Fotografiatul interzis! - politica firmei

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
farapoze

Fara fotografii, va rog
!

Replica de star inconjurat de fotoreporteri? Nu, sunt cuvinte din ce in ce mai auzite de orice purtator de aparat foto, fie el si in telefon.  Poti auzi asta in cele mai diverse locuri - de la muzee (unde poti intelege restrictia in contextul drepturilor de autor asupra exponatelor), la teatre (la fel, pentru ca punerea in scena se poate proteja si ea la ORDA), si cel mai des in locuri publice de genul restaurantelor si barurilor.

Indiferent daca vrei sa faci o poza prietenei in timp ce mananca salata sau daca vrei sa fotografiezi chelnerul simpatic, daca te intereseaza umbra unei plante ornamentale pe perete sau un colt plin de panze de paianjen, mereu apare cineva care sa iti spuna "fara fotografii, va rog, politica firmei!".

In weekend-ul trecut am auzit acest lucru de nici mai mult nici mai putin decat de 4 ori. Prima oara intr-un barulet (citeste "carciuma") de o prezenta indoielnica (sesizeaza eufemismul), Blue Jack the Lamper, in care nu existau nici ornamentari, nici fotografii pe pereti, nici alte caracteristici unicat, nimic altceva decat lambriuri (scanduri) de lemn visiniu si mese de lemn. Fara fotografii!

In aceeasi zona, Dorobanti, din restaurantul White Horse, foarte frumusel si sic de altfel, am plecat in corpore dupa ce chelnerul a fost complet indiferent la faptul ca pierde 12 clienti, in favoarea aceleiasi politici a firmei (fara fotografii!! nici macar una? nici!). Si asta se intampla in majoritatea restaurantelor si barurilor.

In piata/bazar Dorobanti am evitat cu greu sacosele cu cartofi dupa ceafa si am plecat raniti de privirile in furculita ale vanzatorilor, nemultumiti de faptul ca am gasit subiecte foto potrivite in gramezile colorate de fructe rotunjoare si rumene. Cu aceasta ocazie ni s-a povestit cum in hala Obor patru macelari furiosi s-au napustit mai abitir ca turcii la Calugareni asupra unui fotograf solitar care pandea lumina prin ferestrele peticite.

Parcurile nu mai sunt nici ele zone libere - la Izvor si in Cotroceni apar gardieni infoiati care iti cer cu pompa si ifose buletinul (?!) daca te surprind facand fotografii.

Langa ambasade nici sa nu visati sa ridicati obiectivul. Pe principiul "you shoot them... click!, they shoot you... ka-boom!" (un fel de "tu ii tragi in poza, ei trag in tine"), jandarmii sunt foarte vigilenti si iti vor cere fie buletinul, fie sa iti stergi pe loc cardul, chiar daca tu ai vrut sa surprinzi intr-o lumina favorabila burlanul de langa vreun zid, nicidecum starea securitatii zonei.

Sunt timpuri grele pentru fotografi. Imediat ce se iveste un aparat foto, figurile se crispeaza, atitudinile se sifoneaza. Nu fura spirite, iti vine sa le spui, face doar poze! Cand o sa vad placuta cu fotografiatul interzis si la Cruce, la Caraiman, de exemplu, cred ca o sa imi caut alta planeta.

N.B. La sfarsitul editiei va semnalam, cu titlu de post scriptum, ca odata cu aderarea la UE vor intra in vigoare si legile privind drepturile si acordul persoanelor fotografiate in spatii publice pentru publicarea imaginilor ("model release"). Se anunta vremuri grele pentru paparazzi... si pentru fotograful amator de asemenea.

Spuneti "branza"... zambiti va rog!9 comentarii

Fotografiatul interzis! - politica firmei
stefanM
#1 -

paparazzi personal

Personal, sunt un adept al "sneak around, take a pic, enjoy...", dar se pare ca 1. multi se ofenseaza, 2. legea incepe sa interzica asta, 3. apar tot mai multe reguli impotriva(mai ales in strainatate), 4. paza si gardienii... se oftica pur si simplu! Bineinteles, asta se datoreaza unora care au abuzat de asa ceva... asa ca, s-ar prea putea sa se ajunga la momentul in care degeaba ai camera foto, ca nu poti s-o folosesti, deoarece esti ingradit de reguli!

Fotografiatul interzis! - politica firmei
D
#2 -

Comentariu nou

Sa nu uitam de aeroportul Otopeni.
In vremurile lui bune, aveai voie sa faci poze (alaturi de cei mai buni prieteni care pleaca din Romania pentru totdeauna), dar fotograful trebuia sa stea cu spatele la aeroport iar grupul de prieteni cu fatza catre aeroporul in discutie.
Mai nou, nu se mai pot face poze din nici un unghi.
Zelosii gardieni ai aeroportului incep sa sufle nervos in fluierase amenintand cu chemarea politiei.
Curand nu vom mai avea voie sa facem poze nici in propriile apartamente.

Fotografiatul interzis! - politica firmei
sagesse
#3 -

Comentariu nou

Si pana s-avem aderenta cu UE cum sta treaba din punct de vedere al legislatiei? Scrie ceva, undeva?

Fotografiatul interzis! - politica firmei
tiz
#4 -

Abuz. De ce un abuz ?

In ABSOLUT orice spatiu public ai dreptul si libertatea sa fotografiezi !
In orice muzeu, expozitie deschisa publicului ai dreptul si libertatea sa fotografiezi ... fara tripod insa ! (anumite cazuri)
Aceasta libertate este protejata prin lege !!!!
Exceptie fac evident obiectivele militare si mai nou cible teroriste (aeroport, gara, metrou). Deasemeni firmele, societatile, uzinele de productie nefiind spatii publice, sint libere sa interzica sau nu, cu obligatia de a afisa si informa de o maniera clara si evidenta!
Un bar, restaurant desi sînt evident firme, evident private, din moment ce sint deschise publicului nu se pot extrage legii. Nici o firma nu poate aplica o politica proprie într-un spatiu public care sa contravina legislatiei : dreptul si libertetea de a fotografia intr-un spatiu public !!!

Controversata problema a vitrinelor! Intr-o vitrina se expune PUBLIC, pentru public ! Deci publicul are tot dreptul si toata libertatea de a fotografia !!! Altfel, nu expun, sau nu expun public, deci nu intr-o vitrina !
Nici un patron de magazin, sef de magazin, vinzator, nu are dreptul sa interzica fotografiatul vitrinei sau magazinului deschis si accesibil publicului !!!! Altfel inchide !!!
Absolut toate produsele expuse public la vinzare sau nu (chestia cu public conteaza) sint absolut FOTOGRAFIABILE !!

In La Fayette sau Printemps daca vreti sa faceti poze, lumea se opreste sa nu-ti strice cadrul ...

Un paznic sau un gardian, ca nimeni de altfel, nu poate fi mai presus de lege!
Atentie, dreptul la imagine al unei persoane fizice este protejat prin lege. Acordul ei este necesar. Utilizarea in scopuri comerciale este sanctionata fara apel !! Exista bemoluri pentru pozele de grup, multime, din spate sau atunci cind intentia nu poate fi incriminata intr-un mod evident ...

Aderarea la UE va clarifica aceste drepturi si libertati in ambele sensuri ... :)

Fotografiatul interzis! - politica firmei
Cristina
#5 -

Comentariu nou

UItasem de aeroport, exact, D. (oare cand urmeaza si garile?)

Multumesc, tiz, asta este si parerea mea... si cu parerea vom ramane.

Azi am avut un conflict (soldat amiabil prin plecarea mea de la locul faptei) cu gardienii de la o cladire tip business center de sticla de pe Calea Victoriei, care s-au suparat ca voiam sa fotografiez reflexiile strazii din spate in geamurile fumurii... :(

Fotografiatul interzis! - politica firmei
Iliuta
#6 -

Comentariu nou

Am facut eu poze in gara de nord acum mai bine de o saptamina sub privirile unor nasi care faceau comentarii glumete pe seama activitatii pe care o desfasuram sub ochii lor :)

Fotografiatul interzis! - politica firmei
axelanti
#7 -

Comentariu nou

am fost in Blue Jack la o onomastica si am stat sus, iar fotografiile au curs garla....... bafta next time!;)

Fotografiatul interzis! - politica firmei
mishu88
#8 -

interzis ca n-ai aprobare!

Salutare! De ce oare trebuie sa telefonam la mai-marii garii pentru fotografii? De ce sunt tras de guler si mai-mai sa-mi vada pozele ce le-am facut prin gara? Eu unul sunt pasionat de lumea FeRoviaRa, sustin transportul feroviar ca fiind cel mai sigur si eficient (nepoluant, nezgomotos etc.), dar daca da Dumnezeu si ajung într-o functie mai mica sau mai mare în acest domeniu, promit cu mâna pe inima ca o sa admir cei care sunt pasionati de meseria pe care o voi fi practicat cu foarte mult drag (implicit, invitându-i la sedinte foto cu echipamentele cu care voi lucra. Asta, bineînteles, daca-mi va permite regulamentul)! Exista legea care nu-ti permite sa calatoresti de-a lungul cailor ferate (decât daca ai locuinta aproape de linie ai voie), însa de a NU avea voie sa fotografiezi locomotive si pasageri tristi/bucurosi........... ramân acest puncte de suspensie care ma dor, si ma dor exact acolo unde sunt eu mai sensibil: pasiunea!

Fotografiatul interzis! - politica firmei
Alex
#9 -

Comentariu nou

Iata ce mi se intampla azi in parcul Ciresarilor, din zona Domenii, parc aflat din nefericire sub administratia Ministerulu Educatiei.

Face copilul meu 1 an si merg cu el in acest parc sa ii fac niste poze, fiind singurul "parc" mai verde din zona.

Nu scot bine aparatul ca apare doamna "paznic" cu gura mare, ca nu am voie sa pozez in institutie. Ii spun ca nu vad nici un semn cu fotografiatul interzis si cheama un zdrahon de paznic mai batran care se apropie la juma de metru, explicandu-mi ca am nevoie de aprobare de la directoarea parcului. Si asta duhnind a bautura.

Degeaba incerc sa ii explic ca e ziua copilului si ca nu am interes in a poza institutia pe care o apara cu atata darzenie.

In final m-a facut sa ma simt ca ultimul om si sa plec.

Acum ma intreb care este criteriul de angajare a acestor paznici. Cat de curajosi sunt sa dea afara parintii cu copii mici? Caci despre golanii care intra cu scuterele in incinta, rare ori se deranjeaza.

Tot in acest parc, alta data, mi s-a cerut sa nu ma plimb pe aleile mai linistite si amenajate din spate, ci sa merg cu copilul pe unde se joaca football si pe unde e mai multa mizerie.

Mare rusine - asta numai la paznicii din Romania am vazut.
Si pacat ca primaria nu poate face nimic pentru acest parc sau pentru copiii din zona.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera