Flanarea

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
M-am intalnit destul de tarziu cu termenul de flaneur, pus la dispozitia culturii universale de catre limba franceza. In romana, a flana se traduce prin cateva verbe arhaice (o hoinari, a peregrina, a colinda si chiar a vagabonda) care arata ca timpul flanarii a cam apus sau s-a transferat in virtual. Multa vreme am asociat flanarea cu explorarea unui oras strain. Sa ne inchipuim ca suntem in Paris si, nestiind de existenta turnului Eiffel, dam peste el din intamplare. 

L-am aprecia cu alti ochi decat ai celui care, pentru ca se afla in Paris, trebuie sa-l viziteze si sa-l fotografieze pentru a-si dovedi siesi si prietenilor ca a fost acolo. Aceasta este imensa diferenta dintre turist si flaneur: daca turistul se indreapta catre atractiile orasului, in cazul flaneurului acestea vin spre el, tocmai pentru ca nu le cauta.

A flana inseamna sa te plimbi fara vreun scop anume, doar pentru placerea plimbarii. Intr-una dintre putinele excursii turistice pe care le-am facut de-a lungul timpului, aflandu-ma in orasul Keirouan, am evitat sa bifez o faimoasa fabrica de carpete si m-am afundat pe stradutele orasului vechi.

Un sfert de ora mai tarziu ma aflam in curtea unei case, alaturi de o familie de tunisieni, degustand cuscus si pepene, moment de care imi aduc aminte cel mai bine din toata calatoria. Nu poti flana pedaland sau sofand, flanarea se face doar per pedes, orasul nu poate fi simtit decat prin talpi, nu prin intermedierea unor roti de cauciuc. Singura varianta motorizata acceptata e urcarea la intamplare intr-un autobuz cu traseu lung unde, cu ochii lipiti de geam, poti sa beneficiezi de panoramele schimbatoare ale orasului.

Flanare
Desen realizat de Cornel Gologan

Desigur, timpul curge altfel cand esti in strainatate, iti permiti aceste mici rasfaturi spatio-temporale care, chiar daca nu te duc intr-o alta dimensiune, iti ofera mai mult decat orice muzeu sau obiectiv turistic. Insa flanarea nu-si gaseste cu adevarat implinirea decat in orasul in care locuiesti. Nimic nu poate fi mai placut decat sa te plimbi fara tinta prin locuri pe care crezi ca le cunosti, dar la care nu te-ai uitat niciodata cu ochi atenti. Flanarea inseamna dezmortirea tuturor simturilor pe care o destinatie propusa le blocheaza, pentru ca, daca trebuie sa ajungi undeva, nimic nu trebuie sa-ti atraga atentia.

Cand flanezi, observi cu acuitate, nasul te trage pe strazi laturalnice, mainile pipaie texturile din jur, lasi orasul sa respire prin tine. Chiar si un loc nevrotic si cenusiu ca Bucurestiul poate sa ofere surprize placute. Desi nu are nicio destinatie si se foloseste tot de picioare, joggingul este o activitate pe care flaneur-ul profesionist o dezaproba. Cum sa nu te dai la o parte din calea acelor zombies inzestrati cu casti care isi supun corpul unei penitente care nu produce nicio inaltare, ci doar transpiratie?

Alergi, orb si surd, ca sa te pedepsesti pentru ca ti-ai petrecut 8 ore intr-un birou. Sa flanezi inseamna sa plimbi in lesa animalul lenes si docil care este corpul tau.

 Vezi toate lucrurile care te fac sa spui MMM!Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera