Fotografii, locurile publice si spatiul privat

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Citeam deunazi pe blogul fotografului despre cum un tip a fost ridicat de politie pentru fotografierea in loc public a unui minor si ne-am amintit de un alt articol, scris mai an, despre interdictia de a fotografia in diverse locuri, mai mult sau mai putin publice. Astazi facem putina echilibristica pe linia subtire dintre public si privat, care nu este delimitata decat de bun simt si foarte rar de lege.

Locul public

Nu este intotdeauna usor sa definesti un loc public. Teoretic si de bun simt este sa consideri ca un asemenea loc este unul in care o persoana nu se asteapta sa aiba un anumit grad de intimitate. Locurile deschise (strada, parcul, piata, etc) sunt locuri publice. Un bar, un restaurant, locuri in general inchise, unde te duci ca sa iti satisfaci o nevoie personala (mancare, distractie, bautura), in grup sau in doi, nu prea sunt publice si presupun un anumit grad de intimitate pe care nu este indicat sa il depasim (din aceste motive nu va aratam mereu fotografii din restaurante, pentru ca nu dorim sa deranjam pe nimeni).

Proprietatea privata

In principiu aceasta inseamna casa personala. Daca mi se fac fotografii de afara, din spatiul public, in casa, atunci mi se incalca dreptul la viata privata, lucru care este ilegal(1). Daca mi se fotografiaza casa, masina, gardul, copacul din poarta, acest lucru nu este nici ilegal, nici o infractiune(2), si sa nu lasati pe nimeni sa va spuna altfel - vezi interdictii de genul "nu aveti voie sa faceti poze aici".

Exista foarte putine locuri unde este interzis prin lege sa fotografiezi (obiective strategice, militare, zone diplomatice). In cazul in care proprietarul X al barului Y nu doreste sa se faca fotografii inauntru, poate pune un semn mare si clar care sa interzica acest lucru, fiind oarecum pe tarlaua domniei sale. Pe strada insa, la metrou, in aeroporturi, la gara, in parcuri, indiferent cat vocifereaza vreun gardian instruit insuficient de sef, ai voie sa fotografiezi.

Fotografiile cu oameni

E vorba mai ales de cele in care figurile sunt clare si din care se poate stabili identitatea unei persoane, plasabila intr-un context. In majoritatea cazurilor, daca sunt facute in spatiu public, daca nu pun persoana respectiva in vreo situatie ridicola sau o lumina nefavorabila, daca nu sunt folosite in reclame, atunci publicarea lor nu este ilegala. Pentru folosirea lor in scop editorial/publicistic ar trebui cerut asa numitul acord al subiectului (model release), in mod special in cazul fotografiilor cu copii.

Daca fotografia nu este insotita de vreun text tendentios la adresa subiectului sau din care subiectul se poate simti categorisit, etichetat sau asociat cu anumite notiuni independente de situatia in sine, atunci nu ar trebui sa existe nici o problema sau obiectie.

Sa lucram pe text. Urmatoarea fotografie ar trebui sau nu publicata?

exemplul 1:

pee

Spatiu public - este (Berzei colt cu Plevnei).
Unghi insuficient sa poti depista identitatea - este, mai ales ca nimeni nu se va uita la fata.
Context tendentios - nu este, poate doar ironic.
Posibilitatea de a cere model release - nula.
Momentul era prea pretios ca sa fie ratat.

exemplul 2:

umbrela

Spatiu public
- este (teren de tenis, dupa un open)
Context tendentios - deloc. Era exemplificare la verde de Bucuresti.
Posibilitatea de a cere model release - existenta.
Unghi insuficient sa poti depista identitatea - nu prea este, si aici se poate discuta indelung de potentialul fotografiei de a produce indirect si neintentionat daune, in cazul in care surprinzi o persoana intr-o situatie in care nu doreste sa fie vazut.

Ceea ce salveaza insa fotografia este iarasi pozitionarea in spatiul public. In momentul in care ai iesit din casa, ti-ai asumat intrarea in societate, una cu ochi. Iti asumi dreptul de a face pipi la copac, precum domnul de mai sus, dar si riscul de a fi vazut cand faci asta. Iti asumi responsabilitatea de a fi vazut impreuna cu secretara, dar si riscul de a fi surprins intamplator de un cunoscut. Poti sa te scobesti in nas, chiar daca esti vedeta, dar exista riscul sa observe cineva.

Dar toate astea sunt conotatii negative. Poti si sa fii fericit (sau trist) pe strada si sa ti se faca o fotografie care sa vrea doar sa impartaseasca altuia momentul, situatia, starea, trairea umana. Fotografia expresiva de strada sau fotojurnalismul nu se bazeaza pe modele de studio si pe acorduri semnate.

batranul din sibiu
sursa (3)


trestia
sursa (4)

Momentul in care subiectul ar putea obiecta impotriva folosirii figurii sale ar fi in cazul asocierii cu un produs. Daca domnul de mai sus, in atitudinea sa meditativa, ar fi folosit fara acordul sau pentru o reclama la bere, sa zicem, indiferent de conotatiile reclamei respective, el ar avea dreptul sa se revolte in instanta si sa ceara fel de fel de daune.

Ce faci daca ti se cere sa stergi o fotografie?

Daca ti-o cere chiar subiectul, ar fi elegant sa o stergi, in afara de cazul in care apuci sa o stergi englezeste inainte sa te interpeleze. Daca subiectul este un copac, o vrabie sau un firicel de praf dintr-o zona publica, unde se intampla sa existe un gardian dresat sa recite placa "motivelor de securitate", e indicat sa il legitimezi (trebuie sa afli  unde lucreaza si cu ce drept te interpeleaza), iar daca nu este o autoritate care are dreptul sa te retina, sa iti ceara buletinul sau sa iti "confiste" aparatul, explica-i politicos asta si vezi-ti de drum, fara sa faci scandal. Va face el, oricum.

Voi ati avut asemenea probleme?

Mai multe detalii despre model release 'n legal stuff gasiti aici si aici.


(1)Încalcarea dreptului la viata privata al unei persoane prin folosirea oricaror mijloace de interceptare de la distanta de date, informatii, imagini sau sunete fara consimtamântul persoanei care le foloseste sau fara permisiunea legii, se pedepseste cu închisoare stricta de la un an la 3 ani sau cu zile-amenda.

(2)Fotografierea sau filmarea din locuri publice a exteriorului unui imobil cu destinatia de locuinta, resedinta sau casa de vacanta, apartinand oricarei persoane, nu constituie infractiune. (Codul penal, art. 209)

(3), (4) publicate cu acordul autorului9 comentarii

Fotografii, locurile publice si spatiul privat
danmesser
#1 -

Obiectiv strategic

Am descoperit de curînd că şi metroul a căpătat valenţe strategice. Sau intime :)
La intrările în staţii, lîngă abţibildurile cu atenţionarea că există supraveghere video, stau cele cu "fotografiatul interzis".
În viitorul apropiat nu voi mai putea să-mi fac decît mie însumi poze, însă nici astea defăimătoare sau tendenţioase :)

Fotografii, locurile publice si spatiul privat
Cristina Foarfa
#2 -

Comentariu nou

In metrou e veche treaba. Acum mai mult de-un an am avut o disputa cu o doamna si doi gardieni, sa-i convingem ca nu punem la cale un atentat asupra obiectivului strategic statia de metrou.

Fotografii, locurile publice si spatiul privat
m
#3 -

Comentariu nou

Fotografii, locurile publice si spatiul privat
mar
#4 -

Comentariu nou

ma bucur sa aflu ca nu e "ilegal" sa fotografiezi o casa de pe strada, care, pur si simplu, iti place. Caci am avut nenumarate aventuri in acest sens...mda, chiar in Bucuresti, capitala tarii.
Nu inteleg de ce romanii cred ca incerci sa le furi casa daca le-o fotografiezi, sau ceva absurd de genul asta... Cei mai multi te privesc ciudat daca te apuci sa fotgrafiezi vreo gorgona sau mai stiu eu ce (se opresc asa in spatele tau uluiti, si se uita si ei, dornici sa vada ceva senzatioanal), altii produc diverse ironii, citiva protesteaza si te fac albie de porcii si te fac sa te simti prost si te pun pe fuga (oricum iti piere cheful de a mai admira ceva dupa aia, caci reusesc sa-ti strice toata dispozitia).

Mi se pare aberant ca locuitorii unei capitale sa fie atit de inchistati si retrograzi, sa te suspecteze de cine stie ce intentii obscure ("de la ce televiziune/ziar sinteti? de la ce agentie imobiliara? aaa, nu? cum, doar va place?? de ce mintiti si nu recunoasteti??" si variatii)... Oare ce au de ascuns oamenii acestia si de ce le este frica?? zau, de inteleg...

de ex, vara asta, mi s-a intimplat sa dau peste o casa cu o fatada frumoasa, in stil neoromanesc, pe alecu russo nr. 3 (care se desprinde din dacia, undeva in apropiere de tunari). Si, bineinteles, nu m-am putut abtine sa fac citeva fotografii... Deodata a aparut o aratare minioasa la geam, dind din miini, si, stiind eu ce stiam (ca nu mai are rost sa ma cert iar, sa explic, sa nu stiu ce), am dat din umeri, am zimbit si am plecat... Am iesit in dacia, m-am dus la statia de autobuz si dupa vreo cinci minute apare nenea ala minios de la geam (bineinteles, ca la inceput nu mi-am dat seama cine e si m-am speriat) si a inceput sa ma interogheze "ca de ce fotografiezi? si ce voiai? ia zi adevarul? cine te-a trimis? cum sa-ti placa domnisoara? io traiesc de zeci de ani de zile in casa aia si stiu foarte bine ca nu-i deloc frumoasa" si tot asa, timp de zece minute. bineinteles, ca oricit nu aveam eu de gind sa nu ma cert, iar m-am enervat (dar oricit le-ai zice ca in orice civilizata poti sa fotografiezi orice casa de pe strada fara ca nimeni sa se ia de tine, ei/bucurestenii nostri mortis ca e ilegal).
Ma intreb oare ce o zice vreun strain care, venit in bucuresti, vede vreo casa frumoasa pe vreo straduta si se gindeste (sa zicem) sa-i faca o poza si deodata s-ar trezi apostrofat in halul asta..

Apoi altadata, tot asa, m-am oprit sa fotografiez un detaliu de la o casa, pe coltea parca, neobservind ca sus, la balcon era o femeie cu un copil (oricum nu pe ei ii fotografiam, era evident) si s-a pornit urmatorul dialog "mama, de ce face fotografii?" "o fi vrind si ea o casa, maica, si nu are.." :)))

Sau mi s-a intimplat sa fac fotografii la o casa si sa apara diversi neni dubiosi, sa se posteze in fata mea si sa decreteze ca "vor si ei fotografii.".

Fireste, se intimpla si chestii simpatice in timp ce fotografiez case. Mereu cind ajung in zona Mosilor vechi se gasesc doi-trei-patru copilasi (mereu altii, de fiecare data), care sa se stringa ciucure si sa strige "nu ne faceti o poza, va rugaaaamm??". Tiganusii astia sunt deliciosi si au niste expresii asa simpatice. Ii fotografiez mereu cu mare placere si renunt la orice casa...

Oricum, in general, atitudinea romanilor in privinta fotografierii pe strada e chiar ciudata...

Fotografii, locurile publice si spatiul privat
Faust
#5 -

Comentariu nou

some people have issues. Dar other people cross the line.

Fotografii, locurile publice si spatiul privat
carpe diem
#6 -

intrebare ?

As vrea sa ma lamureasca si pe mine cineva daca este legal sau ilegal sa fotografiezi sau sa fimezi dintr-o propietate privata pe alta propietate privata fara acordul unuia dintre propietari ( adica un vecin sa-l fotografieze pe celalalt vecin ) ? Va multumesc !

Fotografii, locurile publice si spatiul privat
mihai
#7 -

meandrele concretului

Ar fi bine ca proprietatea privata sa fie doar locuinta personala sau obiectivele cu statut special. Din pacate, locuri cat se poate de publice, au devenit private. Asa se face ca pietele agroalimentare nu sunt accesibile fara autorizatie speciala. Piata Obor, incluzand parcarea si hala, au statut de proprietate privata. La fel toate hypermarket-urile si supermarket-urile. Singura portita ar fi informarea in interesul public, in cazul in care sesizezi o infractiune. dar nu te astepta ca firma de paza sau chiar politia sa stie asta. Ei stiu ce le zice sefu' si te trezesti saltat in duba sau cu apartul confiscat, cu legea in buzunar... Cam asa: https://www.facebook.com/video.php?v=10153040409647292&set=vb.772257291&type=2&theater&notif_t=video_reply

Fotografii, locurile publice si spatiul privat
vasile
#8 -

ftografii proprietate

Daca am casa proprietate privata ,cum poate veni oricine sa o fotagrafieze fara acordul meu? Cum sa stea cineva pe strada si sa imi fotografieze casa mea?

Fotografii, locurile publice si spatiul privat
gabi
#9 -

filmare

Am filmat din curtea unei institutii private fenomene meteo,gen fulgere si am postat pe watsapp pe grupul din care fac parte filmuletul.Un sefulet a zis ca daca am fost instruit ca nu am voie sa filmez si sa fotografiez in dispecerat,filmuletul este facut afara nu in interior de pe camere.Eu cred ca nu am facut nimic ilegal,va multumesc.Astept un raspuns.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera