu e insa asta. Acceptam cu totii exercitiul de imagine, ne bucuram ca mai vedem un concert, o expozitie, ca mai auzim vorbindu-se franceza bunicilor. Problema e ca suntem imbracati in haina asta cu forta. Brusc se vorbeste numai de francofilia noastra, de pasoptistii nostri care au invatat in scolile pariziene, de moda pariziana si de, inevitabil, "Micul Paris" (sincer, pe voi nu va oboseste expresia asta?).

Sa facem o paralela. Stiti emisiunile acelea de la TV in care o fata de la tara e data pe mana unor stilisti, imbracata, machiata, vopsita si cum la final este aratata publicului "marea schimbare"? Si cum de obicei hainele de fite, machiajul prea strident sau parul mult prea umflat contrasteaza puternic cu comportamentul fetei respective, cu felul ei de a fi, cu atitudinea sau cu tenul ei ars de la soarele de pe camp?

Asa si acum. Machiem Bucurestiul strident, ii ascundem imperfectiunile cu un fond de ten din tencuiala pe acolo pe unde trece coloana oficiala, il invatam sa spuna Bonjour in franceza (si el zice Bonjurica, cum spune si myth buster-ul nostru) si sa ofere flori oficialitatilor. Scriem mare "Micul Paris", purtam eticheta la vedere si nu permitem nimanui sa se apropie. Si spunem "furculision" si ne amintim de prietenul Caragiale.

"Bucurestenilor li se recomanda sa evite miscarile bruste" auzim din ce in ce mai des in buletinele de stiri. Sa nu facem miscari bruste, sa nu ne enervam daca pierdem avionul pentru ca e prea aglomerat drumul, sa raportam polititistilor orice valiza suspecta uitata la noi in lift, sa ne facem permise de intrare la noi acasa. Funny.

Nu e un pic exagerat? Daca tot vrem sa fim Micul Paris, am putea face mai mult decat sa vopsim o fatada. Si sa fim mai putin isterici, ca sa nu semanam cu o doamna la 50 de ani care primeste vizita unor rude care au functii importante, pe care nu le-a vazut de mult timp si face tot posibilul sa nu-i deranjeze nimic. In astfel de cazuri, gazda e stresata si rudele stingherite.

Ma intreb ce se va intampla dupa? Dupa emisiunile de tipul celor de mai sus, fata se intoarce la viata ei de zi cu zi, la hainele ei second hand si la parul coafat de vant. Totul a fost o chestiune de rating si de publicitate pentru stilisti.

Pot sa pun pariu ca lucrurile vor reveni la "normalul" cu care convietuim atat de bine. Blocurile cu arhitectura inspirata din cea franceza vor fi la fel de darapanate, Baudelaire tot nu va citi mai nimeni, concerte cu muzica frantuzeasca vom asculta la fel de des ca pana acum, curatenia de pe strazi va fi la fel de "minutioasa", aurolacii vor astepta cuminti sa se desigileze canalele si Ionesco vom privi peste patru stagiuni. De exemplu.

Sa fie insa clar: organizarea sommet-ului in Romania nu e o chestiune rea in principiu. E un exercitiu de PR cu tinta precisa de atragere a atentiei internationale asupra Romaniei, in ciuda bubelor noastre. Face bine la imaginea tarii, intareste relatiile, mai socializam si noi, ne mai culturalizam un pic etc.

Dar nu e... pe bune. Daca ar implica o schimbare reala, un "ceva" concret pentru Bucuresti (bine, nu ca traffic jam-ul ar fi ceva abstract) n-as mai carcoti atata. Intrebarea care persista si la care timpul are job-ul sa raspunda e "Merita?". Pentru ca machiajul si liftingul stim bine ca inseamna bani, timp si nervi.5 comentarii

Francofonia divizeaza Romania
Cosmin
#1 -

Comentariu nou

bun articol

Francofonia divizeaza Romania
Trent
#2 -

Comentariu nou

nu mai fi TU asha de pesimista.. "Pot sa pun pariu ca lucrurile vor reveni la "normalul" cu care convietuim atat de bine. "
Macar in ceasul al 12-lea poate se trezesc edilii, pentru ca, iti zic, oricum o sa fie constranshi sa se trezeasca..

Aceasta intrare in Europa inseamna ca vor lua multe p*le in c*r daca o vor da de gard, ca pana acum.
This is the true wisdom of it:)

Francofonia divizeaza Romania
dragos
#3 -

deci...

...tii pariul? alege o miza sa stim si noi o chestie atunci :)

Francofonia divizeaza Romania
Trent
#4 -

Comentariu nou

Eu sau Cristina?:)

Francofonia divizeaza Romania
dragos
#5 -

pai tu

ca io sunt de aceeasi baricada cu cristina :D

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera