Film documentar: Lumea vazuta de Ion B.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Eu sunt din Vaslui, comuna Zapodeni. Za-po-deni! Ma inregistrati? Mi-ar fi placut sa fiu actor. Acum sunt regizor.

Ion B. crede ca numai un om care cunoaste viata secreta stie sa joace intr-un film. Si in secret a jucat si regizat atatea filme cate incap stivuite intr-o garsoniera mica si prapadita din centru, de la Scala... sau cate incapeau dosite sub o saltea de langa ghena unde a locuit pana acum vreun an si ceva.

Si cine zici ca e Ion Barladeanu?

Eu sunt Ion Barladeanu, regizor de colaje.

f f f
As vrea sa mor un pic.

afis
Pe Ion B. l-a descoperit artistul Ovidiu Fenes, in timp ce vanau amandoi cartoane pentru arta fiecaruia. Ion l-a dus in vizuina lui de la ghena, din spatele blocului, si i-a aratat comoara de colaje pe care le facea de vreo 20 de ani, de naduf, de tristete, de prea multa imaginatie, de plictiseala, de dragul artei. Dan Popescu de la galeria H'art l-a preluat pe Ion din voleu, l-a spalat, l-a pieptanat si l-a frizat, a stat cu el pe salteaua din spatele blocului, fumand si ascultand cum ploua ploaia de gunoaie si s-au uitat impreuna la "filmele" lui Ion B.

Iar Alexander Nanau a facut un film despre asta, Lumea vazuta de Ion B., un documentar produs de HBO Romania. Sunt 60 de ani in 60 de minute, povestiti indarat, de la marele oras pana inapoi la Zavodeni, Za-vo-deni, in Vaslui, de la pensie inapoi prin slujbe marunte, de muncitor, docher, tamplar, gropar, inchisoare, armata, 2 ani la profesionala, 7 clase... si restul scoala vietii, ca nu trebuie sa ai liceu ca sa faci morminte.

Mi-ar fi placut sa traiasca tata. Sa vada el adevaru'.


f f f
Om, pom, Mississippi, Masaşuseţ.
Poftim?!Ion B. e noua revelatie a artei contemporane romanesti, inradacinat in pop art de pe vremea cand miorita nici nu prea stia cu ce se mananca pop artu' asta. Mai intai desena, apoi a inceput sa combine desene cu colaje, apoi a ramas doar la colaje. Materiale sunt peste tot, ca lumea consuma reviste si ziare, apoi arunca materialele artistice, pe care Ion le aduna cu grija si decupeaza, tot decupeaza, ca un regizor care isi ia notite pentru cadrele viitoare, inca nenascute.

"Filmele" lui Ion B. au foste expuse la galeria H'art, la targul de arta contemporana Basel, in expozitii la Paris si Londra.

Acum are si bicicleta.

Bine, am mai fost eu fericit, da' asta e o fericire cu totul aparte.


f
Tigruta - o mai bat, dar tot vine la mine

Lumea vazuta de el se poate urmari pe HBO luna asta pe 18, la 02:25 si pe 26, la 23:55. Vi-l recomandam, o sa vedeti lumea mai roz prin ochelarii carpiti ai lui Ion B.

Pe site-ul oficial, The World According to Ion B., veti gasi imagini din film, cateva colaje, povestea din spatele filmului si din spatele omului, ramanand sa descoperim mai tarziu povestea care asteapta in fata.

3 comentarii

Film documentar: Lumea vazuta de Ion B.
tuvia
#1 -

Ion B

foarte reusit documentarul, ma intreb daca o sa apara in curand si un DVD? ar fi extraordinar.

Film documentar: Lumea vazuta de Ion B.
Talida
#2 -

Ion Brateanu

Genial documentarul ...
In Romania asa ceva? nu as fi crezut ....feliciri HBO

Film documentar: Lumea vazuta de Ion B.
Dombrovschi Mihai
#3 -

Documentar Viata vazuta de Ion B

GENIAL !! Daca va aparea DvD`ul cu acest documentar..as dori sa fiu contactat pe ID`ul de mess dj.fratzica este absolut genial acest documentar !! FELICITARI HBO !!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera