Follow up - Top-ul universitatilor

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
De data aceasta este vorba de un soi de top intern din care rezulta ca:

"In momentul de fata, invatamint de performanta se face in cinci universitati, iar de slaba calitate in 20. Deci restul (pana la 78) ar trebui sa dispara."
Afirmatia apartine ministrului educatiei Mircea Miclea relativ la problema mediocritatii invatamantului romanesc.

Pentru inceput, apreciem sincer initiativa unei schimbari. Cam ambiguu, insa. In Romania avem 5 universitati foarte bune si inca 20 proaste, restul pana la 78 fiind... cumplite? In regula, nu e atat de relevanta o exprimare confuza. Mai important insa este felul in care e definita notiunea de performanta: "Daca peste 90% dintre absolventii unei universitati isi vor gasi un job, atunci acea universitate are invatamint de performanta." :))

Domnul ministru uita oare ca in prezent nu prea mai exista legatura intre scoala pe care o faci si job-ul pe care ti-l gasesti? Si nici nu poti presupune ca se referea de fapt la a-ti gasi un job in acelasi domeniu in care ai studiat, pentru ca ar fi complet absurd si abuziv.

De fapt nu are rost sa presupui nimic, decat cel mult ca aceia care se ocupa de punerea in practica a initiativei de restructurare a invatamantului universitar, fie inca nu si-au clarificat in minte ce si cum ar trebui sa faca, fie nu au habar despre ce vorbesc. Militez optimist pentru prima varianta.

Apoi mai vine una: vor fi eliminate de pe piata educatiei acele universitati care vor avea sub 50% dintre absolventi angajati cu contract de munca in termen de doi ani de la data terminarii facultatii.

De cand e responsabila universitatea de asa ceva? In plus mai exista masterat sau doctorat, oameni care pleaca in strainatate pentru finalizarea/aprofundarea studiilor...

Este perfect adevarat ca exista universitati, scoli, profesori etc care nu isi pregatesc studentii si scot pe banda juristi, economisti, contabili, profesori, insa pana la urma decizia de angajare si implicit de a face ceva cu viata lui apartine exclusiv absolventului. A, am inteles, este vorba de angajare cu contract de munca, prin urmare contributie imediata la stat. Aici tintesc dansii.

"Compari si dai bani in functie de calitate, nu ca acum cind se dau banii publici in mod egal." Ar fi o solutie foarte inteligenta sa fortezi centrele universitare mediocre sau slabe calitativ sa ridice simtitor stacheta sub amenintarea ca nu le mai finantezi. Si totusi, ar putea fi un exemplu elocvent ca o universitate nu are nevoie de banii statului, cand ii poate avea pe ai studentilor, nu...?

In consecinta migram acolo unde sunt locuri la buget: "De ce sa nu dau 500 de locuri in plus la medicina din Bucuresti si doar 50 la Oradea?" Chiar asa, de ce nu? In cazul asta luati in calcul, va rog, si constructia catorva camine si campusuri noi. :)

Pe de alta parta, sustin febril criteriul examenului de admitere. Nu cred ca exista un talmes-balmes mai caraghios decat "concursul de dosare" pe care il practica anumite universitati. Si marea problema aici va fi ca, fie se va intra si cu 4.50 dat fiind nivelul de pregatire al majoritatii candidatilor, fie unele cadre didactice vor ramane fara catedra.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera