Film: Zona Verde (Green Zone)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Daca The Hurt Locker ambaleaza foarte frumos eroismul soldatilor americani din Irak si il izoleaza de orice ar putea sa-l pateze, Zona Verde vine sa ne arate un pic din culisele unui razboi fabricat si haotic - verde-n fata. Eroul lui Paul Greengrass nu este un redneck genist cu balls for brains, carui-i place sa joace "ruleta ruseasca" tragand de firele bombelor irakene si pentru care war is a drug.

Roy Miller (Matt Damon) este un soldat model, care-si face treaba foarte bine, dar care atunci cand isi da seama ca superiorii isi bat joc de el trimitandu-l dupa cai verzi pe pereti - a se citi: arme de distrugere in masa care nu exista -, acesta devine obsedat de aflarea adevarului, chiar daca, foarte probabil, he can't handle the truth.

Serviciile secrete americane joaca ping-pong cu el, ca si cu jurnalistii de care se folosesc pentru a-si justifica anumite miscari. Razboiul dintre armata americana si cea irakiana devine secundar, o chestie de fundal, pentru ca adevarata batalie se da in interiorul taberei americane, iar Miller migreaza dintr-o parte intr-alta (ca o gaina cu capul taiat), acompaniat de un civil irakian care vrea sa ajute, dar care are si el un razboi personal de purtat.

1 2

Armele de distrugere in masa, motivul pentru care americanii au fortat invadarea Irakului, nu au fost gasite niciodata si, banuiesc, ca nu este pentru nimeni o surpriza ca ele nici nu au existat vreodata. Miller nu este un jarhead, ci un soldat american atipic (sau tipic pentru marele ecran), care pune la indoiala ordinele si mai ca dezerteaza din armata pentru un scop nobil: aflarea adevarului. Imaginati-va ce haos ar fi in armata si in razboaie daca toti soldatii ar fi ca Miller. Din acest punct de vedere (al eroismului si sacrificiului soldatiilor americani pentru un scop nobil), Green Zone este cam pe aceeasi lungime de unda cu The Hurt Locker.

Diferenta o face faptul ca Miller isi calca pe bataturi superiorii, bagandu-si nasul unde nu-i fierbe oala si oferindu-ne si noua o imagine cat de cat credibila (mai ales daca il vedeti la pachet cu alte filme de genul Body of Lies, In the Valley of Elah sau Syriana) despre luptele de culise mult mai complicate decat cele de pe front si dezvaluind o conspiratie politica in care agentii CIA si diplomatii americani se lupta pentru a-si impune propriile marionete la conducerea Irakului "eliberat". 

Filmul ii va rasplati si pe cei care consuma filmele de razboi pentru dozele de adrenalina pe care le ofera scenele de actiune. Avand in vedere ca Matt Damon si Paul Greengrass au mai colaborat in trecut la seria Bourne, va puteti astepta si aici la urmariri si impuscaturi pe strazile din Bagdad si, in general, la actiune de cea mai buna calitate, in stilul Bourne Identity.

Cu un Matt Damon cu privirea lui Bourne pe afis, cu Greengrass in spatele camerei si cu o poveste imbarligata si plina de suspans, Zona Verde este filmul despre razboiul din Irak care are toate ingredientele pentru a deveni un blockbuster, lucru pe care mult premiatul The Hurt Locker nu l-a reusit. De vazut.

Click aici pentru a vedea unde ruleaza Zona Verde

1 comentariu

Film: Zona Verde (Green Zone)
Alexandru
#1 -

Comentariu nou

Frumos film ! In curand o sa il vad si eu , din trailer este frumos

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera